Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otkrio ključ uspjeha

Igor Štimac za Dnevnik Nove TV: Englezi nemaju igrače koji su u stanju voditi momčad kao Hrvatska

Gost Dnevnika Nove TV bio je bivši hrvatski izbornik i član legendarnih Vatrenih Igor Štimac.

Igor Štimac (GOL.hr)

Na najdramatičniji mogući način, Hrvatska je stigla do čudesnog polufinala Svjetskog prvenstva nakon što je izbacila domaćina Rusiju boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Hrvatska nogometna reprezentacija došla je na korak od uspjeha Vatrenih iz Francuske 98', a povodom toga gost Dnevnika Nove TV bio je bivši hrvatski izbornik i član te generacije Igor Štimac.

Imate veliko iskustvo, veliku igračku karijeru, bili ste izbornik, odlično poznajete ovu momčad. Je li vas iznenadilo što su stigli na korak do vaše legendarne medalje?

''Nije me iznenadilo, obradovalo me, kao i sve u Hrvatskoj koji ovako oduševljeno pozdravljaju njihove veličanstvene rezultate.''

Možete li iz svog iskustva procijeniti u kakvom su oni sad psihičkom i fizičkom stanju?

''Pa gledajte, s obzirom na sve odrađeno i dva produžetka u posljednjih pet dana, razumljivo da je umor prisutan. Napori su iznimno veliki i bit će teško regenerirati se koliko bi željeli, ali imamo i na klupi za pričuve jako dobrih igrača i mišljenja sam kako bi upravo za ovu utakmicu s Englezima trebalo nekoliko svježih igrača gurnuti unutra'', izjavio je Štimac za Novu TV te nastavio:

''Imamo tu jednog Ćorluku, Badelja i Brozovića koji su manje igrali. Jednog Kovačića. Prema tome, nemamo se čega bojati, mi smo praktično već prvaci svijeta s ovim što smo napravili. Ali idemo još korak dalje, olakšajmo sebi.''

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

Ima li, prema vašoj ocjeni, tu još dovoljno goriva za polufinale protiv Engleske?

''Gledajte, protivnik je takav da on silno motivira. Rekao bih da smo u protekle dvije utakmice imali dva protivnika koji sami po sebi nisu inspiracija, ali inspiracija je ono što je konačni cilj – a to je medalja. Sad nam na putu stoji jedna arogantna Engleska koja nas je već prekrižila, koja bahato slavi svoj ulazak u finale nakon puno godina'', objasnio je bivši hrvatski izbornik te nadodao:

''Prema tome, pustimo ih da žive u tom uvjerenju. Na našoj strani su kvaliteta i iskustvo. Oni imaju jednu mladost i potentnost u toj prednjoj liniji koju je moguće zaustaviti s iskustvom koju mi imamo, ali svakako nemaju jednog Modrića, nemaju jednog Rakitića. I nemaju one igrače koji su u stanju voditi momčad kao što je to veličanstveno radio Modrić u proteklim utakmicama.''

Gdje vidite ključ ovog uspjeha? U zrelosti ove generacije? U izborniku? Možda dijelom u sreći? Gdje?

''Ne možete tražiti razloge u jednoj stvari. Situacija je iznimno kompleksna. Kad pogledamo, poklopilo se puno toga, prvo pobjeda protiv Nigerije iako atmosfera nije bila bajna, a onda nas je pobjeda protiv Argentine toliko sve ujedinila da je i ova naša ljubav i podrška iz domovine otišla prema igračima, dala im nove motive.''

''Pobjeda s rezervnom momčadi protiv Islanda pokazala nam je da imamo i kadra na klupi koji je u stanju ući i pomoći. To je bio jedan dodatan motiv. A onda nam se i otvorilo, dogodilo se da su neki velikani otišli kući puno prije nego što smo očekivali. Sve su to faktori koji su nama pomogli i koji su nam omogućili da budemo tu gdje jesmo. Ali nije naš problem što nije bilo velikana na našem putu. Mi smo naš put izgrađivali sami, gradili ga, došli do tog polufinala i sami ćemo morati prebroditi tu prepreku koja se zove Engleska'', zaključio je Igor Štimac za Dnevnik Nove TV.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider