Bilo je to neobično finale Hrvatske i Francuske u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima korištena VAR tehnologija, nažalost kod oba slučaja su u ''glavnim'' ulogama bili hrvatski igrači.

Mario Mandžukić je u 18. minuti zatresao vlastitu mrežu, a u 38. minuti je Ivan Perišić igrao rukom u kaznenom prostoru Hrvatske.

Bilo je to i najefikasnije finale nakon 1958. godine kada je Brazil u Stockholmu pobijedio Švedsku 5:2.
Ludo je bilo i vrijeme i skoro cijelu utakmicu je nad Moskvom grmilo i sijevalo uz povremenu kišu.

Finale je pratilo 78.000 gledatelja, pri čemu barem 20.000 hrvatskih navijača, dok je Francuza bilo pet puta manje.

Stoga niti ne čudi što je atmosfera u trenucima bila kao da se igra na nekom od hrvatskih trgova gdje su ljudi pratili dramu finala.

Anketa

Jeste li zadovoljni drugim mjestom Hrvatske na SP-u?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova

Pogledaj sve ankete

Hrvatski navijači priredili su sjajnu atmosferu na stadionu Lužnjiki, no slavlje Vatrenih pokvarili su francuski nogometaši koji su razbili hrvatske snove o svjetskom naslovu.

U 52. minuti susret je nakratko prekinut nakon što je troje navijača odjevenih u uniforme utrčalo na teren. No, zaštitari su ih brzo iznijeli s travnjaka.

Hrvatski navijači se nisu predavali, baš kao niti nogometaši, niti u trenutku kada su Francuzi poveli 4-1. Mario Mandžukić je u 69. minuti smanjio na 2:4 i vratio nadu što je bio novi signal za buđenje tribina.

Nažalost, do kraja utakmice Vatreni nisu uspjeli zaprijetiti vratima Huga Llorisa i Francuska je nakon 1998. po drugi put u povijesti postala svjetski prvak. I tada je pobijedila Hrvatsku, ali u polufinalu.