Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
previd koji se pamti

FIFA više nije mogla zažmiriti: Epska nepravda koja je pokrenula povijesne promjene

Malo nepriznatih golova je imalo toliki utjecaj na nogomet. Veliki sudački previd 2010. natjerao je FIFA-u na uvođenje promjena koje će kulminirati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Galerija Frank Lampard (Foto: AFP) Ashley Cole slavi gol, Lampard i Rooney prosvjeduju (Foto: AFP) Manuel Neuer (Foto: AFP) +1 VAR (Foto: AFP)

Njemačka je na Svjetskom prvenstvu 2010. bila pravi hit. "Elf" je dovršio svoju preobrazbu i svijetu se predstavio u novom ruhu: nova, multikulturalna Njemačka igrala je lijepo, atraktivno i lepršavo, na način na koji se stereotipno ne očekuje od "Die Mannschafta".

Na putu do konačnog trećeg mjesta zabili su 16 golova, najviše na turniru, a četiri su završila u mreži ljutog rivala Engleske. Bio je to kraj njihove, kako su je nazivali u domovini, ''zlatne generacije'', koja ipak nikad nije do kraja opravdala očekivanja i doista postala zlatna.

Međutim, na velikoj pobjedi Njemačke ostala je mrlja: jedan veliki sudački previd koji je pokrenuo povijesne promjene. Njihov je konačni rezultat uvođenje VAR-a, koji će se premijerno koristiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Englezi su već počeli slaviti, a onda je uslijedio šok

Njemačka je protiv Engleske krenula u svom ritmu i već nakon pola sata vodila 2:0; činilo se da će sjajna mlada momčad pregaziti velike rivale. No Englezi su u 37. smanjili preko Matthewa Upsona, a samo minutu kasnije dogodio se sporni trenutak koji je obilježio utakmicu, ali i cijelo prvenstvo.

Ashley Cole slavi gol, Lampard i Rooney prosvjeduju (Foto: AFP) Ashley Cole slavi gol, Lampard i Rooney prosvjeduju (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Frank Lampard prihvatio je odbijenu loptu malo izvan šesaesterca i odmah opalio. Manuel Neuer bio je kratak; iako nije završila u mreži, lopta je debelo prešla crtu, a Englezi su već počeli slaviti.

No onda se dogodio šok: sudac Jorge Larrionda pokazao je da se igra dalje, na užas ''strijelca'' Lamparda, koji je se u nevjerici hvatao za glavu.

Njemačka je na kraju slavila s 4:1 i prošla u četvrtfinale, ali tko zna kako bi se utakmica razvijala da nije bilo ovog teškog previda. Bio bi to drugi engleski gol u minuti koji bi imao veliki psihološki učinak na obje strane; drugo poluvrijeme sasvim sigurno ne bi bilo njemačko odrađivanje posla.

Previd koji se nije mogao ignorirati

Čelnici FIFA-e više nisu mogli zažmiriti na nepravdu koju je vidio cijeli svijet, u utakmici koja je pravi klasik svjetskog nogometa.

''Nakon dosadašnjeg iskustva na ovom prvenstvu bilo bi besmisleno ne otvoriti temu tehnologije, o kojoj ćemo raspravljati na sljedećoj sjednici'', rekao je tadašnji predsjednik FIFA-e Sep Blatter.

Prvi korak u tehnološkoj nogometnoj revoluciji dogodio se četiri godine kasnije u Brazilu, kada je predstavljena gol-tehnologija. Blatter je u međuvremenu zbog korupcijskog skandala postao bivši, a njegov nasljednik Gianni Infantino odlučio se za sljedeći korak.

U Rusiji će se koristiti VAR, koji se posljednjih godina manje ili više uspješno testira u raznim natjecanjima, a sada ga čeka izlazak na najveću scenu. Bit će to sasvim sigurno jedna od glavnih priča Svjetskog prvenstva: VAR još uvijek nerijetko izaziva konfuzije, a na njegovo korištenje ima i podosta pritužbi.

Lampard nimalo ne žali za nepriznatim pogotkom

Kako god završi prvenstvo, ova se inovacija bez pretjerivanja može nazvati povijesnom. Bit će to prijelomni trenutak za nogomet, najpopularniji svjetski sport koji po upotrebi sudačke tehnologije kasni godinama za pojedinim sportovima, poput košarke i tenisa.

Frank Lampard, čiji je udarac ubrzao proces implementacije tehnologije u nogomet, kasnije je izjavio da ne žali zbog nepriznatog pogotka.

''Ne žalim zbog toga, taj je trenutak promijenio nogomet nabolje. Uvođenje gol-tehnologije pozitivan je potez za nogomet u cjelini'', rekao je Lampard četiri godine nakon jednog od najutjecajnijih nepriznatih golova u povijesti nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider