Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strože sankcije za rasizam

UEFA uvodi promjene: Evo zašto će Europska liga biti zanimljivija!

Uefa je spremna uvesti odredbu da pobjednik Europske lige izbori izravan nastup u Ligi prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema tvrdnjama BBC Sportsa, UEFA je spremna objaviti da će počevši od sezone 2015/2016 pobjednici nogometne Europa lige izboriti direktan plasman u Ligu prvaka za narednu sezonu.

Prema aktualnim pravilima Europske nogometne organizacije (UEFA) momčadi koje u vlastitim prvenstvima završe na nekom od prvih mjesta ljestvice na kraju sezone dobivaju pravo igranja u Ligi prvaka ili njenim kvalifikacijama. No, od 2016. godine teoretski bismo mogli u Ligi prvaka vidjeti i drugoligaša!

Naime, pobjednik Europa lige će, neovisno o plasmanu u vlastitom prvenstvu, zaigrati naredne sezone u jednoj od skupini Lige prvaka. Zasada nije poznato da li će finalist ili polufinalist Europa lige dobiti direktan plasman u Ligu prvaka ukoliko pobjednik/finalist iste bude ispunjavao uvjete u vlastitom prvenstvu, kao što je to bio slučaj ove sezone. Podsjetimo, Chelsea je slavio protiv Benfice u finalu Europa lige, ali su oba kluba plasmanom u vlastitom prvenstvu već izborila LP dogodine.

UEFA odobrila nove, strože sankcije za rasizam

Izvršni odbor UEFA-e odobrio je nova, stroža pravila, odnosno sankcije za rasističko zlostavljanje na stadionima.

UEFA je u četvrtak odobrila da se s 1. lipnjem primjenjuju nove sankcije za navijače klubova kojima se dokaže krivnja za rasizam. Pri prvom prekršaju UEFA će zatvoriti jednu tribinu, dok će pri drugom zatvoriti cijeli stadion za navijače, te istovremeno klubu propisati 50 tisuća eura kazne.

Igrači i suci kojima se dokaže rasističko vrijeđanje bit će kažnjeni s 10 utakmice suspenzije.

Od najjačih nogometnih liga današnjice talijanska Serija A bila je žarište rasističkih prekršaja ove sezone. Milanov Kevin-Prince Boateng napustio je travnjak za vrijeme prijateljske utakmice zbog rasističkog vrijeđanja na vlastiti račun od strane navijača, Lazijev stadion bio je zatvoren za navijače na dvije utakmice, dok je utakmica Milana i Rome nakratko prekinuta zbog rasističkog vrijeđanja Marija Balotellija. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider