Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
akinfejev junak rusije

Šok u osmini finala: Rusija izbacila Španjolsku u susretu mogućih protivnika Hrvatske!

Još jedna velesila je rano završila natjecanje.

Galerija Slavlje Rusije (Foto: AFP) Artem Dzjuba (Foto: AFP) Sergio Busquets i Mario Fernandes (Foto: AFP) +3 Sergio Ramos slavi gol (Foto: AFP)

Nogometna reprezentacija Rusije plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva na domaćem terenu nakon što je u susretu osmine finala u Moskvi svladala Španjolsku sa 5-3 (1-1, 1-1) boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Nakon 90, kao i 120 minuta igre bilo je 1:1, da bi u raspucavanju s bijele točke ruski vratar Igor Akinfejev obranio udarce Kokea i Aspasa dok su sva četiri ruska izvođača bila precizna.

Inače, Španjolska je povela u 12. minuti autogolom Sergeja Ignaševiča, a na 1:1 je iz kaznenog udarca u 41. minuti poravnao Artjom Dzjuba.

Jalovi posjed Španjolske

Rusija je ostvarila novu senzaciju na SP-u izbacivši favoriziranu Španjolsku, a do tog uspjeha je stigla fanatičnom borbenošću tijekom dva sata igre na Lužnikiju te odličnim reakcijama svog kapetana Akinfejeva prilikom raspucavanja s bijele točke.

Kao što se i očekivalo, Španjolska je dominirala posjedom lopte, na kraju utakmice imala je čak 79 posto vremena loptu u svojim nogama, no taj je posjed bio jalov jer je ruski izbornik Stanislav Čerčesov pripremio odličnu obrambenu taktiku kojom je zatvorio sve prilaze svojim vratima.

Ipak, Španjolska je vrlo rano stigla do prednosti kada je u 12. minuti Marco Asensio ubacio loptu s desnog krila u ruski kazneni prostor, a tamo je lopta u petu pogodila Ignaševiča, koji se hrvao sa Sergijom Ramosom, te skrenula u mrežu.

Sergio Ramos slavi gol (Foto: AFP) Sergio Ramos slavi gol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Niti nakon primljenog gola Rusija se nije otvorila već je strpljivo čekala svoju priliku, a ona je stigla pet minuta prije odlaska na odmor. Nakon ubačaja iz kuta Dzjuba je pucao glavom, a lopta je pogodila visoko podignutu Piqueovu ruku pa je nizozemski sudac Kuipers pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač za 1:1 bio je Dzjuba.

Rusija izdržala sve napade Furije

U drugom poluvremenu nastavila se dominacija Španjolske, dok su ruski igrači sve očitije jedva uspijevali pratiti žestoki ritam utakmice. No, osim prodora Isca u 58. minuti te opasnog udarca Inieste sa 16 metara u 85. Španjolci nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

Iniestin pokušaj bio je najbliži promjeni rezultata, Aspas mu je prsima lijepo spustio loptu za udarac, no Akifejev je uspio iščupati loptu iz samog donjeg desnog kuta svoga gola.

Sergio Busquets i Mario Fernandes (Foto: AFP) Sergio Busquets i Mario Fernandes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I u dodatnih 30 minuta Španjolska je imala više od igre, a u 114. minuti je vjerojatno i oštećena za kazneni udarac, no rezultat se nije mijenjao. U 109. minuti Rodrigo je probio desno krilo, njegov udarac iskosa Akinfejev je obranio, dok je pokušaj Carvajala nakon odbijene lopte blokiran.

U 114. minuti Španjolska je dobila još jednu priliku iz prekida, pred ruska vrata su stigli i stoperi Pique i Ramos, no u njihovu nastojanju da stignu do lopte spriječili su ih držanjem Ignaševič i Kutepov no Kuipers je tada procijenio kako to nije bilo dovoljno za jedanaesterac.

Rusija će u četvrtfinalu 7. srpnja u Sočiju u 16 sati igrati protiv pobjednika susreta Hrvatska - Danska koji se igra u Nižnjem Novgorodu od 20 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider