Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Posljednja šansa

Messi pred izazovom karijere: Ako Argentina ispadne, Ronaldo može postati najveći igrač današnjice

Ako Argentina ne pobijedi Nigeriju, Messiju će to možda biti posljednja utakmica u dresu reprezentacije...

Galerija Lionel Messi (Foto: AFP) Messi na utakmici protiv Islanda (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) +2 Messi razočaran napušta travnjak (Foto: AFP)

Argentina u posljednjem kolu skupine D protiv Nigerije lovi pobjedu i prolaz u drugi krug Svjetskog prvenstva. Mora pobijediti i nadati se da Hrvatska neće izgubiti od Islanda. U tom je slučaju sigurno druga.

Posljednja je to šansa i za Lionela Messija, ne samo na ovom Svjetskom prvenstvu nego vjerojatno i uopće, da osvoji najvrjedniji trofej u nogometu. Prema mnogima, najbolji nogometaš današnjice protiv Nigerije igra možda i posljednju utakmicu u karijeri na svjetskim prvenstvima. Ako Argentina ne pobijedi, čak i ako pobijedi, a ipak se ne plasira se dalje, što je moguće ako Island pobijedi Hrvatsku, Messi bi se mogao oprostiti od dresa Argentine.

Messi razočaran napušta travnjak (Foto: AFP) Messi razočaran napušta travnjak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako se i ne oprosti odmah, tko zna što će biti za četiri godine. Messi će tada imati 35 godina, a to su godine u kojima se razmišlja o kraju karijere. Gauči su pod ogromnim pritiskom, a među njima je Messi najizloženiji kritici i velikim očekivanjima četrdesetak milijuna Argentinaca.

Argentina bi, poput grogiranog boksača, mogla postati jako opasna

Nakon remija s Islandom i posebice nakon teškog poraza u sudaru s Hrvatskom, Gauči su suočeni s golemim razočaranjem temperamentne južnoameričke nogometne nacije i rafalnim napadima argentinskih medija, koji praktički iz sata u sat pišu o razdorima i sukobima u njihovu taboru.


U Argentini je, kao i u većini nogometnih nacija, tanka granica između oduševljenja i razočaranja, euforije i duboke apatije. Gauči leže u nokdaunu, ali još nisu nokautirani, sudac im broji i ako se uspiju osoviti na noge, probudit će novu nadu, trgnuti svoje fanatične navijače iz sveopće letargije. Ako Argentina preživi, ako se nekako dokotrlja do tog drugog mjesta, mogla bi poput grogiranog boksača postati jako opasna. 

Francuzi jamačno ne bi željeli na Argentinu. Ne želi ni Argentina na Francusku, ali ona ne može birati i kalkulirati. Gauči bi u ovoj situaciji sve prihvatili samo da prođu dalje. Ako prođu, tek će onda razmišljati o idućem suparniku. Tricolori već mogu kalkulirati, a hoće li doista petljati, bit će uskoro poznato.

Međutim, lako je reći da bi Argentina trebala pobijediti Nigeriju, teško je to ostvariti. Čeka ih mlada i poletna momčad koja ima svoju računicu i nimalo je ne zanimaju argentinski problemi. S obzirom na to u kakvoj je formi Argentina i kakva atmosfera vlada u njezinu taboru, teško je reći da je oveći favorit, što bi vjerojatno bila u nekim drugim okolnostima.

Lionel Messi (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Da bi Argentina preživjela i otišla dalje, prilično je jasno da će Messi morati nešto odigrati. Utakmica protiv Nigerije možda je i najveći test u njegovoj karijeri. Ogromna je odgovornost na njegovim plećima, a prethodne dvije utakmice pokazale su da se jako teško nosi s tim teretom. Izgledao je ukočen i paraliziran, posebno protiv hrvatske momčadi koja ga je kolektivnim pokrivanjem stavila u mali džep i praktički se nije ni vidio.

Ako ne uspije, Messi nikada neće izaći iz Maradonine sjene

Messi je za mnoge ljubitelje nogometa "junak našeg doba“, da bi to ostao ili, ako hoćete, postao "junak za sva vremena“ u očima većine Argentinaca, morat će za početak biti junak utakmice s Nigerijom, da parafraziramo Ljermontova, velikog ruskog književnika, jednog od začetnika psihološkog romana i ruskog realizma, uz Dostojevskog i Gogoljeva nenadmašnog analitičara ljudskog uma i duše, koji bi jamačno najbolje znao dočarati stanje u kojem se Messi sada nalazi.

"Hoću li nastaviti i koliko još igrati za reprezentaciju, ovisi o tome što ćemo napraviti na Svjetskom prvenstvu“, izjavio je Messi nekoliko dana prije dolaska argentinske momčadi u Rusiju.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Messi se već jednom oprostio od dresa reprezentacije. Frustriran porazima u finalima Svjetskog prvenstva 2014. i Copa Americe 2016. kazao je zbogom, ali ipak su ga uspjeli nagovoriti da se vrati. Razlog je bio samo jedan, Svjetsko prvenstvo u Rusiji i posljednji pokušaj da osvoji "sveti gral“ nogometa koji ga poput Ukletog Holandeza proganja otkada je postao najbolji nogometaš svijeta.

Ako ne uspije, a pogotovo ako sada ispadne već u prvom krugu, Messi nikada neće izaći iz Maradonine sjene, barem što se većine Argentinaca tiče, a da i ne govorimo o statusu najboljeg igrača svih vremena. Ako Cristiano Ronaldo postane Zlatna kopačka i Portugal ode do kraja, Messi će možda izgubiti i status najboljeg igrača današnjice.

U svakom slučaju, kako godine budu prolazile, taj će mu nedostatak sve više stršiti nad glavom. Karijera i životno djelo velikog Johana Cruyffa to najbolje pokazuje. Sve je tu, sve je imao kao igrač, bio je i jako blizu "svetom gralu“, ali ostao je ipak dovoljno daleko da ne bi postao najveći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider