Tenis
SPORTOVI
Tenis
"To nije bit Davis Cupa"

Piqueov veliki projekt u problemu, dvorane prazne, a kritike pljušte zbog nove odluke

U dvoboju prvog kola Davis Cupa, Hrvatska je porazila Australiju s 3-0.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska Davis Cup reprezentacija je posljednja koja je osvojila Davis Cup u nekadašnjem formatu po kojem je ovo natjecanje bilo poznato više od sto godina, da bi 2019. došlo do potpunog zaokreta koji u prvim godinama nije dao željene rezultate pa nije čudno što su kritičari učinjenih promjena vrlo glasni i uporni u svojim istupima.

Jedan od takvih je i današnji australski izbornik Lleyton Hewitt. Poznat po svojim srčanim nastupima iz igračkih dana, Hewitt s jednakim žarom vodi svoju reprezentaciju i s pozicije izbornika.

U četvrtak je Australija poražena od Hrvatske (0-3) u dvoboju prvog kola grupne faze završnog turnira Davis Cupa, koji se ove godine odigrava u tri grada (Madrid, Innsbruck, Torino), a nakon meča je 40-godišnji australski izbornik upitan za komentar vijesti o mogućem preseljenju finala Davis Cupa u Abu Dhabi na razdoblje od pet godina.

"Mislim da je to besmisleno. To nije ono što čini bit Davis Cupa. U posljednje tri ili četiri godine sam bio prilično jasan o svemu što se događa", rekao je Hewitt.

Pique otkupio prava na Davis Cup

Investicijska grupa Kosmos, na čelu sa španjolskim nogometašem Gerardom Piqueom, prije tri i pol godine je od Međunarodne teniske federacije (ITF) otkupila prava na organizaciju Davis Cupa na razdoblje od 25 godina, za obećano ulaganje od čak tri milijarde američkih dolara.

Kosmos je promijenio sustav najecanja, gotovo izbacivši mečeve koje reprezentacije igraju na domaćem terenu, pogotovo kad su u pitanju najbolje momčadi. Stvoren je završni turnir s jednim gradom domaćinom, na kojem sudjeluje 18 reprezentacija, koji je prvi put održan 2019. u Madridu.

gol expired Čilić zamalo uprskao Gojinu pobjedu karijere, ali poslije dva sata i kusur muke osigurao 2:0 Hrvatskoj divider

Odziv gledatelja nije opravdao očekivanja, osim kad je na terenu bila španjolska reprezentacija predvođena Rafaelom Nadalom koja je završila s trofejom u rukama pobijedivši Kanadu u finalu.

Problemi su nastavljeni sljedeće godine, jer je finalni turnir morao biti otkazan zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa, a organizatori su problem koji se pojavio s velikim brojem mečeva i njihovim završecima u terminima iza ponoći, odlučili riješiti podjelom domaćinstva grupne faze natjecanja na tri grada.

gol expired Hrvatska sjajno startala na Davis Cupu: Splićanin ostvario najveću pobjedu u karijeri, na popisu se pojavio u posljednji trenutak divider

Kako se pandemiji još uvijek ne vidi kraj, organizatori u Innsbrucku su morali zatvoriti vrata Olimpijske dvorane za gledatelje, a odaziv u Torinu i Madridu nije posebno velik na dvobojima u kojima nije bilo domaćih reprezentacija.

Financijski udar na grupu koja je obećala investirati golem novac nije malen pa je Kosmos izlaz iz sadašnje situacije pronašao u preseljenju završnog turnira u toplije krajeve Bliskog istoka, kojim bi pokrili barem dio izgubljenog novca, a mogućnošću igranja na više terena istovremeno riješili i pitanje rasporeda. No, za pretpostaviti je da bi to značilo još veće udaljavanje od navijačkog ozračja koje je krasilo Davis Cup dvoboje šitom globusa.

"Pogledajte ovo ovdje. Dvorana je prekrasna, ali nema mnogo gledatelja. To nije bit Davis Cupa. Neke od mojih najljepših igračkih uspomena odnose se na polufinala i finala Davis Cupa koje smo igrali pred prepunim tribinama", prisjetio se Hewitt te dodao:

"Nije bilo važno je li to bilo u Australiji ili na Havajima. Ozračje je bilo nevjerojatno. Ponekad je su dvoboji u gostima bili gotovo jednako posebni kao domaći, jer nas je ta atmosfera zbližavala kao momčad."

"Preseljenje na Bliski istok je besmisleno"

Hewitt se osvrnuo i na ostale suštinske promjene natjecanja čije je prvo izdanje odigrano 1900. kao dvoboj američke i britanske reprezentacije da bi se tijekom godina proširilo na cijeli svijet.

"Davis Cup je imao izniman značaj i bio ravnopravan ostalim vrhunskim događajima u teniskom svijetu, jer se igralo na tri osvojena seta. To smo odbacili, a onda smo se odrekli i mečeva na domaćem terenu. Igranje ponekog kvalifikacijskog meča pred domaćim navijačima nije isto kao kad igraš i ostale mečeve glavnog turnira kao domaćin ili gost."

"Prodaja duše Davis Cupa, preseljenje na Bliski istok na pet godina, doista je besmisleno i stvarno će ubiti ovo natjecanje", tvrdi Hewitt.

Dan prije početka završnog turnira britanski izbornik Leon Smith je na konferenciji za medije pozvao organizatore Davis Cupa da se prije važnih odluka konzultiraju s igračima i članovima reprezentacija.

No, Hewitt ne vjeruje da će se to dogoditi.

"Nitko nas ništa nije pitao ni prije četiri godine. Ne vjerujem da će to sada imati bilo kakav značaj. Ovo sada vode nogometaš i njegova tvrtka. Ovo je različito u odnosu na bilo što drugo kroz što je tenis prolazio, a radi se o tako velikom događaju", zaključio je australski izbornik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider