Tenis
SPORTOVI
Tenis
federer na pragu broj 1

Šest mjeseci nakon velike sramote, tinejdžer ispisuje tenisku povijest

Prije samo šest mjeseci Denis Shapovalov je zaradio diskvalifikaciju, jer je svom snagom napucao suca u glavu lopticom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poznati su svi polufinalisti ATP Masters 1000 turnira u Montrealu i nitko, ama baš nitko ne bi stavio ni kunu da će se među četvoricu najboljih plasirati upravo ovi igrači. Roger Federer i Alexander Zverev relativno su i očekivani polufinalisti, nakon što su sa 6:4, 6:4, odnosno 7:5, 6:4 slavili protiv Roberta Bautiste Aguta (Federer) i Kevina Andersona (Zverev). No tko bi se na početku tjedna nadao Robinu Haaseu i 18-godišnjoj senzaciji od djeteta Denisu Shapovalovu?!

Haase se po prvi put, uz malo sreće u ždrijebu, plasirao u polufinale Masters 1000 turnira, nakon što je s 2:1 slavio protiv Grigora Dimitorva, a sinoć i protiv Diega Schwartzmana. On će po tek drugi put u karijeri igrati protiv Federera, a prvi i jedini dvoboj dosada izgubio je u Davis Cupu s 3:0 prije čak pet godina.

Domaća senzacija Shapovalov nastavio je svoj čudesan niz igara i rezultata. Nakon Juan Martina Del Potra i Rafaela Nadala, Shapovalov je slavio i protiv Adriana Mannarina i to nakon što je, kao i protiv Rafe Nadala, okrenuo 0:1 u setovima. Kanađanin nastavlja osvajati fanove diljem svijeta svojom atraktivnom igrom i jednoručnim backhandom, a uz to je i ljevak.

Shapovalov (18) je ulaskom u polufinale postao najmlađi sudionik završnice na Masters 1000 turnirima i to svega šest mjeseci nakon što je osramotio sebe i iznevjerio reprezentaciju Kanade. Podsjetimo, u susretu Davis Cupa protiv Velike Britanije Shapovalov je, doduše nehotice, svom snagom napucao glavnog suca meča lopticom u glavu. Jednostavno je iz frustracije želio napucati lopticu na tribine, no ona je odsjela na licu francuskog suca Arnauda Gabasa, koji je potom završio u bolnici.

Očito je to promijenilo neke stvari u glavi kod mladog tenisača, koji se vrlo brzo transformirao u konkurentnog igrača na ATP Touru. Već će idućeg tjedna, s ovim rezultatom, skočiti sa 143. na 67. mjesto ATP ljestvice, a kada bi kojim slučajem osvojio turnir, digao bi se do 31. mjesta na svjetskog rang listi.

Shapovalov će se za finale boriti s Nijemcem Zverevom, koji također nastavlja igrati čudesan tenis. 20-godišnji Zverev na najboljem je putu da se uskoro probije i do Top 5 najboljih tenisača svijeta. Trenutno osmi igrač ATP ljestvice već će idućeg tjedna skočiti na 7. mjesto, a ukoliko odradi dobro Cinncinati i US Open, Top 5 će ostvariti već sredinom rujna.

Recimo i da će Federer, ukoliko osvoji naslov u Montrealu, a velike su šanse da to napravi, doći na samo 10 bodova od Rafe Nadala na drugom mjestu i svega 205 bodova od svjetskog broja 1! I sve to s 36 godina na leđima!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider