Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ludnica tek počinje

Povijesna prilika u hrvatskom dijelu ždrijeba: Nitko u finalu više od 50 godina, a neki nikad ni u polufinalu

Nakon što je Rusija priredila senzaciju izbacivši Španjolsku sa Svjetskog prvenstva, puno toga se otvara u hrvatskom dijelu ždrijeba.

Osmina finala nakon pobjede Hrvatske

Već sad znamo kako će ovo Svjetsko prvenstvo u Rusiji biti upamćeno po jednoj stvari. U finale će reprezentacija koja tamo nije bila najmanje 50 godina, a možda i nikada. 

Samo dvije reprezentacije iz hrvatskog dijela ždrijeba su uopće igrale finale Svjetskog prvenstva, ali posljednji put jedna od njih (Engleska) prije 52 godine. Ne prođe li ni jedna od te dvije reprezentacije u četvrtfinale, imat ćemo četiri reprezentacije koje će imati priliku ostvariti najveći uspjeh u svojoj povijesti.

Rusija je po prvi put nakon raspada Sovjetskog saveza izborila četvrtfinale SP-a. Do tog uspjeha stigla je izbacivši favoriziranu Španjolsku zahvaljujući fanatičnoj borbenosti tijekom dva sata igre te odličnim reakcijama svog kapetana Akinfejeva prilikom raspucavanja s bijele točke.

Hrvatska i Rusija tako će igrati za povijesno polufinale. Vatreni ovako daleko nisu došli od Francuske 1998. kada su osvojili broncu, što je i najveći uspjeh hrvatskog nogometa. S druge strane, Rusija ne pamti ovakav rezultat od Svjetskog prvenstva 1970. u Meksiku, kad je SSSR posljednji put igrao četvrtfinale.

Englezi čekaju od 1966., Švedska od 1958.

Najveći uspjeh ruskog nogometa datira sa SP-a u Engleskoj 1966., gdje je osvojeno četvrto mjesto. Upravo je to Svjetsko prvenstvo posljednje na kojem je jedna od reprezentacija iz hrvatskog dijela ždrijeba igrala finale. Bili su to Englezi, koji su tada otišli do kraja, ali nakon toga već pola stoljeća čekaju na novo finale.

Najveći rezultat na Mundijalu koji su poslije toga ostvarili bio je u Italiji 1990., kada su zapeli u polufinalu i na kraju osvojili četvrto mjesto. Četiri godine kasnije na SP-u u SAD-u svoj zadnji veliki uspjeh ostvarili su Šveđani, još jedna reprezentacija iz našeg dijela ždrijeba. Ipak, Švedska je davne 1958. igrala finale i sigurno bi objeručke prihvatila da se tako nešto ponovi i ove godine.

Za razliku od Engleske i Švedske, preostale dvije reprezentacije u ovom ždrijebu, Švicarska i Kolumbija, nikad nisu dogurale dalje od četvrtfinala. Kolumbija je svoj najveći rezultat ostvarila prije četiri godine u Brazilu, dok je Švicarska zadnji put bila u četvrtfinalu kao domaćin 1954. godine.

U svakom slučaju, tko god od preostalih reprezentacija izbori utakmicu 15. srpnja na Lužnjikiju, bit će to povijesni dan za tu zemlju i njezin nogomet.

Vjerujete li da nakon drame protiv Danske Hrvatska može otići do finala?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider