Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dalićeve kombinacije

Postave i sustav Vatrenih za povijesni okršaj s Engleskom: Velika dilema i jedno moguće iznenađenje

Hrvatsku reprezentaciju večeras na Lužnjikiju očekuje najveća utakmica u posljednjih 20 godina...

Moguća postava Hrvatske

Hrvatska drugi put u povijesti igra u polufinalu Svjetskog prvenstva. Prije dvadeset godina protivnik je bila Zidaneova Francuska, a sad je suparnik mlada i poletna Engleska, koju predvodi najbolji strijelac turnira Harry Kane. Nadamo se da će ovaj put Hrvatska slaviti i ući u finale.

Hrvatski nogometaši igraju utakmicu koja je već ušla u povijest. Plasman u polufinale veličanstven je uspjeh. Ako ostvare pobjedu i uđu u finale, bit će to najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti, ali i općenito najveći hrvatski sportski uspjeh. U finalima svjetskih prvenstava dosad su igrali samo ''odabrani“, uglavnom veliki i moćni, u najmanju ruku nogometne velesile svoga doba.

Vrsaljko trenirao, ali i dalje upitan

Jučerašnji trening vjerojatno je razriješio glavnu dilemu izbornika Zlatka Dalića, ali u trenutku pisanja ovog teksta nije nam bilo poznato je li Šime Vrsaljko prošao posljednji test. Danijel Subašić, prema svemu sudeći, bit će spreman. To je gotovo sigurno. Ostaje zagonetka zašto na treningu nije bilo Ante Rebića. Navodno je imao problema s vratom. Pretpostavlja se da je riječ samo o predostrožnosti te da će biti u postavi.

Ako Vrsaljko bude spreman, možemo očekivati neke manje promjene u momčadi, a ako ne bude, možemo očekivati prilično značajne rošade. Uoči jučerašnjeg treninga spekuliralo se kako su male šanse da će se Vrsaljko oporaviti. Vrsaljko se ipak pojavio na treningu, dok je trajalo zagrijavanje, nije se moglo primijetiti da ima problema s lijevim koljenom. Međutim, to ne mora puno značiti jer jedno je zagrijavanje i lagano trčkaranje, a posve nešto drugo trening pod punim opterećenjem. O natjecateljskoj utakmici da i ne govorimo. Hrvatski izbornik najavio je da će igrati samo oni koji su potpuno spremni. Vidjet ćemo.

Igra skrivača

Kako god, Zlatko Dalić jamačno će skrivati postavu do posljednjeg trenutka. Naravno da želi sakriti ključne informacije koje bi mogle pomoći engleskom izborniku Garethu Southgateu u sastavljanju taktike za utakmicu. Engleski novinari posvjedočili su nam da Southgateov stručni stožer pozorno prati situaciju u hrvatskom taboru.

Logično je da Dalić ''fintira“ i da želi što kasnije otkriti karte. Isto će postupiti i Southgate. Engleski novinari kažu da će Jordan Henderson vjerojatno nastupiti, ali da to nije sto posto. Uglavnom, može se očekivati da će Englezi istrčati u očekivanom sastavu, u postavi koja je iznijela plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

U hrvatskom sastavu puno je više upitnika i nepoznanica. Ključno je pitanje tko će zamijeniti Vrsaljka na desnoj bočnoj strani? Jasno, ako ne bude mogao igrati. To će sigurno biti hendikep za Dalića i hrvatske ambicije jer izbornik za Vrsaljka nema adekvatnu zamjenu. U najužoj kombinaciji su Domagoj Vida i Tin Jedvaj, ali postoji mogućnost da se izbornik odluči i za Vedranu Ćorluku, koji je nekoć igrao na toj poziciji i ostavljao dobar dojam.

Vida na mjesto beka, Ćorluka stoper?

No to je bilo prilično davno, Ćorluka je tada bio puno hitriji i okretniji. U spekulacijama oko desnog bočnog spominje se čak i Marcelo Brozović kao moguće rješenje. Teško da će izbornik krenuti s Brozovićem na mjestu desnog beka, ali to bi mogla biti opcija ako se bude morao loviti rezultat.

Moguća postava Hrvatske Moguća postava Hrvatske

Ostaje otvorenim pitanje za koju će se opciju izbornik odlučiti. Nijedna se ne čini idealnom ili barem jako dobrom. Ako Vidu prebaci na desnu stranu, razbit će uigrani stoperski par Vida – Lovren, a neće dobiti ni beka koji može probiti stranu. Ako postavi Jedvaja ili Ćorluku, sačuvat će stoperski par, ali pitanje je što će dobiti na desnoj strani?

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

Za Vidu se zna da na bekovskoj poziciji može odigrati vrlo dobro u fazi obrane, dok bi se s Jedvajem ili Ćorlukom prilično riskiralo. S ne previše hitrim Ćorlukom na mjestu stopera, Vidom na desnoj bočnoj strani i uvijek upitnom lijevom stranom, koju će najvjerojatnije opet držati Ivan Strinić, hrvatska zadnja linija vjerojatno ne bi visoko izlazila, a to znači da bi se Hrvatska uglavnom branila i igrala na kontre. To je logičan zaključak.

Brozović i Badelj upadaju, Perišić ispada?

Kako god, puno je pitanja, a malo odgovora kada je u pitanju zadnja linija hrvatske momčadi. Nije sve jasno ni kada je u pitanju vezni red i napad. Sinoć su se pojavile glasine kako Dalić ozbiljno razmišlja da iz udarne momčadi izbaci Ivana Perišića, koji u dosadašnjem dijelu turnira nije briljirao. Umjesto njega mogao bi ući Marcelo Brozović, koji ga je zamijenio i protiv Rusije, a u udarnoj momčadi mogao bi se naći i odmorni Milan Badelj, koji bi dodatno zatvorio sredinu terena, gdje Englezi igraju s petoricom igrača.

Postava Hrvatske Moguća postava Hrvatske

Hrvatska bi u sredini imala Badelja, Brozovića, Rakitića, Modrića i Rebića te bi na taj način mogla parirati Englezima u trci i posjedu lopte. Mario Mandžukić bio bi istureni napadač, s time što bi mu se Rebić priključivao s krila ili djelovao iz dubine kao povučeni napadač. Hrvatska bi mogla zaigrati u sustavu 4-1-4-1 ili 4-4-1-1. U svakom slučaju, prilično je izvjesno da će igrati s jednim klasičnim zadnjim veznim.

Izbornik Dalić već je nakon utakmice s Rusijom naznačio da će morati osvježiti umornu hrvatsku momčad. Otvoreno je kazao da bi Badelj mogao zaigrati od prve minute. Ako Badelj uđe i ako Brozović bude u postavi, jasno je da netko mora ispasti, a to će najvjerojatnije biti Perišić, koji će u tom slučaju zajedno s Andrejom Kramarićem čekati šansu s klupe i vjerojatno će ući u drugom dijelu utakmice.

Iz svega navedenog, pogotovo u trenutku pisanja ovog teksta, jasno je da je teško reći u kojoj će postaviti hrvatska momčad istrčati na travnjak Lužnjikija. Tko god igrao, važno je da pruži maksimum. U tom slučaju Hrvatska će imati barem podjednake šanse za pobjedu.

Pet mogućih varijanti hrvatske postave za utakmicu s Engleskom:

Hrvatska 1: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Brozović – Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić – Mandžukić.

Hrvatska 2: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Badelj – Brozović, Modrić, Rakitić, Rebić – Mandžukić.

Hrvatska 3: Subašić – Vida, Lovren, Ćorluka, Strinić – Brozović – Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić – Mandžukić.

Hrvatska 4: Subašić – Vida, Lovren, Ćorluka, Strinić – Badelj – Brozović, Modrić, Rakitić, Rebić – Mandžukić.

Hrvatska 5: Subašić – Vida, Lovren, Ćorluka, Strinić – Badelj – Perišić, Modrić, Rakitić, Rebić – Mandžukić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider