Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igra skrivača

Taktički rat na relaciji Dalić – Southgate: Što je s Vrsaljkom, zašto je toliko bitan i kako će Hrvatska izgledati?

U ovom trenutku hrvatski stručni stožer razrađuje sve moguće opcije i postavke za polufinalni okršaj s Engleskom...

Gareth Southgate i Zlatko Dalić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Informacije ne cure ni na kapaljku, u taboru hrvatske reprezentacije vlada zavjet šutnje po pitanju zdravstvenog stanja igrača koji jučer nisu sudjelovali na treningu glavnine reprezentacije. Riječ je o Dejanu Lovrenu, Danijelu Subašiću i Šimi Vrsaljku.

U vezi s Lovrenom vjerojatno je riječ samo o predostrožnosti, zamoru materijala. Lovren je u prošlosti znao imati problema s ozljedama, prošle godine koljeno mu je zadavalo probleme, ali već duže vrijeme dobro se osjeća i tek s vremena na vrijeme osjeti bolove uslijed velikih napora. Gotovo da nema sumnje kako će Lovren biti spreman za okršaj s Englezima.

Jučer smo pisali da izborniku Zlatku Daliću najveće glavobolje zadaju problemi s ozljedama Danijela Subašića i posebice Šime Vrsaljka. Budući da službenih objava nema, ne zna se pouzdano kakva je njihova trenutačna situacija, što su pokazali pregledi i kolike su šanse da će biti spremni za polufinale.

Logično je zaključiti da Subašić ima mnogo veće izglede. Iako je osjetio jaku bol u mišiću, Subašić je ipak uspješno završio utakmicu s Rusijom i nije se činilo da ima prevelikih problema. Međutim, tek kada se mišići ohlade, može se vidjeti pravo stanje stvari i koliko je ozljeda ozbiljna. Stoga ćemo s malim oprezom zaključiti kako je prilično izvjesno da će Subašić nastupiti protiv Engleske.

Vrsaljko je već imao problema s istim koljenom

Očito je da je situacija s Vrsaljkom najkompliciranija i najneizvjesnija. Vrsaljko je morao izaći s terena zbog bolova u lijevom koljenu. Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Saše Lugonjića o Vrsaljkovu zdravstvenu stanju, izbornikov izraz lica i govor tijela puno je govorio. O tome smo već pisali.

Podsjećamo da je Vrsaljko prošle godine imao dosta velikih problema s ozljedom iste noge. Sredinom ožujka 2017. ozlijedio je ligamente lijevog koljena i morao je pauzirati četiri mjeseca. Pri povratku na teren imao je manjih problema, ali kasnije se situacija stabilizirala.

Oko kampa hrvatske reprezentacije u Moskvi trenutačno kolaju razne neslužbene informacije. Jedni su uvjereni da će Vrsaljko stisnuti zube i zaigrati protiv Engleza, dok drugi misle da Dalić ipak neće riskirati s poluzaliječnim igračem. Izbornik je ostavljao taj dojam u svim razgovorima, između redova moglo se naslutiti da neće ništa forsirati i dovoditi i igrača u reprezentaciju nezgodnu situaciju. Pritisak iz Atletica Madrida također bi mogao odigrati određenu ulogu.

Unatoč razumljivom strahu njegovih poslodavaca, Vrsaljko vjerojatno želi nastupiti, to je potpuno logično i prirodno. Polufinale Svjetskog prvenstva hrvatska reprezentacija igra sad i tko zna kad sljedeći put.

Desni bočni Atletico Madrida iznimno je bitan igrač za hrvatsku momčad jer Dalić za njega nema adekvatnu zamjenu, pa bi njegov izostanak povukao za sobom cijeli niz problema, o čemu smo već pisali. Međutim, koliko god važan bio, ako nije spreman i ako nije sasvim fit, pitanje je koliko zapravo može pomoći, a koliko odmoći. Postavljaju se brojna pitanja; budući da nema vremena za testnu utakmicu, ostaje otvorenim koliko zapravo može?

Što ako se već u ranoj fazi utakmice utvrdi da ne može? Englezi će lako nanjušiti problem i mogli bi ekspresno iskoristiti situaciju. Nema sumnje da njihovi stručnjaci pozorno prate situaciju u hrvatskom taboru, kao i obratno.

To je i glavni razlog zbog kojeg nema nikakvih informacija iz hrvatskog tabora, razlog zbog kojeg su svi toliko tajnoviti i zagonetni. Očito je da se odvija taktičko-informacijski rat na relaciji Zlatko Dalić – Gareth Southgate. Svaka, pa i najmanja informacija koja procuri u ovom trenutku može biti od velike važnosti. Skrivanje postave znači i skrivanje taktičke postavke. Jer ako Englezi na vrijeme saznaju tko može, a tko ne može, odnosno koja će hrvatska postava istrčati, znat će i kako će se Vatreni postaviti na travnjaku, koja će biti strategija i koncepcija igre.

Moguća postava Hrvatske Vjerojatni sastav Hrvatske protiv Engleske

U vremenu do početka utakmice bit će svega u eteru

S Vrsaljkom i bez Vrsaljka u momčadi, hrvatska taktička postavka bit će bitno različita. Dakako da nije isto hoće li na desnom beku igrati Vrsaljko, Jedvaj ili Vida. Ako će igrati Vida, onda će na mjesto stopera uskočiti Vedran Ćorluka, a to u bitnom mijenja fizionomiju hrvatske momčadi i kompletnu taktiku.

Stoga se može očekivati da će Dalić do posljednje sekunde čuvati informaciju o udarnoj postavi hrvatske reprezentacije, ali i o zdravstvenoj situaciji svojih igrača. Poznata je stvar da se u nogometnom i inom informacijskom nadmudrivanju nerijetko u eter znaju puštati i laže informacije kako bi se zavaralo protivnika. U sljedećim satima možemo očekivati svašta.

Kako god, sigurno je da u ovom trenutku hrvatski stručni stožer razrađuje sve moguće opcije i postavke. Nadajmo se da će Dalić pronaći najbolje rješenje...

Postava Hrvatske za Englesku (bez Vrsaljka):

Subašić - Vida, Lovren, Ćorluka, Strinić - Brozović, Rakitić, Modrić - Rebić, Perišić - Mandžukić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider