Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
lijepa poruka svijetu

FIFA danas bira novog domaćina SP-a, Hrvatsku predstavlja nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu

U Moskvi se danas održava 68. Kongres FIFA-e, na kojem ćemo saznati domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još je jedan dan ostao do najveće nogometne smotre. Utakmicom između domaćina Rusije te Saudijske Arabije u četvrtak od 17 sati otvara se Svjetsko prvenstvo 2018. Dan prije svečanog otvaranja u Moskvi se održava 68. Kongres FIFA-e na kojem će se donijeti važna odluka.

Ostale su u igri dvije kandidature za domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine. Ona Maroka i ona zajednička triju najvećih sjevernoameričkih države – SAD-a, Meksika i Kanade. Marokanci imaju jako male ili gotovo nikakve šanse da dobiju Mundijal, pa ćemo nakon 1994. godine opet imati prvenstvo u Sjevernoj Americi.

Ako niti jedna kandidatura ne dobije dovoljnu podršku, FIFA će započeti novu proceduru poziva na kandidiranje.

Vijeće FIFA-e predstavilo je i novu formulu za izračunavanje bodova prema kojima će se formirati poredak najboljih reprezentacija te izmijenjenu verziju Etičkog kodeksa koji na snagu stupa 1. kolovoza.

Po završetku 68. Kongresa FIFA-e započinje izborno razdoblje, u kojemu će se podnositi kandidature za funkciju predsjednika FIFA-e. Glasovanje je zakazano za 5. lipnja 2019. godine, kada će biti održan 69. Kongres FIFA-e.

Hrvatsku delegaciju na kongresu činit će predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović i voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

Ne bi to bilo ništa čudno da direktor Damir Vrbanović nije prošlog mjeseca na Županijskom sudu u Osijeku proglašen krivim za podjelu odštete u transferu Dejana Lovrena. To je bila treća točka optužnice na suđenju Zdravku Mamiću i suradnicima, a po njoj je Vrbanović nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Iako je to tek prva presuda čija se pravomoćnost tek treba potvrditi, jasno je kako Vrbanović vjerojatno ne bi trebao u ovom trenutku predstavljati hrvatski nogomet u svijetu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider