Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Najavio Maroko

Dalić otkrio kakvo je stanje u momčadi pa dao nadu navijačima: "Modrić na Euru? Kako živi za nogomet, mislim da će biti s nama"

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić i Mateo Kovačić najavili su utakmicu protiv Maroka za broncu na Svjetskom prvenstvu

Izbornik Zlatko Dalić i veznjak Mateo Kovačić bili su gosti press-konferencije hrvatske reprezentacije dan prije okršaja s Marokom za treće mjesto i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2022.

Odluka o Euru je na Modriću

Prvo pitanje o Modriću za izbornika. Hoće li Modrić biti s Hrvatskom na Euru 2024.?

"Nadam se da će biti s nama, ali on će sam o tome odlučiti. Kako se on osjeća, kako živi za nogomet, ja mislim da će biti. Ali odluka je na njemu."

Thiago Silva Vatreni uništili brazilsku legendu: "Ovakav je već danima, ne govori, ništa ne jede, samo bulji u prazno…“ divider

Mislite li da Marokanci pile naopako?

Dalić:

"Ovo je za nas veliko finale, borba za medalju. Naš maksimalni respekt za Maroko, najugodnije je iznenađenje. Mislim da oni isto razmišljaju, igrat će s najboljim mogućim sastavom. Ne razmišljamo što oni govore, i oni sigurno žele treće mjesto. Ovo je veliko finale maloga svijeta."

Kovačić je bio tužan nakon izgubljenog polufinala…

"Naravno da smo bili tužni, kada si u polufinalu, želiš u finale, ali nije išlo. Sada je fokus na broncu, to je za nas sada veliko finale. Dat ćemo sve od sebe da donesemo broncu u Hrvatsku."

Hrvatski reprezentativci Dalić osvježava postavu za Maroko: Dva prvotimca ispadaju, a možda i treći, evo tko ulazi divider

"To je početak hrvatskih blistavih uspjeha. U Rusiji smo osvojili srebro, ali važno je svako SP, želimo treće mjesto. Ona je bronca bila jako važna, ali ni ova neće biti ništa manje važna. Velika je razlika biti treći ili četvrti. Za nas je medalja jako važna, pogotovo za državu veličine Hrvatske."

Kovačić pamti broncu iz 1998. godine.

"Pamtimo svi tu medalju iz 1998., mi smo to gledali i maštali da jednog dana i mi napravimo takav uspjeh. U Rusiji smo osvojili srebro, a ovdje ćemo dati sve da osvojimo broncu."

Dalić otkrio kakvo je stanje u momčadi

Rekli ste da će igrati samo sto posto spremni. Kakvo je stanje?

"Ovo je sedma utakmica u manje od sedam dana, imali smo i dva produžetka. Istrošili smo se, umorili. Imamo malih poteškoća, Juranović, Brozović… Moramo biti oprezni. Rekao sam da bih želio da igrači prijave problem, ali moraju igrati spremni. Znam da svi žele igrati, ali moramo dobro odvagati. Ne bismo smjeli ući u utakmicu da jedan ili dva igrača imaju problema pa da moramo mijenjati. Teško je priznati da imaš problema, ali to se mora reći."

gol expired Čudesan podatak ogroman motiv Vatrenima za osvajanje bronce: Modrićev šlagvort, to nema ni Brazil! divider

Kovačić:

"Mi smo i prije prvenstva znali da je Maroko ozbiljan suparnik, to su i pokazali. Bit će teško, oni su narod koji daje sve od sebe, a imaju i talentirane igrače."

Izborniče, puno se piše o tome da utakmicu sudi katarski sudac?

"Mislim da je FIFA uzela velik rizik na sebe. Nikoga ne podcjenjujem, ali nadam se da nakon utakmice nećemo govoriti o sucima."

Razmišlja li Kovačić o tome kakav će biti doček u Hrvatskoj?

"Prvo treba odraditi ovu utakmicu, a onda ćemo razmišljati dalje. Sada je fokus na utakmici."

Walid Regragui Marokanski izbornik o Hrvatima: "Imam jako puno poštovanja za tu zemlju i reprezentaciju" divider

Ocjena marokanske momčadi...

Kovačić:

"Maroko ima sjajne igrače, igram s jednim u klubu. Pokazali su da su kvalitetni."

Dalić:

"Mene Maroko podsjeća na Hrvatsku prije četiri godine. Imaju emocije, imaju kvalitetu, želju, karakter… Imaju i podršku navijača, motivirani su, dat će sve od sebe. Pokazuju zajedništvo, nikoga se ne boje i mislim da ćemo imati težu utakmicu nego što je bila prva."

Kovačić:

"U Rusiji su glavnu riječ vodili drugi igrači, ja sam gledao i učio od Modrića, Mandže, Rakete, Čarlija… U te četiri godine razmišljao sam kako ću ja biti vođa momčadi. Imao sam čast učiti od njih. Zahvaljujem svima što su me naučili kako treba zastupati i boriti se za Hrvatsku."

Zimski SP možda je prednost za sve

Za četiri godine na SP-u će igrati 48 reprezentacija. Mislite li da je to previše?

Dalić:

"Puno je bilo velikih reprezentacija koje su očekivale da će biti ovdje gdje su sada Hrvatska i Maroko. Male reprezentacija mogu iznenaditi, tako da se nikad ne zna tko će otići daleko."

gol expired Vučić otkrio za koga će navijati u utakmici za treće mjesto: "Oni su naša braća" divider

Dalić:

"Zimski SP je možda prednost za sve. Male reprezentacije dobile su spremne igrače, pa je to možda više njima odgovaralo."

Kovačić:

"Slažem se s izbornikom, igrači su došli spremni na turnir, to je dobro za natjecanje, a što će biti poslije… Sigurno će biti teško, igrači su iscrpljeni fizički i psihički, ali nogomet je naš posao i moramo to prihvatiti."

Dalić:

"To nam je bila prva utakmica, ispitivanja snaga, teško je igrati prvu. Igrale su nezgodnom terminu… Sada će biti drukčije, bolje se poznajemo, bit će teško i jednima i drugima. Napravili smo već rezultat, a sada želimo to treće mjesto. I jedni i drugi. Nas poslije čeka i Liga nacija, ali ne možemo sada razmišljati o tome."

Mislav Oršić Hrvatska pobijedila Maroko i treći put u povijesti završila među tri najbolja na SP-u! divider

Prognoza finala Francuska – Argentina?

"Obje su reprezentacije sjajne, svaka ima svoje prednosti. Argentinu smo imali priliku osjetiti, Francusku također. Argentina ima Messija, Francuska Mbappea. Bit će to neizvjesna utakmica, igrat će se na rezultat. Nije preporučljivo prognozirati, mi gledamo svoje finale, a neka tamo pobijedi tko bude bolji."

Dalić: Prošlo je vrijeme tiki-take

Vidjeli smo da posjed lopte postaje sve manje važan. Mislite li da je tiki-taka izumrla? I kako ćete riješiti smjenu generacija?

Dalić:

"Prošlo je vrijeme tiki-take, Francuzi igraju drukčije. Budućnost je kompaktan i čvrst blok, a onda brzo otvaranje. Brzi igrači već jesu, a i bit će prevaga. Ovo je možda zadnje svjetsko prvenstvo hrvatske zlatne generacije. Ostalo je osam senatora, 18 je mladih igrača. Sigurno ćemo spremiti dobru momčad za Euro i za kvalifikacije za SP. Ovo moramo sačuvati, ne smijemo to potrošiti i upropastiti. Novi igrači dolaze, ali moramo sačuvati i stare da prenose iskustvo i uče nove generacije."

Kovačić:

"Ja sam ljubitelj tiki-take, pa mi je teško govoriti. Činjenica je da kompaktnost i brzine donose rezultate. Svaka utakmica je drukčija, mislim da tiki-taka nije izumrla, bit će prilagođavanja. Što se tiče prijelaza generacije, dobro je da mlađi dolaze i da uče od nas starijih, kao što sam ja učio od starijih. Mora postojati neki prijelaz. Mi ćemo nastaviti u ovom ritmu."

Govorili ste o smjeni generacija. U momčadi imate Josipa Stanišića, igrača Bayerna. Hoće li igrati protiv Maroka i suprotstaviti se svojem klupskom kolegi Mazraouiju?

Dalić:

"Josip Stanišić naša je budućnost, igrač je Bayerna. Možda sada tamo ne igra puno, ali on je u Bayernu na treningu i njegova kvaliteta raste. Moguće je da ćemo vidjeti duel Stanišića i Mazraouija. Realna je šansa da Stanišić igra protiv Maroka."

Je li prednost Maroka što će imati veću navijačku podršku? Kako ste zadovoljni s podrškom hrvatskih navijača?

Kovačić:

"Mi smo sretni i zadovoljni kada nas navijači prate, i ovdje smo imali značajnu podršku, ona nam puno znači. Hvala svima koji su došli i podržali nas, znamo da nije bilo lako doći ovdje. Ne bih rekao da će Maroko imati neku prednost, naši su navijači također bučni i dobro ih čujemo, bez obzira na to što ih je manje."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider