Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nagrađivani fotograf

Izložba "20 godina Vatrenih": Velika obljetnica najvećeg uspjeha u povijesti

Autor fotografija Robert Valai za svoj je rad dobio više domaćih i međunarodnih priznanja.

Na dan otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i povodom dvadesete obljetnice održavanja SP u Francuskoj u četvrtak je u auli Gradske uprave otvorena izložba fotografija Roberta Valaia pod nazivom "20 godina vatrenih".

"Ove fotografije su samo dio bogatog fundusa fotografija i negativa Hrvatskog športskog muzeja koji je u suradnji s Gradom Zagrebom pripremio izložbu na kojoj su na 30-ak panoa izložene fotografije iz svih faza nastupa naše nogometne reprezentacije u Francuskoj 1998."

"To je bio svakako u svijetu najprepoznatiljiviji i rezultat hrvatskih sportaša koji je imao i veliki kohezioni utjecaj na hrvatsko društvo. Želimo da i ova generacija naših reprezentativaca u Rusiji ponovi uspjeh Ćirinih odabranika", rekla je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.

"Priznajem da nisam znao da su snimljene neke od ovih fotografija jer ih danas prvi put vidim i lijepo je da se i na ovakav način prisjetimo velikog ostvarenja naših nogometaša", kazao je otvarajući izložbu legendarni trener Vatrenih Miroslav Ćiro Blažević, uz kojeg su bili tadašnji reprezentativci Robert Prosinečki, Goran Jurić i Ardian Kozniku.

Autor fotografija Robert Valai rođen je 29. srpnja 1950. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost na odsjeku za filmsku kameru. Od 1971. godine honorarno surađuje s Vjesnikovim izdanjima, a od 1977. profesionalni je fotoreporter SN revije, Sprinta, Sport magazina.

Od 1991. do umirovljenja 2012. godine urednik je fotografije u hrvatskom sportskom dnevniku Sportskim novostima. Izlagao je na Zagrebačkom salonu, a za svoj rad dobio je više domaćih i međunarodnih priznanja.

"Fotografije možda i nisu na visokom tehničkom nivou jer su snimljeni analognom tehnikom, ali sam na njima pokušao dočarati atmosferu i emociju koja je tada bila u našoj reprezentaciji ", kazao je Valai i napomenuo da će izložba biti otvorena sve do finalne utakmice koja će se 15. srpnja igrati u Moskvi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider