Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dva najveća problema Vatrenih: Jasan signal izborniku tko treba igrati od prve minute!

Hrvatska je protiv Senegala odigrala prilično loše prvo poluvrijeme, ali u drugom je podigla ritam i popravila raspoloženje osječke publike...

Galerija Zlatko Dalić i Andrej Kramarić (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Teška utakmica za Vatrene u Gradskom vrtu. To je upravo ono što čeka Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, s time što nam se čini da je Senegal kvalitetniji od Nigerije, koja čeka Hrvatsku u prvom kolu Mundijala.

Hrvatska je protiv Senegala odigrala prilično loše prvo poluvrijeme, ali u drugom je podigla ritam, okrenula rezultat u svoju korist i popravila raspoloženje osječke publike. Igre koje je Hrvatska pružila u dvije jake provjere, protiv Brazila u Liverpoolu i sada Senegala u Osijeku, ne možemo nazvati posebno dobrim, ali ni odveć lošim. Kritički osvrt na utakmicu sa Senegalom posve je opravdan, nije to izgledalo briljatno, ali nije bilo ni tako loše da bi se potonulo u apatiju.

Kramarić istaknuo kandidaturu za udarnu postavu

Momčad Zlatka Dalića nije odigrala partiju za pamćenje, ali ipak je pobijedila. Treba reći i to da se igralo protiv prilično kvalitetnog suparnika i da se ne može očekivati da će Hrvatska protiv takvog suparnika dominirati od prve do posljednje minute. Kako god, ovakve provjere daju najbolju sliku trenutačne forme, bolje je da se sada razmišlja o poboljšanjima i eventualnim promjenama, nego nakon prve utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Prijateljske utakmice i služe zato da bi se neke stvari provjerile i popravile. I nakon Senegala je vidljivo da Hrvatska dosta teško stvara šanse, a još teže zabija golove. Dva pogotka u drugom dijelu i osjetno bolja igra nego u prvom nude optimizam, ali očito je da je u tom segmentu potreban najveći napredak. Ulaskom Andreja Kramarića Hrvatska je postala puno opasnija, igra raznovrsnija, bolje se kombiniralo... To je prilično jasan signal izborniku tko bi trebao igrati od prve minute.

Dalića može brinuti što je obrana dosta griješila, brzonogi Senegalci pri gotovo svakom izlasku u kontru stvarali su probleme očigledno teretnijim i sporijim hrvatskim braničima. Posve je jasno da zadnja hrvatska linija ima velikih problema kada stoji visoko u fazi napada, a kada se povuče, teško je stvoriti kvalitetan pritisak na protivnička vrata. To je prema našem mišljenju drugi najveći problem hrvatske reprezentacije. Tu treba naći pravu ravnotežu.

Obrana teška i troma

Situacija će biti bolja kada se u momčad od prve minute vrati Šime Vrsaljko, no jasno je da bekovi ne mogu u svakoj situaciji pokriti stopere kada ima pobjegnu brzanci senegalskog tipa. Većina hrvatskih nogometaša ima problema s motorikom, i to oduvijek, taj nedostatak pokrivaju tehnikom, čitanjem igre, znanjem, nogometnom inteligencijom i pametnim postavljenjem. No, najpotrebnija je pametna i svrsishodna taktika.

Hrvatska protiv momčadi tipa Senegala teško može igrati veći dio utakmice potpuno otvoreno, nekim visokim presingom, „va banque“ pristupom, jer jednostavno nema potreban profil igrača za tu igru. Hrvatska je i u vrijeme „brončanih“ najbolje prolazila kada je protiv tjelesno superiornijih momčadi igrala zatvorenije i čekala šansu za izlazak u brzu kontru. Dakako, oprez će biti potreban i protiv Nigerije, ali čini nam se da Nigerija ipak nije na razini Senegala, možda se varamo, ali protiv nje bi ipak trebalo biti nešto lakše.

Kako god, Hrvatska prije svega mora misliti na sebe, mora poraditi na podizanju forme i ispravljanju pogrešaka. Na izborniku Daliću i stručnom stožeru je da osmisle adekvatnu taktiku za svakog suparnika. Još ima vremena, još se dosta toga može popraviti. Hrvatska je u konačnici pobijedila Senegal iako nije odigrala na nekoj visokoj razini. To je dobro saznanje. Nadamo se da će Vatreni biti u top formi tamo gdje je najpotrebnije, a to je na SP-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider