Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
infarktna završnica

Nevjerojatna drama u Areni: Nakon produžetaka Šveđani u finalu Eura!

Švedska rukometna reprezentacija pridružila se Španjolskoj u finalu Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nevjerojatna drama u drugoj polufinalnoj utakmici Europskog rukometnog prvenstva, u kojoj je Švedska izborila finale protiv Španjolske. Šveđani su nakon produžetaka slavili protiv Danske rezultatom 35:34, iako su to mogli i trebali riješiti u regularnom dijelu utakmice.

Švedska zamalo prosula dobivenu utakmicu

Prvo veće odvajanje Švedska je ostvarila povevši sa 8:5 u 11. minuti, a pred kraj prvoga dijela stigli su i do pet golova "viška" - 15:10 i 16:11. Ipak, Danci su do poluvremena smanjili na 16:14 i zaprijetili da će u nastavku preokrenuti rezultat protiv oslabljene Švedske.

Švedska je stigla i drugom dijelu na pet razlike (20:15 u 39. minuti), ali Danska je na krilima Mikkela Hansena stigla do poravnanja 25:25 pet minuta prije kraja uz igrača više. Ipak, Švedska je s dva gola Zachrissona i jednim Gottfridssona stigla do 28:25 dvije minute prije kraja.

No, niti tada se Danska nije predala, u posljednjoj minuti je postigla dva gola, a produžetak je izborila doslovno u posljednjoj sekundi preko Svana. Švedska je 10 sekundi prije kraja imala zicer s crte koji je promašio Ekberg, a onda je na drugoj strani, nakon čudesnog dodavanja Hansena, Lasse Svan zabio s istekom vremena.

Takav završetak nije demoralizirao Šveđane koji su i u produžetku zadržali prednost koja je varirala od jednog do dva gola i na kraju su mogli proslaviti veliku pobjedu.

Matthias Zachrisson je s osam golova bio najefikasniji u švedskim redovima, po sedam golova su dodali Nicklas Ekberg i Jim Gottfridsson, dok su Mikkel Hansen sa 12 i Rasmus Lauge Schmidt sa 11 pogodaka bili najbolji kod Danske.

Švedska je dosada četiri puta bila europski prvak, 1994., 1998., 2000. i 2002. godine, ali baš od te 2002. nije stigla niti do polufinala. Jedan od ta četiri naslova, onaj 2000. osvojila je upravo u Zagrebu kada je u Domu sportova svladala Rusiju.

Španjolci šokirali Francuze

U finalu će igrati protiv Španjolske, koja je u ranijem dvoboju slavila protiv Francuske 27:23. Podsjetimo, susret između Španjolske i Francuske je rezultatski bio poravnat do 18. minute kada je bilo 8:8. Do kraja prvog poluvremena Španjolska je napravila sjajnu seriju od 7:1, vrhunski je funkcionirala njezina obrana na čelu s vratarom Corrallesom, dok je veteran Šterbik dva puta ušao s klupe i oba puta obranio sedmerce francuskim izvođačima.

Španjolci su i u prvom dijelu drugog poluvremena izgledali fantastično, golovima Solea i Enterriosa te uz još jedan Šterbikov obranjeni sedmerac u 45. minuti stigli su do velikih 23:14. No, tada su praktički stali, a Francuzi su zaigrali na sve ili ništa, agresivno u obrani što je rezultiralo s nekoliko španjolskih izgubljenih lopti pa je Francuska za sedam minuta serijom 6-0 smanjila na 23:20 i pri tom rezultatu imala napad. Ipak, Corrales je zaustavio udarac Abaloa da bi Canellas nakon gotovo osam minuta bez španjolskog gola uspio povisiti na 24:20 na isteku 52. minute čime su otupili nalet Francuza.

Golom Mahea iz sedmerca Francuska je smanjila na 24:21 četiri minute prije kraja uz isključenje jednog španjolskog igrača. Iako je Dumoulin obranio dva udarca španjolskih igrača, lopta se uvijek odbijala u ruke Španjolcima te je Entrerrios golom za 25:21 dvije i pol minute prije isteka vremena riješio pitanje pobjednika.

Ferran Sole sa sedam i Raul Enterrios sa šest golova predvodili su Španjolsku, dok je Cedric Sorhaindo sa šest golova bio najefikasniji kod Francuske.

Španjolskoj će ovo biti četvrti nastup u finalu europskih prvenstava, ali još nikada nije bila pobjednik. Gubila je finala 1996., 1998. 2006. i 2016. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider