Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zbog njih se igra nogomet

Kada ode omraženi gazda, onda slijedi ovakav čudesni navijački 'boom'

Dokaz da se nogomet igra zbog navijača i da su oni ipak ti najvjerniji klupskim bojama stiže nam iz Italije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

AS Bari osnovan je davne 1908. godine i tijekom povijesti ukupno je 33 sezone proveo među talijanskom nogometnom elitom. Osim u dva navrata Serie B i jednom Serie C, nikada nisu ništa osvojili, no svejedno su smatrani pomalo i kultnim klubom s juga Italije.

Uoči Svjetskog prvenstva 1990. u Bariju je izgrađen novi stadion, nazvan po zaštitniku grada Svetom Nikoli. Na tom zdanju Talijani su protiv Engleza došli do utješne bronce, nakon što ih je u polufinalu Mundiala Argentina svladala u ruletu 11-eraca. Godinu dana kasnije Crvena Zvezda s Robertom Prosinečkom tamo je slavila europski naslov protiv Marseillea. U to vrijeme u Bari je stigao i tada ponajbolji engleski veznjak David Platt, zadržavši se jednu sezonu prije odlaska u Juventus, ali i naš Zvonimir Boban, kojeg je na kaljenje u redove baresa poslao Milan.

Nostalgičari znaju tko je Igor Protti, a 'enfant terrible' Cassano njihovo je dijete

U sezoni 1995/1996 nostalgičarima dobro poznati Igor Protti za Bari je zabio 24 pogotka, što mu je donijelo titulu najboljeg strijelca Serie A. Krajem tih devedesetih, u Bariju su nogometni put započeli Nicola Ventola, Gianluca Zambrotta i Antonio Cassano. Ovaj potonji 2001. će kao 19-godišnji čudo od djeteta otići u svježeg prvaka Romu, za senzacionalnih 30 milijuna eura. Zamislite koliko je to tada bio golem novac..

Pa ipak, Bari od silnih milijuna eura nije napravio ništa. Umjesto da se formiraju kao stabilna sredina Serie A, oni su nakon odlaska Cassana ispali među drugoligaše. Čitav period kojeg spominjemo, pa čak i duže, od 1983. godine, Bari je bio u vlasništvu lokalne obitelji Matarrese.

Svjesni da su domaći ljudi, navijači Barija su manje više bili zadovoljni njihovim radom. Klub je 2009., s Antonijom Conteom kao trenerom, osvojio Serie B i konačno se, poslije gotovo deset godina izbivanja, vratio u prvoligaško društvo. Perspektivni Conte otišao je u Atalantu, a zamijenio ga je iskusni Giampiero Ventura, koji je u Bariju okupio potentnu momčad.

Povratak u Serie A: Momčad na terenu briljirala, a klub bilježio milijunske gubitke

Na vratima kvalitetni Belgijac Gillet, u obrani talentirani stoperski dvojac Bonucci i Ranocchia, uz korisnu braću Masiello, u veznom redu prekaljeni Donati i Almiron, na krilima solidni Alvarez i Langella, te u napadu Brazilac Barreto, za kojeg u Udineseu nije bilo mjesta, no u Bariju je oduševljavao igrama i golovima.

Već na startu sezone Bari je remizirao kod aktualnog prvaka Intera, a uskoro na svom travnjaku i protiv Milana. Igrali su uistinu dopadljiv nogomet, ali manjkalo je ambicije. Europske pozicije nije se napalo dovoljnim žarom i Bari je završio u zlatnoj sredini, kao deseti.

Paralelno, klub se nalazio u lošem financijskom stanju. Završili su 2009. godinu s 19 milijuna eura, koje su nekako pokrpali prihodima od TV prava, te prodajom Bonuccija u Juventus i Ranocchije u Genou, via koje će završiti u Interu.

Dakako, love za adekvatne zamjene nije bilo. U novu sezonu krenulo se praktički bez pravog pojačanja, a nije im pomoglo niti produženje posudbe Barretta iz Udina, jer je brazilski napadač uskoro slomio nogu. I tako je Barijev povratnički nastup trajao svega dva ljeta, budući da su završili kao uvjerljivo zadnji sastav Serie A, s tek 24 osvojena boda.

Braća dovela Bari do ruba bankrota: Htjeli napustiti brod koji tone i usput zaraditi

Obitelj Matarrese sve intenzivnije pokušavala je prodati klub, što se navijačima nije sviđalo. No još manje im se sviđala činjenica da bi pregovori sa svakim potencijalnim investitorom završavali neslavno. Primjerice, u ljeto 2009. Timothy Barton zamalo je postao prvi Amerikanac koji je kupio neki talijanski klub.

Taj biznismen čak je i stigao u glavni grad Apulije, najavivši da s Barijem želi napraviti velike stvari. Oko 1500 fanova dočekalo ga je s oduševljenjem, ali posao se nije ostvario, jer je Barton zatražio kratkotrajnu pauzu u pregovorima. Iz današnje perspektive, čini se da su braća Matarrese (Vincenzo, Antonio, Michele) samo željela brže bolje pokupiti 35 milijuna eura za prodaju svojih 90% dionica, pa da se maknu iz klupskih struktura...

Glavni među njima, Vincenzo Matarrese (74), poznat je kao jedan od najmoćnijih, ali i najmutnijih likova talijanskog nogometa u prethodna tri desetljeća. Devet godina bio je predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, 19 je proveo kao prvi čovjek Lige, 10 na mjestu potpredsjednika Uefe, a osam godina na istoj funkciji u Fifi.

Zbog financijskih dubioza, Bari je protekle tri sezone u Serie B startao s minus bodovima (-6, -7 i -3). Sve je kulminiralo u aktualnoj kampanji, kada je igrački kadar Barija vrlo tanak, pa su se našli i u borbi za ostanak u drugoligaškoj konkurenciji. Navijački glas postao je sve jači, a protesti još češći. I konačno, nedavno je obitelj Matarrese nakon više od 30 godina vladanja klubom otišla... Nisu ih uspjeli spasiti niti krediti; nitko ih im naime nije bio voljan dati, ta nije Italija Hrvatska.

Bari je završio u stečaju, priča se o dugu navodnom većem i od 30 milijuna eura, a u travnju bi klub trebao na aukciju, gdje će biti važno 'pokupovati' sportska prava, kako Bari ne bi morao počinjati iznova od amaterskih liga. Ali nada u bolje sutra postoji, jer na tribinama San Nicole sve je veći broj onih kojima je Bari zaista u srcu...

U mjesec dana od 'maksimirskih brojki' do rekorda talijanske Serie B!

Tijekom ove sezone, dok su klubom ravnala braća Matarrese, Barijev stadion zjapio je prazan poput Maksimira. Čak je i Dinamov stadion bio puniji, doduše za tek koju tisuću navijača više, i to u Ligi prvaka protiv Ibre i PSG-a...

Međutim, otkako su omraženi vlasnici napustili klub, Bari je doživio navijački bum. Pogledajte kako je rasla posjeta na posljednja četiri domaća susreta, u razmaku od samo 40 dana: 1856, 3250, 7970, 15722!

Konačno je proigrala i momčad, koja je ubilježila četiri domaće pobjede u nizu. Sinoć su prekinuli tu seriju, odigravši doma 0:0 sa Cesenom, no zato je na tribinama San Nicole bilo 19407 gledatelja, čime je srušen ovosezonski rekord Serie B! Ne samo Barija, nego uzevši u obzir baš sve klubove, utakmice i stadione...

U Bariju omiljeni Antonio Cassano, iako je za prvu momčad igrao tek dvije godine, zasad se neće pridružiti navijačima poput 'Generacije 1997'. Ipak je i dalje profesionalni nogometaš (Parma), koji se nada nastupu na Svjetskom prvenstvu. Za takvo što uostalom nema niti potrebe, jer obitelj Matarrese s kojom niti Cassano nije bio u dobrim odnosima napokon je otišla. Neke druge ikone, konkretno legendarni Barijev napadački tandem iz 90-ih Protti-Tovalieri, sinoć su se pojavile ispod navijačke tribine i zaradile ovacije. Bari nije sila na terenu, no sve izgleda puno ljepše, sada kada je opet klub navijača, sa čvrstom nadom i temeljima da će ponovo početi disati punim plućima...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider