Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
heroji mogli postati tragičari

Jesu li Subašić i Schmeichel varali? Pravilo koje se ne poštuje, a moglo je sve promijeniti

Nakon festivala jedanaesteraca u nedjeljnim utakmicama osmine finala, poznata nogometna ''siva zona'' ponovno je postala predmet rasprave.

Galerija Danijel Subašić brani penal (Foto: AFP) Kasper Schmeichel izašao s crte prije udaraca (Foto: AFP) Igor Akinfejev brani penal (Foto: AFP) +2 Igrači grle heroja Subašića (Foto: AFP)

Obje nedjeljne utakmice osmine finala na Svjetskom prvenstvu odlučene su nakon izvođenja jedanaesteraca. Bio je to prvi slučaj nakon 1986. u kojoj su obje utakmice nokaut-faze u istom danu riješene raspucavanjem penala; ukupno je, ne računajući dva penala u regularnom vremenu, toga dana izvedeno 19 jedanaesteraca.

U glavnom ulogama bili su Danijel Subašić, Kasper Schmeichel i Igor Akinfejev. Ovi su vratari kombinirano obranili sedam od 15 jedanaesteraca, a danski i hrvatski čuvar mreže pritom su postavili novi rekord svjetskih prvenstava.

Međutim, uskoro nakon utakmica herojske podvige spomenutih vratara zasjenila je stara priča o nepoštivanju pravila pri branjenju jedanaesteraca.

Nogometna su pravila jasna, ali...

Prema nogometnim pravilima, vratar mora ostati na crti sve dok izvođač nije udario loptu. Subašić, Schmeichel i Akinfejev rutinski su kršili to pravilo barem korakom naprijed prije udarca; najbliže striktnom poštivanju pravila bio je David De Gea, koji nije obranio nijedan penal.

Kasper Schmeichel izašao s crte prije udaraca (Foto: AFP) Kasper Schmeichel izašao s crte prije udaraca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Ne razumijem to. Mnogi kažu da bi na Olimpijskim igrama, gdje su mnogi sportaši dopingirani, trebalo dopustiti doping kako nitko ne bi imao prednost. FIFA očito primjenjuje istu iskrivljenu logiku. Vratarima se dopušta da iskoče s crte, očito se to pravilo ne poštuje'', rekao je nakon utakmica bivši engleski sudac Graham Poll.

''Videotehnologija nam je pokazala da se može procijeniti je li bilo zaleđe kada je to gotovo nemoguće. Zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije, zašto se to pravilo jednostavno ignorira?'' dodao je Poll.

Prema pravilima, jedanaesterac bi trebao biti ponovljen, a vratar mora dobiti opomenu. Kako to izgleda kada se pravilo striktno primjenjuje u praksi, pokazalo je četvrtfinale Europskog U17 prvenstva u svibnju.

Vratar Irske James Cocoran prerano je istrčao prilikom obrane penala u raspucavanju protiv Nizozemske, a sudac ga je kaznio žutim kartonom, koji je Cocoranu bio isključujući drugi. Na vratima ga je zamijenio jedan od igrača, koji nije uspio ponoviti Mladena Petrića i Nizozemska je prošla dalje.

Bi li vratar uopće imao šanse da se striktno drži pravila?

Da se Nestor Pitana striktno držao pravila, svi obranjeni penali morali bi se ponoviti, Subašić i Schmeichel dobili bi žute kartone koji bi ih eliminirali iz utakmice, a rukavice bi morali navući igrači ''iz polja''.

Već smo pisali o sve većem postotku neiskorištenih jedanaesteraca, a kao jedan od razloga također smo naveli sporna pravila koja se rutinski krše. Pitanje je bi li vratar uopće imao šanse kada bi čekao do zadnjeg trenutka, što je vjerojatno razlog zbog kojeg im se progledava kroz prste. Dovoljno se, uostalom, vratiti na slučaj De Gee, koji glasi za najboljeg vratara od spomenutih, ali u nedjelju nije obranio nijedan penal.

No pitanje je gdje je granica: neki vratari naprave samo korak – što su Subašić i Schmeichel uglavnom i radili – a nekima se progleda kroz prste iako iskoče do polovice peterca. Sjetimo se samo upravo Subašića, koji je prilikom obrane penala Sergiju Ramosu na Euru 2016. debelo ušao ''u polje''.

Ovo pravilo, barem zasad, ostaje u sivoj zoni: iako je na papiru sve vrlo jasno, čini se da uglavnom odlučuje famozno ''slobodno sudačko uvjerenje''. Subašić, Schmeichel i Akinfejev provukli su se, iako su njihove obrane bile, u najmanju ruku, na granici regularnosti.

VAR bi mogao sve promijeniti

Ovaj se problem, generalno, posljednjih godina nije toliko propitkivao, ali implementacija VAR-a mogla bi sve promijeniti. Svjetsko prvenstvo u Rusiji globalna je premijera videotehnologije, a njezin je utjecaj odmah postao itekako vidljiv.

Igor Akinfejev brani penal (Foto: AFP) Igor Akinfejev brani penal (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Već u grupnoj fazi pao je rekord za broj dosuđenih jedanaesteraca. Dosad smo ih vidjeli čak 27, devet više od prijašnjeg rekorda i čak 14 više nego na cijelom prošlom Svjetskom prvenstvu. Budući da je VAR generalno dobio pozitivne kritike, realno je očekivati da u bližoj budućnosti postane standard i u ostalim natjecanjima (poput Lige prvaka).

Nastave li se trendovi sa Svjetskog prvenstva i u ostalim natjecanjima, ovaj ''nenormalan'' broj penala mogao bi postati standard. Samim time bitno bi se povećao značaj i utjecaj penala na konačni rezultat, a pravilo o branjenju jedanaesteraca moglo bi postati predmet ozbiljne rasprave. Vidjet ćemo hoće li se suci početi striktno držati pravila, hoće li ostati u ''sivoj zoni'' ili će se vratarima i formalno dopustiti korak prije udarca, koji u većini situacija ionako rade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider