Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Uzavrele strasti

Barca sprema 'neviđenu provokaciju': Ovo će razjariti cijeli Madrid!

Sve je napetija situacija uoči velikog obračuna Real Madrida i Barcelone na Santiago Bernabeuu, koji je na rasporedu 23. ožujka…

Tko je bolji Real ili Barca, Messi ili Ronaldo, koga više guraju suci, tko ima veći utjecaja u Savezu, tko će na kraju biti prvak, već klasične su teme oko kojih se prepucavaju navijači Real Madrida i Barcelone uoči svakog „el clasica“.

U bojama katalonske zastave

Međutim, ovaj put u središtu pažnje je tema koja se samo naoko ne čini previše važnom. Treba li Barcelona istrčati na Santiago Bernabeu u svojem originalnom ili rezervnom dresu koji je u bojama katalonske zastave, pitanje je oko kojeg se vode možda i najžustrije rasprave na španjolskim nogometnim forumima uoči predstojećeg obračuna Real i Barcelone koji bi mogao odlučiti o novom prvaku Španjolske.

Po tko zna koji put se potvrđuje da je „el clasico“ ne samo vrhunski sportski događaj, zasigurno najveći i najslavniji derbi na svijetu, već i prvorazredna prilika za odašiljanje što izravnih a što neizravnih političkih poruka.

Provokacija ili akt slobode?

Dok Kastiljanci sarkastično poručuju kako je rezervni Barcin dres prikladniji koridi nego nogometnoj utakmici te tvrde kako će nagrditi „svetu travu“ Santiago Bernabeua, Katalonci gotovo listom plediraju na svoju momčad da izađe u njihovim nacionalnim bojama. Kastilja taj plan naziva klasičnom provokacijom, jer se udarni dresovi Reala i Barce ne poklapaju pa Barca nema razloga igrati u rezervnom dresu, a Katalonija aktom neovisnosti i slobode.

Barcelona je već desetljećima glavni simbol katalonske nacionalne svijesti i državnosti, najpoznatiji promotor Katalonije u svijetu te je kao takva za veliku većinu Katalonca „više od kluba“. S druge strane, Real je simbol jedinstvene, da ne kažemo unitarne Španjolske kojom već stoljećima vlada Kastilja iz „madridske centrale“.

Barcina 'šaka u oko' Realu

Stoga je sasvim logično da njihove međusobne obračune tradicionalno osim sportskih prate i brojne političke konotacije. Barca u katalonskim bojama usred Madrida vladajućoj Kastilji sjela bi kao „šaka u oko“, a Katalonija baš zato želi vidjeti Messija i društvo u svojim nacionalnim bojama.

„El clasico“ po običaju prate medijska prepucavanja i brojne polemike na relaciji Madrid – Barcelona, no uči predstojećeg derbija tenzije su možda najviše u posljednjih nekoliko godina. Derbi ima veliku rezultatsku važnost, a uz to se igra u atmosferi napete političke situacije zbog najavljenog referenduma o neovisnosti Katalonije.

Referendum o neovisnosti Katalonije

Navijači Barcelone žele da njihova momčad istrči u katalonskim bojama i tako pošalje poruku „centrali“ u Madridu da će Katalonci sami odlučiti o svojoj sudbini. Vidjet ćemo hoće li se Barcelona odlučiti za taj potez ili će ipak istrčati u svojim originalnim bojama?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider