Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ronaldo umalo tragičar

Neviđena drama: Španjolska u infarktnom raspletu osvojila prvo mjesto, Portugal skoro ispao!

Španjolska je pobjednik skupine B.

Galerija Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Ricardo Quaresma (Foto: AFP) Iago Aspas slavi gol (Foto: AFP)

Nogometne reprezentacije Španjolske i Portugala plasirale su se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji iz skupine B. Španjolska je osvojila prvo mjesto zahvaljujući 2:2 (1:1) remiju protiv Maroka u Kalinjingradu, dok je Portugal završio kao drugi odigravši 1:1 (1:0) protiv Irana u Saransku.

Španjolska i Portugal natjecanje u skupini okončali su s po pet bodova, jednim više od trećeg Irana, dok je Maroko završio na posljednjem mjestu s jednim bodom. Španjolska je prva jer je postigla jedan gol više od Portugala.

Vrlo dramatično je bilo u završnicama obje utakmice. Španjolska je do izjednačenja protiv Maroka stigla pregledom video-snimke nakon gola Iaga Aspasa u prvoj minuti sudačke nadoknade, dok je Iran protiv Portugala izjednačio u trećoj minuti nadoknade iz kaznenog udarca zbog igranja rukom što je također dosuđeno pregledom snimke.

Iran je u sudačkoj nadoknadi imao veliku priliku izbaciti Portugal. Mehdi Taremi je izašao sam na vratara, ali nije iskoristio vrlo izglednu situaciju.

Španjolska će tako u osmini finala igrati 1. srpnja u Moskvi protiv domaćina Rusije, koja je zauzela drugo mjesto u skupini A, dok će Portugal 30. lipnja igrati u Sočiju protiv pobjednika skupine A Urugvaja.

Ako Hrvatska prođe osminu finala kao osvajač svoje skupine, u četvrtfinalu će igrati protiv pobjednika ogleda Rusija - Španjolska. Budu li Vatreni u teško ostvarivom raspletu drugi u skupini, u četvrtfinalu bi mogli na pobjednika utakmice između Portugala i Urugvaja.

Iran skoro izbacio Portugal

Iranci su izdržali početni pritisak Portugalaca i u nastavku se odvijala ravnopravna bitka, ali bez prilika sve do 34. minute kada je Iranac Ezatolahi pucao glavom s pet metara, ali nedovoljno dobro da ugrozi vratara Patricia.

Ricardo Quaresma (Foto: AFP) Ricardo Quaresma (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U 45. minuti Portugal je poveo nakon što je Ricardo Quaresma odigrao dupli pas s Andreom Silvom, a onda genijalnim udarcem vanjskim felšom pogodio suprotni kut iranskih vrata. 34-godišnjem Quaresmi je to bio prvi gol u karijeri na svjetskim prvenstvima.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, u 53. minuti, Portugal je dobio najveću priliku nakon što je Ezatolahi srušio Cristiana Ronalda na ivici šesnaesterca, a sudac nakon provjere VAR-om dosudio kazneni udarac. No, iranski vratar Alireza Beiranvand je zaustavio Ronaldov udarac koji je išao u lijevu stranu vrata.

S velikom zadrškom u 92 minuti sudac svira kazneni udarac za Iran nakon što je portugalski branič Cedric Soares igrao rukom. Iz penala je zabio Ansarifard, a niti minutu kasnije Iranci su mogli do senzacije jer se nenadano otvorila prilika Taremiju, no on je s desetak metara pucao pored vrata.

Španjolska se dvaput spašavala protiv Maroka

Španjolska, kojoj je za osiguranje prolaza u osminu finala dovoljan bio i bod iz dvoboja s Marokom, dominirala je posjedom lopte od samoga početka, no zbog velike nesmotrenosti njihova iskusnog dvojca Andresa IniesteSergija Ramosa prvi pogodak na utakmici postigao je Maroko.

Iniesta je na sredini igrališta ostavio loptu za Ramosa, no ovaj ju nije prihvatio, a taj je nesporazum iskoristio Boutaib, oteo loptu i sjurio se sam prema De Gei. Kada je došao pred španjolskog vratara marokanski je napadač zadržao prisebnost i poslao mu loptu kroz noge za prvi gol svoje reprezentacije na ovom SP.

Iago Aspas slavi gol (Foto: AFP) Iago Aspas slavi gol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ipak, vodstvo Maroka nije dugo trajalo, a španjolski kapetan Iniesta vrlo se brzo iskupio za svoju nesmotrenost. Isco, Diego Costa i Iniesta odigrali su sjajnu kombinaciju nakon koje je Iniesta probio lijevi bok i poslao povratnu loptu do Isca, kojemu nije bilo teško s pet metara zatresti mrežu.

Maroko je ponovno poveo u 81. minuti. Izborili su udarac iz kuta, a dva pričuvna igrača donijela su pogodak. Fajr je ubacio loptu, a El-Nesyri je u kaznenom prostoru nadvisio Ramosa i pogodio mrežu iza nemoćnog De Gee.

Kako ipak ne bi ovisila o ishodu susreta između Portugala i Irana u Saransku, Španjolsku je spasio njihov pričuvni igrač Iago Aspas na početku sudačke nadoknade. Nakon kombinacije iz kornera Carvajal je ubacio na peterac gdje je Aspas petom skrenuo loptu u gol. Linijski sudac je nakon što je lopta ušla u mrežu podignuo zastavicu označivši zaleđe, ali je nakon pregleda snimke ustanovljeno kako je Boussoufa bio najbliži svom vrataru i Aspasu je priznat pogodak.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider