Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Debitirao s 29

Španjolska na SP-u računa na neočekivanog heroja: Od razočaranja postao prvi napadač Furije

Prije samo nekoliko godina činilo se da se radi o igraču koji će se pamtiti kao razočaravajuće pojačanje, a on je s 30 godina postao prvi napadač ponajbolje svjetske reprezentacije.

Aspas slavi sa suigračima (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolska je u posljednjoj pripremnoj utakmici prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Rusiji s minimalnih 1:0 pobijedila Tunis.

Dan nakon utakmice španjolski mediji su vrlo kritični prema neuvjerljivoj igri svoje reprezentacije. Španjolska je smještena u vrlo neugodnu skupinu s europskim prvakom Portugalom, neugodnim Marokom i Iranom; u takvom društvu neuvjerljiva igra mogla bi skupo koštati Furiju.

Kao najsvjetlija točka ogleda s Tunisom istaknuo se Iago Aspas. Napadač Celte je ušao u 76. minuti, a već u 84. je postigao jedini pogodak na utakmici i donio pobjedu Španjolskoj.

Debitirao s 29 godina

Najveća dilema oko sastava Španjolske za Rusiju je upravo pozicija napadača; prema ocjenama španjolskih medija, Aspas je partijom protiv Tunisa zabetonirao mjesto u prvih 11 pored Diega Coste i Rodriga.

Reprezentacija Španjolske (Foto: AFP) Reprezentacija Španjolske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zanimljivo, Aspas je za reprezentaciju debitirao tek kao 29-godišnjak, u studenom 2016. protiv Engleske na Wembleyju. Već u debiju je zabio pogodak, a nakon toga je nastavio u istom ritmu: u dosadašnjih 10 utakmica skupio je pet golova i četiri asistencije, iako je čak sedam puta ulazio s klupe.

Aspas je dijete Celte za koju je ove sezone postigao 22 prvenstvena pogotka, što mu je najbolji učinak od sezone 2011./2012. kada je za isti klub zabio 23. Na rubu reprezentacije bio je i tada, ali ipak nije debitirao: do prvog nastupa za Furiju čekao je četiri godine, a u međuvremenu je prošao put od razočaranja do uzdanice jednog od najvećih favorita Svjetskog prvenstva.

Zabija samo u reprezentaciji i svojoj Celti

Iz Celte Aspas se 2013. zaputio u Liverpool, ali tamo se nije proslavio: u dresu engleskog velikana zabio je samo jedan gol u FA Cupu. Sljedeće je sezone prešao u Sevillu, gdje je također razočarao s dva pogotka u 16 prvenstvenih nastupa.

Iago Aspas i Messi u borbi za loptu (Foto: AFP) Iago Aspas i Messi u borbi za loptu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon toga se vratio u svoju Celtu i procvjetao: u tri godine zabio je 67 golova i s 30 godina i istaknuo kandidaturu za predvodnika španjolskog napada u Rusiji. Nakon posljednjih utakmica, Julen Lopetegui ne bi trebao imati dvojbi.

Radi se o igraču koji stilom igre, ali i statusom u reprezentaciji, podsjeća na našeg Andreja Kramarića. Aspas se voli povlačiti i pomagati veznom redu, krasi ga sjajan dribling, a vrlo je opasan i kao egzekutor i asistent. Oba su igrača na rubu prve postave, a svojim igrama šalju jasan signal izbornicima da bi trebali biti prvi izbor u napadu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider