Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo Dilu

Hajduk u Gruziju: Dolaze iz Staljinovog rodnog grada i izbacuju favorite

Ako. Počnimo s ako. Ako Hajduk uspješno prođe Horizont Turnovo (a vidljivo je da su Splićani bolja momčad, što ne znači da će proći), put najvjerojatnije vodi prema Gruziji.

I tu ima jedan ako: Dila Gori mora proći Aalborg, ali nakon 3-0 u prvoj utakmici, Gruzijci znatno mirnije ćekaju uzvrat od Hajduka.

>> Ždrijeb Europske lige: Velika sreća za Hajduk, Rijeka na Olimpiju!

Dila Gori je aktualni gruzijski viceprvak, prvenstvo je odnio Dinamo Tbilisi s deset bodova prednosti. Igra u Goriju, gradu od 50.000 stanovnika u središnjoj Gruziji, sedamdesetak kilometara zapadno od Tbilisija. Gori je najpoznatiji kao rodno mjesto diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Unatoč tome stadion se zove Tengiz Burjanidze i prima pet tisuća ljudi. Nema dopuštenje UEFA-e za europske utakmice, pa Dila svoje eurozadatke odrađuje u Tbilisiju, na stadionu Lokomotive koji prima 27 tisuća posjetitelja.

Prošli Aarhus i Anorthosis

Pažljivijim pratiteljima nogometa Dila je zapela za oko prošle sezone kada je prošla dva pretkola Europske lige (danski Aarhus i ciparski Anorthosis) i spotaknula se tek na zadnjoj prepreci izgubivši od portugalskog Maritima s ukupno 3:0 u dva susreta.

U odnosu na prošlu sezonu dosta su promijenili momčad jer su u početnoj postavi protiv Aalborga startala četvorica novih igrača, stiglih u prijelaznom roku. Novi je i trener: Giorgi Devdariani koji je zamijenio legendarnog Litavca Valdasa Ivanauskasa (stariji će ga se sjetiti iz dresa HSV-a).

Junak u pobjedi protiv Danaca bio je joker s klupe, dvadesetogodišnji veznjak Mihail Gorelišvili. Trener mu je dao zadnjih pola sata na terenu, a ovaj postigao dva gola. Toliko je postigao u cijelom prošlogodišnjem prvenstvu, u dvadeset nastupa, dakle nije uobičajeni strijelac.

U momčadi Dile nema posebnih zvijezda. Prema Transfermarktu cijela momčad vrijedi manje od 4 i pol milijuna eura, a najskuplji je vratar Revišvili kojega procjenjuju na 500 tisuća.

Prema istom izvoru Maločina cijena je 3,5 milijuna eura, a cijeli Hajduk je pet puta vrjedniji od Dile (21 milijun eura). No, to uzmite samo kao orijentaciju, Hajdukove brojke su previše „nabildane“.

Dakle, ako i ako, onda Hajduk – Dila Gori. Nikako nisu za podcjenjivanje, pogotovo sebi to ne smije dopustiti današnji Hajduk, ali kako je moglo biti, uopće nije loše.

Tko je najbolje prošao u ždrijebu 3. pretkola euro kupova?

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider