Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hrvatska po igri prvi favorit SP-a: Nema se što kriti, Vatreni moraju slomiti Dansku

Hrvatska je zaključila natjecanje po skupinama s tri pobjede i uvjerljivo je osvojila prvo mjesto...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Druga postava Hrvatske pojačana s dva betonirana prvotimca - Modrićem i Perišićem, te jednim labavijim starterom - Kramarićem, možda je odigrala nešto lošije nego što smo očekivali, ali opet dovoljno dobro da upiše treću pobjedu i uvjerljivo osvoji prvo mjesto u skupini. Hrvatska pobjeđuje i kada ne odigra briljantno, i to s pričuvama, a to je podatak koji donosi još više optimizma uoči nokaut-faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska je u prvom dijelu imala posjed, držala je loptu, što se i očekivalo, međutim bila je jalova u napadu. Islanđani su čekali, nisu se otvarali i srljali, no ipak su opasnije prijetili kada bi krenuli naprijed. Imali su dvije-tri ozbiljne situacije u prvih 45 minuta, ali Lovre Kalinić bio je siguran i raspoložen.

Hrvatska taktika bila je očita, držati loptu i nulu što duže, te na taj način isprovocirati Islanđane da prije ili kasnije krenu naprijed i ostave prostor za kontru. Nakon što su na poluvremenu vidjeli rezultat u Sankt-Peterburgu, Vikinzi nisu imali više što čekati, morali su zaigrati ofenzivnije i više riskirati. Otvaranje Islanđana Hrvatska je jedva dočekala i brzo ih je kaznila, praktički iz prve ozbiljnije šanse.

Međutim, uporni Islanđani nisu se predavali, pojačali su tempo i pritisnuli u tim trenucima prilično sterilnu hrvatsku momčad. Izlaskom Modrića Hrvatska je izgubila kontrolu u sredini i Islanđani su postajali sve opasniji. Dalić je uspio vratiti ravnotežu uvođenjem Rakitića. Hrvatska je opet postala opasna, što je na kraju rezultirao pobjedničkom pogotkom Perišića.

Tko će u četvrtfinale Svjetskog prvenstva?

Ukupno glasova:

Rizik s Modrićem

Dalić je riskirao s uvođenjem Modrića protiv čvrstih Islanđana, koji su kao i uvijek išli kao navijeni i na nož. Nasreću, sve je prošlo dobro, kapetan je pri izlasku s terena izgledao sasvim dobro, bio je svjež i oran za igru, mogao je bez problema nastaviti da je trebalo. Treba vidjeti što je s Pjacom i Kovačićem, koji su imali nekih problema. Nadamo se da nije ništa opasno.

Kad se podvuče crta, ne može se reći da su pričuve u globalu dale izborniku mnogo štofa za neko veliko razmišljanje i možebitno mijenjanje udarnog sastava uoči nastavka natjecanja, ali ipak je Dalić dobio saznanje da može ozbiljno računati na neke igrače s klupe.

Messi i društvo mogu zahvalili Hrvatskoj

Prije svih tu mislimo na Milana Badelja, koji je vjerojatno pokazao najviše, ne samo zbog gola, već zbog kompletne igre. Međutim, on je ionako u užem krugu igrača koji računaju na ozbiljniju minutažu, pa možda i nastup od prve minute. Ostali pretendenti nisu ostavili takav dojam, ponajviše tu mislimo na Matea Kovačića, koji s obzirom na talent i mogućnosti može i mora bolje.

Argentinci su mnogo energije potrošili na zvocanje Hrvatskoj što će igrati praktički s drugom momčadi, a na kraju su teškom mukom obavili svoj dio zadatka. Messi i društvo mogu zahvaliti hrvatskim nogometašima što su protiv Islanda odigrali dovoljno angažirano i ozbiljno, usprkos tome što ih najveća zvijezda argentinskog i svjetskog nogometa nije htjela ni pogledati, a kamoli pružiti ruku nakon demoliranja u Nižnjem. Argentina je preživjela uz debelu pomoć Hrvatske, to je neoboriva činjenica

Sve je tu: Samopouzdanje, kvaliteta i igra

Rostov Arenu uglavnom su napunili Islanđani i Rusi. Hrvatskih navijača ovaj put nije bilo previše, što je i razumljivo, jer mnogi su čuvali novac i slobodne dane za osminu finala. Ne sumnjamo da će u Nižnjem Novgorodu opet biti ludnica. Vatrene na mjestu hrvatske sreće i stratištu Gauča čeka Danska. Sada se Vatreni trebaju dobro odmoriti i pripremiti za veliki meč.

Prvi su cilj ispunili - prošli su skupinu, ali sigurno nisu samo po to došli. Hrvatska je bez sumnje favorit protiv Danske, po svemu, i po rosteru, ali još više prema prikazanom u dosadašnjem dijelu turnira. Hrvatska je dosad vjerojatno najviše pokazala. To je zaključio i islandski izbornik kazavši da se ne bi iznenadio ako Hrvatska ode do kraja. Dakle, nema se što kriti, Hrvatska je odlična i sve govori da bi trebala proći Dansku.

Međutim, treba imati na pameti da je jedno natjecanje po skupinama, a sasvim nešto drugo nokaut-faza turnira. To su praktički dva različita natjecanja. Nadajmo se da su hrvatski reprezentativci izvukli pouke iz bliže i dalje prošlosti te da će znati prenijeti formu iz skupine u idući krug. Samopouzdanje je tu, kvaliteta je tu, igra je tu, dakle Vatreni imaju sve potrebno da autoritarno uđu u tu utakmicu i slome protivnika, a ne da čekaju i kalkuliraju. Takva taktika donosila je samo gorka iskustva.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider