Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svaka im čast!

Spektakularna Belgija eliminirala Brazil i ušla u polufinale Svjetskog prvenstva!

U Kazanju je odigrana fenomenalna utakmica u kojoj Brazil ipak nije uspio stići do produžetaka.

Galerija Kevin De Bruyne (Foto: AFP) Fagner i Milorad Mažić (Foto: AFP) Renato Augusto (Foto: AFP) +4 Kevin De Bruyne (Foto: AFP)

Belgija je pobijedila Brazil s 2:1 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji i u polufinalu će u utorak 10. srpnja igrati protiv Francuske koja je ranije eliminirala Urugvaj.

Belgija je povela 2:0 u prvom poluvremenu autogolom Fernandinha u 13. i golom Kevina De Bruynea u 31. minuti, dok je nadu Brazilu nakratko vratio Renato Augusto u 76.

Brazil je u samom otvaranju utakmice propustio dvije idealne prilike za vodstvo nakon udaraca iz kuta. U očito uvježbanim akcijama prvo je Miranda u 8. minuti glavom proslijedio loptu s prve vratnice u srce peterca gdje je natrčao Thiago Silva, no uspio je zahvatili loptu tek prsima pa je umjesto mreže pogodio vratnicu. Samo dvije minute potom uslijedio je prizemni ubačaj iz kuta, a nakon propuštene lopte na prvoj vratnici u velikoj prilici se našao Paulinho, no on je neometan sa sedam metara promašio loptu.

Kazna za te promašaje stigla je već u 13. minuti. Belgija je izborila udarac iz kuta na koji je katastrofalno reagirao Fernandinho koji je na prvoj vratnici sagnuo glavu pa ga je lopta pogodila u rame i od njega se odbila u mrežu začuđenog Allisona.

Ubojite belgijske kontre

Brazil je po primljenom golu krenuo još žešće prema belgijskom golu, ali time je ostavljao jako puno prostora na brze protunapade suparnika. I upravo iz jedne sjajne kontre Belgija je povećala prednost. Nakon brazilskog kornera Fellaini je uspio glavom odbiti loptu na 30-ak metara od svog gola gdje ju je prihvatio Lukaku i onda u nezadrživom sprintu osvojio oko 40 metara prije no što je izvrsno uposlio De Bruynea koji je preciznim udarcem sa 20-ak metara pogodio sam donji desni kut nemoćnog Allisona.

Do kraja prvog poluvremena obje momčadi stvorile su po još jednu opasnu situaciju, no Gabriel Jesus je u 36. minuti neometan sa šest metara slabo pucao glavom, dok je pokušaj petom Kompanyja s pet metara nakon udarca iz kuta Allison uspio zaustaviti.

Brazilski izbornik Tite od prve minute drugog poluvremena krenuo je s dva napadača, Gabrielu Jesusu je pridodao Firmina, ali to nije funkcioniralo pa je u 58. minuti iz igre povukao Jesusa, a uveo bočnog igrača Douglasa Costu, da bi u 73. minuti pokušao i s Renatom Augustom. No, većim dijelom nastavka Brazil je imao jalovu nadmoć u posjedu lopte.

Ipak, u 76. minuti Brazilci su napokon pronašli način kako zatresti mrežu iza Courtoisa, Coutinho je ubacio odličnu loptu u kazneni prostor gdje je Renato Augusto bio najviši i sjajnim udarcem glavom pogodio sam kut vrata.

Courtois u 94. minuti iščupao Neymarovu loptu

Taj pogodak dao je novu snagu Brazilu koji je do kraja utakmice imao tri velike prilike za poravnanje no njegovi napadači nisu bili precizni. Renato Augusto je u 80. minuti mogao postati dvostruki strijelac, ponovno ga je poslužio Coutinho, ali udarac brazilskog veznjaka sa 16 metara prošao je pored vratnice, u 83. minuti Neymar se sjurio po lijevom krilu i dao izvrsnu povratnu loptu za Coutinha, ali je veznjak Barcelone vrlo loše pucao sa 10-ak metara. Posljednju priliku za poravnanje Brazil je imao u četvrtoj minuti nadoknade kada je udarac Neymara sa 18 metara koji je išao pod samu gredu fantastično obranio Thibaut Courtois.

Belgiji je ovo drugi ulazak u polufinale SP-a u povijesti, dosada je najbolji rezultat ostvarila u Meksiku 1986. kada je bila četvrta.

Ispadanjem Brazila na SP su u konkurenciji ostale samo europske reprezentacije.

U preostala dva četvrtfinala u subotu će igrati Švedska - Engleska od 16:00 u Samari te Hrvatska - Rusija od 20:00 u Sočiju.

BRAZIL - BELGIJA 1:2

Kazan. Gradski stadion.

Sudac: Mažić (Srbija).

Gledatelja: 42.873

Strijelci: 0:1 Fernandinho (13-ag), 0:2 De Bruyne (31), 1:2 Renato Augusto (76)

BRAZIL: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho (Renato Augusto, 73), Fernandinho - Willian (Firmino, 46), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (Douglas Costa, 58)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (Vermaelen, 83) - De Bruyne, Hazard - Lukaku (Tielemans, 87)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider