Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

EURO: U lovu na Platinija i Šukera

Subotnja utakmica između Švicarske i Češke označit će početak borbe za naslov europskog prvaka, ali i za titulu prvog strijelca smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do sada niti jedna reprezentacija nije uspjela obraniti naslov prvaka, a zanimljivo to nije uspjelo niti jednom strijelcu. U dosadašnjih 12 europskih smotri titulu najboljeg topnika ponijela su 22 igrača. 

Apsolutni rekorder je sadašnji predsjednik UEFA-e Francuz Michel Platini koji je na Europskom prvenstvu 1984. godine postigao čak 9 pogodaka. To je do sada najbolji učinak na jednom prvenstvu, a Platini drži prvo mjesto i na ljestvici strijelaca svih dosadašnjih prvenstava. Iza njega su Englez Alan Shearer sa 7, te Nizozemac Patrick Kluivert sa 6 postignutih pogodaka.

Od hrvatskih igrača samo je Dražan Jerković ponio titulu najboljeg strijelca, 1960. godine na prvom EP-u. Jerković je u dresu Jugoslavije postigao dva pogotka i podijelio je titulu prvog strijelca s još četvoricom igrača.

Od hrvatske neovisnosti najbolji strijelac u 'kockastom' dresu na europskim prvenstvima je Davor Šuker koji je sva tri svoja pogotka postigao 1996. godine u Engleskoj. Dva pogotka je zabio Dancima u skupini, a jedan Njemačkoj u četvrtfinalu. Hrvatska reprezentacija je na europskim prvenstvima zabila ukupno devet pogodaka, a osim tri Šukerova, strijelci su bili i Zvonimir Boban, Goran Vlaović, Milan Rapaić, Niko Kovač, Dado Pršo i Igor Tudor.

UKUPNA LJESTVICA STRIJELACA:

9 - Michel Platini (Fra)

7 - Alan Shearer (Eng)

6 - Patrick Kluivert (Niz)

5 - Milan Baroš )Češ), Nuno Gomes (Por), Thierry Henry (Fra), Jürgen Klinsmann (Njem), Savo Milošević (Jug), Marco van Basten (Niz), Zinedine Zidane (Fra)...

NAJBOLJI STRIJELCI PO PRVENSTVIMA:

1960 - François Heutte (Fra), Valentin Ivanov (SSSR), Viktor Ponedelnik (SSSR), Milan Galić (Jug), Dražan Jerković (Jug) - 2

1964 - Jesus María Pereda (Špa), Ferenc Bene (Mađ), Dezso Novak (Mađ) - 2

1968 - Dragan Džajić (Jug) - 2

1972 - Gerd Müller (ZNjem) - 4

1976 - Dieter Müller (ZNjem) - 4

1980 - Klaus Allofs (Njem) - 3

1984 - Michel Platini (Fra) - 9

1988 - Marco van Basten (Niz) -5

1992 - Henrik Larsen (Dan), Karlheinz Riedle (Njem), Dennis Bergkamp (Niz), Tomas Brolin (Šve) - 3

1996 - Alan Shearer (Eng) - 5

2000 - Patrick Kluivert (Niz), Savo Milošević (Jug) - 5

2004 - Milan Baroš (Češ) - 5

2008 - ?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider