Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
rusi nisu štedjeli

Ultraskupi stadioni za SP: Najskuplji je koštao gotovo milijardu eura, a jedan je prilično bizaran

Nakon stadiona na kojima će igrati Hrvatska predstavljamo ostale stadione za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Galerija Stadioni za SP u Rusiji (Foto: AFP) Otkritje Arena (Foto: AFP) Stadion Krestovskij (Foto: AFP) +8 Kazan Arena (Foto: AFP)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona.

Rusi su prvotno predložili 16 stadiona u 13 gradova. U listopadu 2011. domaćin je listu smanjio za dva stadiona, a konačna je lista objavljena 29. rujna 2012. godine. Posljednji su otpali Krasnodar i Jaroslavl.

Gradovi domaćini Svjetskog prvenstva su Moskva s dva stadiona, te Sankt-Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Centraljnjij stadion (Foto: AFP) Centraljnjij stadion (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Praktički svi gradovi nalaze se u europskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja. Jedini grad u azijskom dijelu je Ekaterinburg, 1700 km udaljen od Moskve. Grad je smješten na azijskoj strani planine Urala, a u blizini grada prolazi granica Europe i Azije te se Ekaterinburg smatra poveznicom dvaju kontinenata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno je pomicao rokove kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Rusija nije štedjela novac za stadione - potrošila je čak 5,8 milijardi eura na 12 stadiona.

Nakon stadiona na kojima će svoje utakmice odigrati Hrvatska predstavljamo i ostale arene koje će ugostiti Svjetsko prvenstvo.

STADION LUŽNIKI

Moskva – 81.000 gledatelja

Cijena: 530 milijuna eura

Najpoznatiji ruski stadion izgrađen je 1956. godine, međutim do sada je tri puta renoviran. Posljednji put od 2013. do 2017. Na Lužnikiju se 20. listopada 1982. godine dogodila jedna od najvećih nogometnih tragedija.

Stadion Lužniki Foto: AFP) Stadion Lužniki Foto: AFP) (Foto: Afp)

U stampedu navijača koji se dogodio pred kraj prve utakmice šesnaestine finala Kupa UEFA između Spartaka i Harlema (2:0), poginulo je po službenim podacima 66 navijača, ali prema nekim neslužbenim podacima te večeri život je izgubilo više od 350 gledatelja.

Na Lužnikiju će se odigrati sedam utakmica, između ostaloga otvaranje 14. lipnja i finale 15. srpnja.

OTKRITJE ARENA

Moskva – 44.000 gledatelja

Cijena: 420 milijuna eura

Stadion je izgrađen 2014. godine, a na njemu svoje domaće utakmice igra Spartak. Tijekom SP-a na njemu će se igrati pet utakmica, od toga četiri u skupini i jedna utakmica osmine finala.

Otkritje Arena (Foto: AFP) Otkritje Arena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

STADION KRESTOVSKIJ

Sankt Peterburg – 64.287 gledatelja

Cijena: 950 milijuna eura

Novi dom ruskog prvoligaša Zenita otvoren je ove godine, a gradnja je trajala skoro 10 godina. Prvotno je planirano kako će stadion biti otvoren 2008. godine, pa zatim 2011., a na koncu je otvoren u svibnju ove godine.

Stadion Krestovskij (Foto: AFP) Stadion Krestovskij (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zanimljivo, troškovi gradnje na kraju su bili pet puta veći od planiranih i iznosili su čak 950 milijuna eura, što ga čini najskupljim ruskim stadionom. Na ovom stadionu igrat će se sedam utakmica, od toga jedno polufinale i utakmica za treće mjesto.

KAZAN ARENA

Kazanj – 45.379 gledatelja

Cijena: 400 milijuna eura

Stadion je otvoren 2013. godine, a poznat je po najvećem ekranu u Europi. Na ovom stadionu igrat će se šest utakmica, između ostaloga jedna utakmica osmine finala i jedna utakmica četvrtfinala.  

Kazan Arena (Foto: AFP) Kazan Arena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

OLIMPIJSKI STADION FIŠT

Soči – 47.659 gledatelja

Cijena: 750 milijuna eura

Olimpijski stadion u Sočiju otvoren je 2013. godine i na njemu su održane svečanosti otvaranja i zatvaranja zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2014. godine.

Olimpijski stadion Fišt (Foto: AFP) Olimpijski stadion Fišt (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izgradnja stadiona stajala je čak 750 milijuna eura i uz onaj u Sankt-Peterburgu je najskuplji. Na njemu će se igrati šest utakmica, od čega jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

VOLGOGRAD ARENA

Volgograd - 45.568 gledatelja

Cijena: 420 milijuna eura

Ovaj je stadion izgrađen na mjestu na kojem je bio stari Centralni stadion. Izgradnja stadiona počela je 2015. godine, a radovi su pri kraju. Zbog sličnosti s olimpijskim stadionom u Pekingu dobio je nadimak "ptičje gnijezdo".

Volgograd Arena (Foto: AFP) Volgograd Arena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon SP-a bit će to dom nogometnog kluba Rotor. Za vrijeme SP-a ugostit će četiri utakmice iz skupina.

KOZMOS ARENA

Samara – 44.918 gledatelja

Cijena: 370 milijuna eura

Kozmos Arena stadion je koji je donio najviše briga organizatorima. Radovi su počeli prije tri godine, ali je prvotni nacrt dva puta mijenjan, zbog čega je došlo do kašnjenja.

Kozmos Arena (Foto: AFP) Kozmos Arena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Za vrijeme SP-a na ovom će se stadionu igrati šest utakmica, od toga jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

MORDOVIJA ARENA

Saransk – 44.442 gledatelja

Cijena: 450 milijuna eura

Saransk je s 300.000 stanovnika najmanji grad koji će ugostiti SP. Nakon završetka turnira kapacitet stadiona bit će smanjen na 28.000 gledatelja.

Mordovia Arena (Foto: AFP) Mordovia Arena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Saransku će se igrati četiri utakmice i sve četiri u skupinama.

CENTRALJNJIJ STADION

Ekaterinburg – 35.696 gledatelja

Cijena: 400 milijuna eura

Ekaterinburg je najistočniji od svih gradova u kojima će se igrati utakmice. Stadion je izgrađen 1957. godine, a prvih 20 godina bio je jedna od najpoznatijih svjetskih arena za brzo klizanje. Stadion je renoviran od 2006. do 2011. godine, te potom od 2014. do 2017.

Centraljnjij stadion (Foto: AFP) Centraljnjij stadion (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stadion u Ekaterinburgu privukao je posebnu pozornost svjetske javnosti zbog bizarne montažne tribine. Kako je kapacitet stadiona svega 27.000 ljudi, što je bilo ispod FIFA-ina standarda, Rusi su smislili riješenje, i to bizarno i nesvakidašnje.

Centraljnjij stadion (Foto: AFP) Centraljnjij stadion (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Naime, otvorili su jedan dio stadiona i postavili veliku montažnu tribinu, čime je kapacitet odmah narastao na željenih 35.000 mjesta. Na njemu će se igrati četiri utakmice iz skupina.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider