Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velemajstor!

Bio je najveći talent svijeta, debitirao je na SP-u s 34 godine i zabio gol za pamćenje

Svoj veliki potencijal možda nikad nije do kraja ostvario, ali zato nas je redovno uveseljavao svojim magičnim potezima. Jedan takav izveo je i u svom prvom startu na svjetskim prvenstvima u dobi od 34 godine.

Ricardo Quaresma (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlo je već dugih 15 godina otkad je Ricardo Quaresma kao ponajveći svjetski talent prešao u Barcelonu iz Sportinga. Već te 2003. debitirao je za reprezentaciju Portugala; tko bi tada rekao da će ovaj magični dribler tek 15 godina kasnije upisati prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Quaresmina klupska karijera bila je turbulentna, puna uspona i padova. Takva je bila i njegova reprezentativna karijera - Quaresma je u zadnjih 15 godina zapravo bio tek povremeni reprezentativac, skupivši 79 nastupa i 10 golova.

Za usporedbu, Cristiano Ronaldo, njegov prijatelj i suigrač još iz Sportinga, u istom je razdoblju skupio 153 nastupa i 85 golova. Podsjetimo, Quaresma je, što se potencijala tiče, svojevremeno bio u istoj rečenici s danas ponajboljim igračem svijeta.

Ricardo Quaresma (Foto: AFP) Ricardo Quaresma i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Quaresma, igrač velikog talenta, ali i nepredvidljivog karaktera, svoj je mir napokon pronašao u Bešiktašu, a paralelno su stigli i konstantni nastupi za reprezentaciju. Quaresma je odigrao veliku ulogu u portugalskom osvajanju Eura 2016., a posebno dobro ga je zapamtila Hrvatska, kojoj je u onoj dramatičnoj osmini finala zabio odlučujući gol u produžetku.

O Cigano je dvije godine kasnije napokon, s 34 godine na leđima, dočekao i prvi nastup na Mundijalu. Dva puta je bio na širem popisu – 2006. i 2014. – ali je otpao u posljednji čas, dok 2010. nije bio ni pozvan.

Quaresma je možda igrač koji nije ostvario svoj potencijal, ali je mnoge obožavatelje nogometa redovito uveseljavao svojim majstorskim potezima. Njegov zaštitni znak svakako je trivela, udarac vanjskim dijelom kopačke koji loptu neuhvatljivo šalje u dalji kut.

Sudbina je htjela da Quaresma upravo svojim prepoznatljivim potezom zabije svoj prvi pogodak na svjetskim prvenstvima, i to u prvoj utakmici koju je počeo u prvih 11.

Vratar Irana Alireza Beiranvand je u dramatičnoj utakmici kasnije obranio jedanaesterac Ronaldu, ali protiv fantastičnog udarca Quaresme nije mogao ništa. Quaresma je zabio jedan od najljepših pogodaka na ovom prvenstvu i pokazao zašto se nekoć od njega toliko očekivalo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider