Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pamte ga i Medvjedi

Vatreni u gradu Čajke i MIG-ova: Kakav Messi, Konovalenko je ovdje legenda

Poznat kao "treći ruski glavni grad", Nižnji Novgorod poznat je po mnogočemu.

Galerija Nižnji Novgorod (Foto: AFP) Nižnji Novgorod (Foto: AFP) Nižnji Novgorod (Foto: AFP) +3 Nižnji Novgorod (Foto: AFP)

Sankt-Peterburg je glava, Moskva je srce, a Nižnji Novgorod novčanik, znaju kazati Rusi. Upravo će u Nižnjem Novgorodu hrvatska nogometna reprezentacija nastaviti svoj put prema osmini finala Svjetskog prvenstva protiv moćne Argentine predvođene ponajboljim nogometašem svijeta Lionelom Messijem.

I Nižnji Novgorod ima svog Messija, ali u hokeju na ledu, sportu broj jedan u gradu. Glavna zvijezda je legendarni vratar Zbornaje Viktor Konovalenko (57) koji je ovdje rođen.

Konovalenko je osvojio dvije zlatne olimpijske medalje (1964., 1968.), a ima i osam zlata sa svjetskih prvenstava. Po njemu se zove i glavna sportska dvorana u gradu.

Pamte ga i hokejaši i navijači Medveščaka

"Konovalenko je sportski ponos grada, naš najveći junak", kazao nam je taksist Andrej.

"Kakav Messi, Konovalenko je legenda", dodao je sa smješkom.

"Nogomet? Imamo klub u drugoj ligi i zove se Olimpijac."

U novije vrijeme Nižnji pamte i navijači i hokejaši zagrebačkog Medveščaka. Medvjedi su u KHL ligi igrali protiv Torpeda i gotovo uvijek bili torpedirani.

Bivši Gorki

Nižnji je poznat kao treći ruski "glavni grad", važno je industrijsko središte, sveučilišni grad, ali i kulturni centar regije. Grad je od 1932. do 1990. nosio ime Gorki po sovjetskom pjesniku Maksimu Gorkom, koji je u njemu rođen, a padom Sovjetskog Saveza vraćeno mu je staro ime.

U njemu je sjedište brojnih tvornica i instituta. Ponos SSSR-a, automobili Volga i Čajka nastali su u Gorkovski automobilski zavodu (GAZ). Iznimno je jaka i vojna industrija. Ovdje se proizvode vojni zrakoplovi MIG, ali i podmornice i brodovi. Ovdje je stvoren i prvi ruski tenk.

Zbog toga je Nižnji bio zatvoren za strance sve do 1991. godine i u njega se moglo ući samo uz posebnu dozvolu.

U grad uloženo milijardu dolara

Dugo godina bio je jedan od glavnih središta trgovine zemlje. I danas je važno prometno čvorište s riječnom i zračnom lukom, željeznicom koja leži na Transsibirskoj pruzi, a sjecište je više glavnih cestovnih pravaca.

Rusija je u ovaj grad uložila oko milijardu dolara za Svjetsko prvenstvo. Osim stadiona, Nižnji je dobio i novi zrakoplovni terminal, obnovljenu željezničku postaju, novu stanicu metroa, uređen je dio prometnica...

Bilo je predviđeno i ušminkavanje 100-tinjak povijesnih i kulturnih objekata, ali za sve ipak nije bilo dovoljno novca.

Glavna je turistička atrakcija Kremlj, impresivna struktura s pogledom na Volgu i Oku. Nižnji se ponosi i Kuzmom Mininom i Dmitrijem Požarskim, poznatim nacionalnim herojima koji su ovdje 1611. organizirali narodnu vojsku. Impresivne su i Čkalovske stepenice, njih 560 nazvane po ruskom pilotu Valeriju Čkalovu koji je izvršio prvi u svijetu let preko Sjevernog pola iz Moskve u Vancouver.

U središtu je pažnje i novi stadion na ušću rijeka Oka i Volga, s kapacitetom blizu 44.899 mjesta. Međutim, upitno je što će biti sa stadionom nakon SP-a jer lokalni klub igra u drugoj ligi na stadionu Lokomotiv, koji je sagrađen 1932. godine i prima oko 18.000 gledatelja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX