Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lokalni srednjoškolac

Evo zašto je Kelava 'rezerva rezerve': On je najtalentiraniji golman svijeta!

Gianluigi Buffon jedan je od najboljih vratara u povijesti nogometa, a čini se kako su Talijani konačno dobili njegovog nasljednika o kojem priču donosi i Eurosport...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na parkiralištu stadiona Friulli u Udinama, pored Bentleyja u vlasništvu Antonija Di Natalea, nalazi se i maleni automobil s motorom mopeda. Jedna od onih 'limenki', koja postiže maksimalnu brzinu 45km/h i koju je u Italiji moguće voziti već sa 16 godina.

Taj mini automobil pripada Simoneu Scuffetu, naizgled običnom 17-godišnjem srednjoškolcu, a zapravo super talentiranom vrataru Udinesea. Jer to mu polako postaje primarni posao, za školu baš i više nema vremena. Kao nekad Iker Casillas, kojem su roditelji pisali ispričnice da bi kao tinejdžer mogao biti na klupi, a ubrzo i golu Reala.

„Puno puta je izostao s nastave zbog treninga, reprezentativnih kampova, a u posljednje vrijeme i gostovanja s prvom momčadi“, objašnjava majka Donatella za Il Messaggero Veneto.

A na jednom od tih gostovanja Scuffet je izašao iz anonimnosti. Dakako, odavno su skauti znali za njega, ali ne i talijanska javnost. Prvog dana veljače Udinese je gostovao u Bologni, a na zagrijavanju se ozlijedio glavni vratar Željko Brkić. Šef Francesco Guidolin i trener golmana Lorenzo di Iorio, nezadovoljni nekim ranijim greškama našeg Ivana Kelave, zajednički su odlučili i poručili klincu Scuffetu: „Ideš na gol!“

Mama i tata ponosni, ali i zabrinuti dok ne čuju automobil pred kućom 

Nije to bila lagana odluka. Udinese je kolo prije izgubio od Parme, četvrtu utakmicu u nizu. U 2014. godini još uvijek nisu imali pobjedu, a bili su na tek 15. mjestu. Pod prijetnjom da u slučaju novog poraza završe sasvim blizu zone ispadanja.

„Saznao sam da će braniti na TV-u, pet minuta prije početka utakmice“, prisjeća se otac Fabrizio, školski domar, nekada i sam golman amaterskog kluba Aurore.

Tata i mama brzo su pojurili prema lokalnom pubu, kako bi pogledali debi svog sina među vratnicama Udinesea. A premijerni nastup u seniorskoj konkurenciji prošao je fantastično…

„Znao sam da je dobar na crti, ali istrčavanja su uvijek problematična“, dodaje tata Fabrizio.

No Simone tog dana nije imao niti najmanjeg problema s istrčavanjima. Suvereno je hvatao ubačaje domaćih nogometaša, čuvajući svoju mrežu netaknutom. Di Natale i Nico Lopez zabili su na drugoj strani, pa je Udinese upisao bitnu pobjedu 2:0. Po završetku utakmice, Scuffet se iz autobusa javio ponosnim roditeljima. Ponosnim i zabrinutim, jer "nismo mogli zaspati dok ne čujemo njegov automobil pred kućom".

U debiju mlađi i od Buffona, u bilježnicama skauta već duže vrijeme

Ipak mu je samo 17 godina i još je dijete. Koje je na svojoj premijeri bilo mlađe puni mjesec i 21 dan od Gianluigija Buffona, kada je ovaj 19. studenog 1995. debitirao za Parmu protiv Milana. Prvu konkretnu usporedbu s Buffonom, koji je u debiju također sačuvao svoju mrežu, povukla je čuvena La Gazzetta dello Sport…

„Sa 17 je debitirao u Serie A, bez straha i primljenog gola. Baš kao Buffon“, pisalo je pod opisnim ocjenama igrača sa susreta Bologna - Udinese.

Scuffet je domaće dijete. Rođen u gradiću Remanzaccu pored Udina, on je prvi 'friulliano' u sastavu Udinesea nakon gotovo deset godina i Fabija Rossitta. U omladinskoj školi je oduševljavao u toj mjeri, da ga je Luke Mattiussi, trener Primavere, u tu momčad do 19 godina promovirao kada mu je bilo 15 i pol.

Za Italiju U17 upisao je 19 nastupa, a prošlog ljeta briljirao je na Euru tog uzrasta. Talijani su došli do finala i prava je nesreća što je Scuffet bio na poraženoj strani, budući da je Rusima u ruletu 11-erac skinuo dva penala. Brojni skauti podcrtali su tog dana u slovačkoj Žilini njegovo ime, kao momka koji je predodređen da postane jedan od najboljih na svijetu…

Od sjajnog debija u Bologni, Scuffet je branio na svakoj idućoj utakmici Udinesea. Iza njega je već deset prvoligaških susreta i čini se da Brkić i Kelava polako mogu tražiti novu sredinu. Prošlog mjeseca Udinese i Genoa igrali su 3:3, a opet je La Gazzetta slavila čudo od djeteta na golu kluba iz Udina…

„Da nije bilo Scuffeta, Udinese bi primio barem pet komada“, pisao je talijanski sportski dnevni list.

U gostujućem porazu kod Cagliarija (0:3) napravio je grešku, što i možete očekivati u njegovim godinama. Brzo se iskupio čudesnim obranama u pobjedi protiv Milana (1:0), a među širom europskom nogometnom javnosti za njega se pročulo prije pet dana, kada je na Meazzi izluđivao igrače Intera, upisavši nizom fenomenalnih obrana novi 'clean sheet'. Četvrti u posljednjih pet utakmica.

"Nikada nisam vidio tako hladnokrvno dijete. Svejedno mu je brani li pred dvjesto ili sto tisuća ljudi. Njega ništa ne može poremetiti", oduševljen je voditelj omladinske škole Udinesea Angelo Trevisan.

Buffon, Zoff, Scuffet... Svi po dva 'f' u prezimenu i svi vrhunski vratari

Talijanski izbornik Cesare Prandelli u ožujku ga je pozvao na trodnevni trening kamp B momčadi, s ostalim talentiranim nogometašima na koje Italija računa u narednim godinama. Međutim, sve je jači pritisak da ga se pozove i u Brazil, da uživo uči od najboljeg, Gigija Buffona… Ako ste mislili da je on idol Scuffeta, varate se.

„Za vratara je najvažniji mir, spokoj i hrabrost. Raditi jednostavne stvari i što manje riskirati. To me naučio Handanovič, čiji dres i dalje čuvam“, rekao je Scuffet novinarima La Gazzette.

Handanovič je danas na golu Intera. U istom gradu, ali drugom klubu, mogao bi završiti i Scuffet. Milan je poludio za njime, želi ga i Roma, javljaju se Arsenal i Man City, unaprijed gleda i Juve svjestan da jednoga dana neće biti Buffona... Ma ama baš svi velikani europskog nogometa također ga drže na radaru. Ali Simone ne žuri, dobro mu je u Udinama.

„Udinese je idealni klub za njega. Tamo može napredovati, kao i Handanovič. Na Friulliju je manje pritiska. Daleko manje nego na San Siru“, tvrdi Luca Marchegiani, bivši vratar Torina i Lazija.


Serie A: Inter Milan 0-0 Udinese by foplee2

Talijani ne povlače paralelu isključivo s Buffonom, nego i legendarnim Dinom Zoffom. Kažu da ne može biti slučajno da dva tako velika vratara i jedna nadolazeća nada imaju dva 'f' u prezimenu… Uostalom, Scuffet je prvi domaći golman Udinesea poslije više od pola stoljeća. Bio je 15. travnja 1962. kada je zadnji puta na njihovom golu stajao, ni manje ni više, nego Dino Zoff, rodom iz okolice Udina.

I dok se Zoff pridružuje brojnim pohvalama riječima da je "dečko na putu da postane vrhunski vratar", Simone Scuffet je čvrsto na zemlji.

„Put je dugačak. Moram ostati smiren. Još nisam postigao ništa.“

S takvim stavom i pristupom ubrzo će postići puno toga... 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider