Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrhunski potencijali

Najbolji od najboljih: 11 budućih nogometnih klasa, bez ijednog Hrvata!

Krije li se odgovor o najvećim talentima europskog nogometa u gore postavljenoj fotografiji?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Riječ je, naime, o izboru talijanske La Gazzette Dello Sport, koja je odabrala 11 momaka na koje treba obratiti pozornost i koji bi u godinama koje slijede mogli obilježiti europski nogomet na vrhunskoj razini. Talijani novinari birali su ipak manje dokazane i 'zvučne' nogometaše, nego što su to primjerice Pogba, Draxler, Courtois...

Po trojica ih dolaze iz Premierlige i francuske Ligue 1, a jednog 'predstavnika' daju Serie A, Bundesliga, Primera, te nizozemska i belgijska liga. Najmlađi ima tek 17, tri najstarija 20 godina... Evo mladića koji će vas oduševljavati u budućnosti:

Simone Scuffet (Udinese, Italija, 17 godina)

O 'novom Buffonu' neki dan smo donijeli opširnu priču. Simone Scuffet oduševljava na golu Udinesea i čini se kako Italija zaista ima novu golmansku klasu. Najmlađi u ovom društvu i najtalentiraniji vratar svijeta.

Kurt Zouma (Chelsea/St. Etienne, Francuska, 20 godina)

Zouma je u ovoj postavi stavljen na mjesto desnog beka, gdje može poslužiti iako je primarno centralni branič. Mladog francuskog reprezentativca u siječnju je kupio Chelsea, za nevjerojatnih 15 milijuna eura. Visoki i snažni Zouma nije odmah prešao na Stamford Bridge, nego je ostao na posudbi u matičnom St. Etienneu. U London će preseliti po završetku sezone.

Marquinhos (PSG, Brazil, 19 godina)

Što reći o tinejdžeru iza kojeg je već transfer vrijedan 32 milijuna eura? Marquinhos ili Marcos kako ga također zovu, iz Brazila je najprije stigao u Romu. Talijani su ga u ljeto 2012. doveli za 'sitniš', točnije 3 milijuna eura. Očekivali su da će im poslužiti u budućnosti, a on je već u premijernoj sezoni, iako igra kao stoper, bio možda i najbolji igrač Rome, te ponajbolji branič Serie A. Europski velikani ostali su zadivljeni, PSG je bio najbrži i vrlo izdašan, a Roma je u godinu dana zaradila deset puta veći iznos od onog kojeg je izdvojila za Brazilca. Marcos će najvjerojatnije biti i u momčadi Brazila na Svjetskom prvenstvu, trenutno je po mnogima četvrta stoperska opcija, iza Thiaga Silve, Davida Luiza i Dantea.

Aymeric Laporte (Athletic Bilbao, Francuska, 19 godina)

Baskijski klub nepresušni je izvor talenata. Najnoviji je Laporte, član mladih francuskih reprezentacija, ali podrijetlom Bask. Ovaj stoper igrao je i prošle sezone, no aktualna kampanja donijela je afirmaciju. Bilbao juri prema Ligi prvaka, a Laporte je uz dokapetana Iraolu najstandardniji od svih braniča. Osim stoperske, može pokriti i poziciju lijevog beka.

Luke Shaw (Southampton, Engleska, 18 godina)

Čuvena omladinska škola Southamptona izbacila je Walcotta i Balea, a sada je najveća nada lijevi bek Luke Shaw. Još kada su Sveci bili u 2. ligi, a on imao 16 godina, Shawa su željeli Chelsea, Arsenal i Man City. Ostao je u Southamptonu, gdje standardno igra drugu premierligašku sezonu u nizu. Shaw je tehnički nadaren igrač, bek koji je iznimno potentan u ofenzivi, pa ne čude usporedbe s Baleom. Tko zna, možda jednoga dana postane i krilni napadač poput Velšanina... Krajem veljače ove godine debitirao je za Englesku i teško da će ga Southampton prodavati ispod 20-25 milijuna eura.

Adrien Rabiot (PSG, Francuska, 19 godina)

Mladi francuski reprezentativac prototip je 'veznjaka budućnosti'. Visok čak 188cm, Rabiot je fizički moćan, ali i tehnički nadaren. Igra u oba pravca, a uči od vrhunskih igrača, Thiaga Motte, Matuidija, Verrattija, Cabayea... Unatoč žestokoj konkurenciji, Laurent Blanc ove sezone u prvenstvu ga je koristio u 20 navrata, pružajući mu u prosjeku nešto više od 40 minuta po utakmici. Rabiota je među seniore promovirao Ancelotti, a zanimljivo je kako je s 13 godina kratko vrijeme proveo u Man Cityju.

Leon Goretzka (Schalke, Njemačka, 19 godina)

Goretzka igra za Njemačku U21, a vrlo je sličan Rabiotu. Ima 189cm i važan je kotačić vezne linije Schalkea, i to u svojoj prvoj sezoni, nakon što ga je klub iz Gelsenkirchena platio drugoligašu Bochumu više od 3 milijuna eura. Ove sezone zabio je i tri pogotka, sva tri puta bili su to golovi vrijedni punog plijena za Schalke.

Gerard Deulofeu (Barcelona/Everton, Španjolska, 20 godina)

Deulofeu je trenutno član Evertona, ali dakako na posudbi iz Barce. Katalonci nakon zabrane transfera brinu o vratarskim i obrambenim rješenjima, no glede nove ofenzivne moći ne trebaju strahovati. Dovoljno je samo povući Deulofeua s Goodison Parka... Krilni napadač jedan je od najvećih talenata Barcelone i Španjolske. Krase ga brzina, fenomenalna tehnika i briljantna nogometna inteligencija. U Everton je poslan da bi očvrsnuo i skupio iskustva u zahtjevnoj Premier ligi. Dobro je krenuo, no onda se ozlijedio i propustio dva mjeseca. Sada polako lovi formu, nedavno je i zabio Cardiffu...

Lucas Piazon (Chelsea/Vitesse, Brazil, 20 godina)

Ovaj Brazilac igra za Vitesse, ali kao posuđeni igrač Chelseaja koji ga je još 2011. platio šest milijuna eura. Piazon je lani bio na posudbi u Malagi, gdje mu nije išlo, no sada dominira nizozemskom ligom i predvodi mladi i poletni Vitesse koji se bori čak i za Ligu prvaka. Piazon je do 11. godine igrao futsal i poznat je po čudesnoj tehnici, no on za sebe kaže da je atipični Brazilac i da ne voli toliko driblinge, koliko direktnu igru i „konkretne stvari“. Zna sjajno podvaliti loptu, ima snažan šut i odličnu završnicu, a odbacuje usporedbe s Kakom, jer je „krilo“ ili „drugi napadač“.

Adnan Januzaj (Manchester United, Kosovo, 19 godina)
Man Utd nema previše razloga za sreću u aktualnoj sezoni, no ona je barem 'izbacila' Adnana Januzaja. Moderni ofenzivac koji može igrati iza napadača, ali i na krilu, još nije odlučio za koju će reprezentaciju igrati, što je pitanje koje zanima mnoge. Žele ga Belgija, Kosovo, zagrizli su Englezi, čudu i Adnanovu 'da' se zbog svojih razloga nadaju Turci i Srbi... Januzaj zasad briljira samo za Man Utd, no već se zamjerio brojnim nogometnim fanovima zbog čestih simuliranja.

Aleksandar Mitrović (Anderlecht, Srbija, 19 godina)

Sjajni i super snažni napadač igra odličnu uvodnu sezonu u Anderlechtu, koji ga je Partizanu prošlog ljeta platio 5 milijuna eura, što je velika cifra za belgijski klub. Ali Mitrović se isplaćuje, već je zabio 13 pogodaka i sigurno je da će ga Belgijci kad tad bogato unovčiti. Mitrović je 'luda glava', jako temperamentan nogometaš s kojim treba raditi pažljivo... Ostane li 'svoj', u budućnosti bi mogao izrasti u ponajboljeg centarfora svijeta. Inače, nama je poznat i po golu koji je zabio Hrvatskoj u Beogradu, bio je to njegov prvijenac za A vrstu Srbije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider