Tenis
SPORTOVI
Tenis
Srbi su poludjeli

Britanski list žestoko prozvao Đokovića zbog poruke o Kosovu: "Brzo se uhvatio srpskog nacionalizma"

Novak Đoković privukao je veliku pažnju porukom o nemirima na Kosovu.

Novak Đoković (Foto: Afp)

Ne stišava se bura nakon kontroverznog poteza Novaka Đokovića. Srpski tenisač nakon pobjede u 1. kolu Roland Garrosa uzeo je marker i na TV kameru napisao poruku za Kosovo.

"Kosovo je srce Srbije, stop nasilju", poručio je najbolji srpski tenisač povodom nereda na Kosovu u kojima je ozlijeđeno više od 80 osoba, 30 NATO-ovih vojnika i 50-ak prosvjednika.

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u travnju.

Zbog takve poruke Đoković je zaradio ogromne simpatije srpske javnosti, ali njegov potez nije naišao na odobravanje u Velikoj Britaniji. Oliver Brown, urednik sportske rubrike Telegrapha, u svojoj kolumni žestoko je kritizirao potez srpskog tenisača.

Mauro Icardi VIDEO Mauro Icardi počastio se najskupljim automobilom na svijetu: Košta između 23 i 25 milijuna eura! divider

"Osramotite ga, klevetajte, deportirajte - Novaka Đokovića nije briga", započeo je Brown.

"Napisao je 'Kosovo je srce Srbije, stop nasilju' na najbližoj kameri na Roland Garrosu. Je li možda ublažio svoju poruku nakon tvrdnji da to potiče etničke tenzije? Možete samo sanjati o tome.

Bio je toliko predan odluci da se ne cijepi da je u posljednjih devet mjeseci propustio jedan Grand Slam, dva Mastersa. Iako su ga s jednog Grand Slama izbacili, a na drugi mu nisu dali da dođe", piše engleski novinar.

Arijan Ademi i Mile Škorić HNL-ova ikona briljira u Kini: Zabio u senzacionalnom rušenju prvaka pa dobio nagradu za igrača kola divider

"Slična je snaga njegovih osjećaja za događaje na Kosovu, gdje je više od 50 ljudi ozlijeđeno zbog pokušaja Srba da spriječe novu albansku većinu u preuzimanju vlasti. Njegov otac Srđan rođen je na Kosovu i Novak se brzo uhvatio srpskog nacionalističkog narativa da je Kosovo dio Srbije, iako je proglasilo neovisnost 2008. godine."

Za kraj, Brown tvrdi da je Đokovićev potez zaslužio žestoku osudu javnosti.

"Đoković je malčice neiskren kada inzistira na tome da nema namjeru ulaska u političku debatu. No njegova je poruka malo više od antiratnog slogana. Jasno podržava inzistiranje svoje zemlje na teritorijalnom suverenitetu druge zemlje. Da je netko to drugi napravio, stigla bi vrlo brza negativna reakcija", poručio je Brown, što je, dakako, izazvalo reakcije zgražanja u srpskom medijskom prostoru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider