Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki nesrazmjer

Pogledajte analizu: Kako bi mogla izgledati utakmica Hrvatska - Nigerija?

Sati nas dijele od prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Reporter Nove TV Milan Stjelja analizirao je što bi se sve moglo događati na travnjaku stadiona Arena Baltika u Kalinjingradu.

Hrvatska - Nigerija (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Još je malo ostalo do prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i ne bi bilo dobro da izbornika Zlatka Dalića muče kakve dileme.

Prema posljednjim informacijama iz Rusije, Dalić se odlučio za formaciju 4-2-3-1. I tu nema nikakvih iznenađenja, ali to ne znači da iznenađenja - nema. Naime, čini se da će izbornik na klupi ostaviti Vedrana Ćorluku, šefa obrane i po mnogima pravog lidera cijele ove generacije, te Milana Badelja koji već 2-3 godine igra standradno igra u veznoj liniji.

E sad, što nam ovakva postava sugerira? Pa zapravo jednu osnovnu stvar, a to je da se Dalić odlučio iskoristiti opciju visokog pressinga. Njime bi naša četvorica u vrhu napada izrazito visoko, dakle već duboko u polovici Nigerije, pritisnula njihovu obrambenu liniju. To nadalje znači dvije stvari: da će visoko morati stajati i Modrić i Rakitić, te jasno i posljednja četvorka. Jer, da bi visoki pressing funcionirao na željeni način, moraju ga odrađivati baš sve linije.

I zato je, čini se, iz sastava ispao Vedran Ćorluka, jer su Vida i Lovren ipak kudikamo brži, i mogu držati onaj obrambeni ideal, da između napada i obrane ne bude veći razmak od 30-ak metara. I zato je vrlo vjerojatno Luka Modrić povučen s pozicije polušpice na srednjeg veznog jer će Hrvatskoj trebati i prava reakcija po oduzetoj lopti.

Nigerija ima puno veći međunarodni renome nego kvalitetu

A sad, zašto bi to moglo upaliti i donijeti dobar rezultat? Jednostavno, u Nigeriji postoji veliki nesrazmjer kvalitete i međunarodnog renomea. Naime, obrana je najslabiji dio momčadi. Vidi se to primjerice i po prosječnoj vrijednosti nigerijskih igrača u toj posljednjoj liniji. Npr. Awaziem koji igra u francuskom Nantesu vrijedi 6 milijuna eura, ali je prosjek vrijednosti svega 2 milijuna. Za razliku od ofenzivnog djela momčadi. Ovdje se nalaze zapravo sve nigerijske zvijezde. Pa tako Victor Moses iz Chelseaja vrijedi 20 milijuna eura, a ukupni prosjek vrijednosti te napadačke linije je 11 milijuna eura. Dakle, drastično više u odnosu na obranu.

E, sad, upravo u tome i leži najveća potencijalna opasnost. Dakle, ne uspiju li naši visokim presingom oduzimati loptu u polovici Nigerije, i ne uspiju li po oduzetoj lopti odmah biti opasni, Nigerija bi mogla opravo preko ovih svojih glavnih vedata u napadu, pronaći prostora u kontranapadu. I tu bi Moses i Musa, koji su izraziti brzanci, pa i Arsenalov Iwobi, mogli stvoriti velike probleme hrvatskoj obrani.

Dakle, bit će potreban visok stupanj koncetracije u obrani i brze reakcije nakon oduzete lopte. To bi mogao biti pravi recept za pobjedu protiv Nigerije.

Hrvatska - Nigerija (Foto: GOL.hr) Hrvatska - Nigerija (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider