Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Počinje nokaut faza

Prije četiri godine bila je ludnica: Podsjetite se kako je izgledala osmina finala SP-a 2014.

Nema više bodova, nema više neodlučenih rezultata i nema više zabrinutosti oko gol-razlike. Od danas se pobjeđuje ili odlazi kući na Svjetskom prvenstvu, a kao uvod u to odlučili smo se prisjetiti kako je to izgledalo prije četiri godine u Brazilu.

Nokaut faza Svjetskog prvenstva 2014. (Wikipedia)

Stigli smo do osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Daleko najveće iznenađenje je što među 16 najboljih nema aktualnih svjetskih prvaka Nijemaca, koji su prije četiri godine suvereno otišli do kraja. No, podsjetimo se kako je prije četiri izgledala osmina finala.

Dvojica igrača koji su bili pod najvećim pritiskom da uspiju na tom prvenstvu, Lionel Messi i Neymar, nakon grupne faze bili su izjednačeni na listi strijelaca s Thomasom Müllerom. Vidjeli smo i junačku utakmicu Luisa Suareza u grupnoj fazi protiv Engleske, ali i luđački potez u susretu protiv Italije

Tada je čak pet reprezentacija iz Južne Amerike i tri iz CONCACAF zone prošlo u osminu finala. Također, branitelj naslova Španjolska doživjela je šokantno ispadanje u grupi, kao i Portugal s Cristianom Ronaldom.

Brazil – Čile 1:1 (11m - 3:2)

Brazil je u osmini finala čekala reprezentacija Čilea. Brazilci su otvorili pogotkom Davida Luiza nakon asistencije Thiaga Silve poslije ubačaja iz kornera. Čile je izjednačio kada je Hulk izgubio loptu, a Eduardo Vargas asistirao za pogodak Sanchezu. U drugom dijelu Howard Webb je poništio pogodak Hulka, Brazil je dominirao s posjedom, ali nije uspio zabiti i otišlo se u jedanaesterce gdje je sretniji bio domaćin.

Kolumbija – Urugvaj 2:0

Urugvaj je bio oslabljen za neigranje Suareza, koji je dobio devet utakmica suspenzije zbog toga što je ugrizao Chiellinija. Kolumbija je na kraju slavila s 2:0 pogocima sjajnog Jamesa Rodrigueza. U toj utakmici zabio je i onaj čuveni volej ljevicom s 25 metara, što mu je te godine donijelo i nagradu FIFA-inu Puskas za najljepši pogodak.

Francuska – Nigerija 2:0

Francuska se dugo mučila protiv Nigerije i tek je pogotkom Pogbe u 79. minuti povela s 1:0. U sudačkoj nadoknadi pao je i drugi pogodak nakon što je Yobo skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Njemačka – Alžir 2:1 (produžeci)

Nakon što su 90 minuta odigrali bez pogotka, Njemačka je zabila već u drugoj minuti produžetka preko Schürrlea. Elf je zaključio utakmicu u 120. minuti pogotkom Özila, dok je Alžir uspio samo ublažiti poraz.

Nizozemska – Meksiko 2:1

Meksiko je poveo početkom drugog dijela golom Giovanija dos Santosa i vodio je sve do 88. minute kada je Sneijder zabio za izjednačenje. Samo nekoliko minuta kasnije Nizozemska je došla do potpunog preokreta nakon što je Robben iznudio jedanaesterac, a Huntelaar zabio za četvrtfinale.

Kostarika – Grčka 1:1 (11m – 5:3)

Bryan Ruiz zabio je prvi pogodak na utakmici u 52. Minuti, ali Kostarika je kasnije ostala s igračem manje zbog isključenja Oscara Duartea zbog drugog žutog. Sokratis Papastathopoulos izjednačio je za Grčku u sudačkoj nadoknadi. Kostarika je na kraju slavila na jedanaesterce nakon što je Navas obranio udarac Gekasa, a Umana zabio za prolaz.

Argentina – Švicarska 1:0 (produžeci)

Argentina je probila Švicarsku tek u produžetku golom Di Marije u 118. minuti. Švicarska je čak imala priliku i izjednačiti, ali je Džemaili pogodio gredu. Argentinci su se provukli na individualnu klasu.

Belgija – SAD 2:1 (produžeci)

Belgijci su dominirali utakmicom, ali zahvaljujući briljantnom Timu Howardu otišlo se u produžetke. Doduše, Amerikanac Chris Wondolowski propustio je sjajnu priliku u sudačkoj nadoknadi. No Belgijci su ipak poveli golom De Bruynea u 93. minuti, da bi Lukaku u 105. minuti zabio za velikih 2:0. Amerikancima je nadu vratio Julian Green samo dvije minute kasnije, mogli su i izjednačiti, ali neprecizan je bio Dempsey.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider