Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čekali i dočekali

Bundesliga je hit 2013., ali 2002. je donesena ta sudbonosna odluka

Sjajni rezultati minhenskog Bayerna i dortmundske Borussije, najbolji su pokazatelj ozbiljnosti rada u njemačkom nogometu. Osim kupovine već gotovih igrača, njemački Savez i klubovi ulažu velik novac i u omladinske pogone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijelomna godina je 2002. Od tada je na snazi odluka njemačkog saveza prema kojoj klubovi iz prve i druge Bundeslige, žele li dobiti licencu, moraju imati omladinsku školu koja zadovoljava vrlo visoke kriterije.

>> Hrvat golčinom u 92. minuti vratio bivšeg prvaka u Bundesligu nakon 28 godina!

>> Još jedan šok u Dortmundu: Transfer Gotzea u Bayern pod istragom!

U razvoj takvih pogona utrošeno je više od 700 milijuna eura. Takav program s godinama je počeo bundesligaškim klubovima stvarati više od pola momčadi, a stvoreni su i igrači svjetske klase poput Mesuta Ozila, Tomasa Mullera ili Marija Gotzea.

''Prve rezultate rada u omladinskim pogonima vidjeli smo već na svjetskom prvenstvu 2006. Danas pak velik broj mladih igrača nosi igru svojih momčadi. Borussia je samo jedan sjajan primjer takvog rada s Gotzeom, Reusom i Benderom, dok su se Bayernu isplatili Lahm, Muller i Schweinsteiger'', kaže Robin Dutt, sportski direktor Njemačkog nogometnog saveza.

Osim klupskih omladinskih pogona i trening kampova nogometnog saveza, nogometni stručnjaci putuju diljem Njemačke, posjećuju škole i klubove gdje lokalne trenere podučavaju i savjetuju o najnovijim trening metodama. A to je kažu temelj za nogomet.

Njemački nogometni savez sa silnim je milijunima eura i velikim nogometnom stručnjacima tako stao uz bok Francuskoj koja ima jedan od najbolje osmišljenih omladinskih nogometnih škola.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider