Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Veliki Šterbik donio prevagu

Čudesna Španjolska je prvak Europe: Velikim preokretom razbili Švedsku i ispisali povijest!

Španjolska je velikim preokretom pobijedila Švedsku i stigla do prvog europskog zlata.

Galerija Arpad Šterbik (Foto: AFP)

Rukometaši Španjolske osvojili su naslov europskih prvaka nakon što su u nedjelju u finalu u zagrebačkoj Areni svladali Švedsku sa 29:23 (12:14). Tako su Španjolci, nakon što su četiri puta poraženi u finalima europskih prvenstava, napokon otišli do kraja i osvojili zlato.

Šveđani se moraju zadovoljiti srebrom. No, oni su i dalje najuspješniji u povijesti europskih prvenstava sa četiri zlatne medalje, ali zadnji naslov osvojili su prije 16 godina. Ovo je Švedskoj bilo peto finale.

Sjajno prvo poluvrijeme Appelgrena, ali Švedska se nije odvojila

Do devete minute utakmica je bila u egalu, a onda su Šveđani u dvije i pol minute otišli na tri razlike (7:4). Na vratima Švedske odličan je bio vratar Mikael Appelgren, koji je u 12 minuta skupio šest obrana.

Ipak, Španjolci se brzo vraćaju na gol minusa (6:7), ali do kraja prvog poluvremena stalno su bili u zaostatku i na kraju su otišli na odmor sa dva pogotka manje od Šveđana (12:14). Za prednost Švedske nakon 30 minuta najzaslužniji je bio vratar Appelgren s 11 obrana.

Španjolci su u nastavku stisnuli obranu, a razbranio se i Arpad Šterbik koji je skupio osam obrana. Španjolska je u pet i pol minuta drugog poluvremena zabila četiri gola u nizu i iz minusa je otišla na dva gola viška (16:14).

Španjolski uragan pomeo Švedsku

Do 41. minute Španjolci su napravili seriju 7:1, te su stigli do vodstva 19:15, a ta se prednost samo povećavala i deset minuta prije kraja susreta iznosila je sedam pogodaka (24:17). Do kraja susreta Španjolci su rutinirano čuvali prednost i napokon su postali europski prvaci.

Arpad Šterbik (Foto: AFP) Arpad Šterbik (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kod Španjolske najefikasniji su bili Ferran Sole i David Balaguer s pet golova. Šveđane je predvodio Jesper Nielsen s pet pogodaka, dok je Niclas Ekberg zabio četiri.

Prethodno su francuski rukometaši osvojili broncu nakon što su u dvoboju za treće mjesto slavili protiv Danske sa 32:29 (17:14). Hrvatska je završila na petom mjestu, pobijedivši u petak Češku sa 28-27.

Španjolska - Švedska {{score}}

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider