Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije savršen, ali...

FIFA napravila procjenu VAR-a: ''Zamislite kakvo bi bilo Svjetsko prvenstvo bez njega?''

Nakon što je završeno natjecanje po skupinama, FIFA je napravila procjenu VAR-a na Svjetskom prvenstvu.

Upotreba VAR-a na Svjetskom prvenstvu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Direktor VAR projekta, Roberto Rosetti, direktor sudaca u FIFA-i, Massimo Busacca i predsjednik Odbora sudaca FIFA-e, Pierluigi Collina pojavili su se pred medijima na stadionu Lužnjiki, mjestu otvaranja i zatvaranja Svjetskog prvenstva.

Prema Collini, u 48 dosadašnjih utakmica provjereno je 335 sumnjivih situacija, uključujući sve golove, a bilo je i 17 pravih pregleda. Od njih 17, 14 je bilo na monitoru pored terena, a tri u VAR sobi. Od 14 izmijenjenih odluka, dodijeljeno je sedam jedanaesteraca, a dva su poništena. Također, priznata su dva gola koji su bili sumnjivi zbog potencijalnog zaleđa.

Ukupno, tijekom grupne faze Svjetskog prvenstva dodijeljena su 162 žuta kartona, jedan izravni crveni i dva crvena nakon dvostrukog žutog. U prosjeku su bilo 3,4 žuta kartona po utakmici.

''Svi crveni kartoni bili su rezultat igre. To pokazuje da su igrači poštovali protivnika'', rekao je Collina.

U 99,3 posto slučaja kad je VAR intervenirao na promjenu odluke bio je uspješan. Prosječno vrijeme za korištenje VAR-a bilo je 80 sekundi. Na terenu negdje oko 86, ali izvan njega 56 sekundi.

''Općenito, stvari su prošle prilično dobro. Bili smo iznenađeni pojedinim komentarima da je potrebno više informacija, one su dostupne od prosinca 2017. kako bi razjasnili svaku situaciju'', poručio je Collina.

Busacca je zajedno s Collinom i Rosettijem analizirao kakvo je do sada bila video-tehnologija na Svjetskom prvenstvu.

''Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim suđenjem. Bit ćemo vrlo iskreni prema svima, još nismo odlučili koji će ostati, a koji neće.''

''VAR nije savršen, nikada nećemo postići 100 posto uspjeha jer u nogometu ima mnogo stvari koje nisu savršene, ali nakon 48 utakmica Svjetskog prvenstva, nemamo ni jedan skandal, to je vrlo važno.''

''Bilo je spornih situacija i to je nešto o čemu se uvijek govori, ali zamislite kakvo bi bilo Svjetsko prvenstvo bez VAR-a: koliko je situacija u kojima je VAR donio ispravnu odluku da bismo sada o njima raspravljali?'', zaključio je FIFA-in trojac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider