Tenis
SPORTOVI
Tenis
TELEMACH DONOSI

Nole je najjači. Đoković je zbog jednog razloga izdominirao konkurenciju

Prvi Grand Slam teniske sezone završio je u Australiji nevjerojatnom dominacijom novog broja jedan na svijetu, Novaka Đokovića. Prije turnira bilo je dosta upitnika o srpskom tenisaču, no Đoković se prošetao do naslova pritom izgubivši samo jedan set.

Novak Đoković (Foto: Afp)

Postoji puno razloga zašto je Đoković bio toliko dominantan, ali jedan se posebno ističe u odnosu na konkurenciju.

Konzistentnost

Nakon što je Rafael Nadal ispao u drugom kolu, postalo je jasno kako će Đoković na putu do titule od osmine finala uglavnom igrati protiv bivših članova ''Next Gen'' igrača, kako ih je ATP pametno promovirao na putu njihova uzleta.

Upravo se to dogodilo, od četvrtog kola Đokovićevi protivnici redom su bili de Minaur (23 godine), Rubljov (25 godina), Paul (25 godina), Tsitsipas (24 godine). Nije izgubio ni set.

Glavni razlog zbog kojeg se sadašnji i bivši ''Next Gen'' igrači već godinama muče na Grand Slamovima protiv velike trojke je konzistentnost. Kada pogledamo sami talent, Rubljov, primjerice, puno snažnije udara lopticu od Đokovića, ali će često nakon deset pogođenih fenomenalnih winnera opaliti deset neforsiranih. Isto je sa Stefanosom Tsitsipasom, kao što se i vidjelo u finalu. Grk ima fantastičan servis i forhend, odlično udara lopticu, ali slabiji bekend i ničim izazvani promašaji koštali su ga tie-breaka drugog seta, kada je realno Đoković igrao slabije i nudio mu priliku za 1:1 u meču.

Novak Đoković Novak Đoković (Foto: Afp)

Novak Đoković ima nevjerojatnu količinu konzistentnosti, za što je osim fantastične tehnike zaslužna i psiha. Kada god Tstisipas krene u prepirke sa svojim stručnim stožerom, na čijem je čelu njegov otac, dogodit će se pad u njegovoj igri. Kada Novak počne urlati na Ivaniševića zbog neke gluposti, radi nešto što, možda, jedino on može. Digne koncentraciju, pametnim udarcima napada slabosti protivnika i pravi razliku.

Novakova psiha je čudo

Konzistentnost, odnosno psiha, razlog je uspjeha Novaka Đokovića i zašto je taj čovjek toliko dugo moćan u svijetu tenisa. Podsjetimo, Đoković je svoj prvi Grand Slam (naravno da se dogodio u Australiji) osvojio kao 20-ogodišnjak 2008. na vrhuncu teniske moći Rogera Federera i Rafaela Nadala. Sada je 2023.


Federer je otišao u mirovinu, Rafa muku muči s ozljedama svake sezone, a Đoković na početku 2023. izgleda nikad fizički moćnije unatoč problemima sa zadnjom ložom, koje je uspio prevladati u Australiji.

Treba vidjeti kako će izgledati povratak Carlosa Alcaraza nakon ozljede, ali ako sačuva ovakvu razinu zdravlja, nema razloga da Đoković ne bude favorit na svakom preostalom Grand Slamu sezone, a to je ionako glavni razlog što i dalje igra.

Hajde, osim Roland Garrosa, čak i ozlijeđeni Rafa Nadal bio bi prvi favorit na njegovoj omiljenoj zemlji.

Tenis na EON TV-u

Iako je Australian Open tek završio, teniska uzbuđenja nastavljaju se na Telemachovoj EON televiziji. Hrvatska Davis Cup reprezentacija 4. i 5. veljače igrat će protiv reprezentacije Austrije u kvalifikacijama za Davis Cup, a snažan rezultat očekuje se od prošlogodišnjih polufinalista.

Osim tenisa, EON TV nudi široku lepezu sportova. Za fanove nogometa veljača donosi nastavak uzbuđenja nedavnog Svjetskog prvenstva – od 1. do 11. veljače održat će se FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo u Maroku.

Također, od 6. do 19. veljače održat će se i Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, a hrvatski skijaši i skijašice natjecat će se u šest alpskih disciplina.

EON Sports mode za najveće obožavatelje i sportske analitičare


EON TV koristi se na više od 1,5 milijuna uređaja u Hrvatskoj i regiji, i to svaki dan. Korisnicima nudi više od 210 televizijskih kanala, od kojih je više od 130 u HD-u. Sadržaje koje su propustili korisnici mogu gledati do sedam dana unatrag, a preko personalizacije profila mogu postaviti kriterije tako da im se prikazuju sadržaji koje zaista žele gledati.

EON TV donosi i ekskluzivne sadržaje poput kanala Discovery, kao i 15 kanala SportKluba, od kojih je 10 standardnih kanala, koji su svi u HD rezoluciji. Tako EON-ovi korisnici imaju ekskluzivan pristup cijeloj paleti sportskih sadržaja koje ne mogu pratiti nigdje drugdje: od američkog nogometa u NFL-u, svih velikih GP-a Formule 1, cijelog niza teniskih turnira, sve do najviših razina natjecanja u atletici unutar Dijamantne lige, hokejaša uz NHL, kriketa i brojnih drugih borilačkih sportova.

Dodatna funkcionalnost za najveće obožavatelje i sportske analitičare je i EON Sports mode, pomoću kojega se mogu pratiti ljestvice, timske formacije, sastavi, statistike i svi drugi detalji natjecanja i utakmica.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider