Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Prolazi li Hrvatska?

Zanimljiva situacija u hrvatskoj skupini: Moguće je proći dalje s dva boda, a ispasti s pet!

Odigrane su prve dvije utakmice skupine F Svjetskog prvenstva u Katru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska i Maroko odigrali su utakmicu bez pogodaka, iz koje je svakoj momčadi pripao po bod, dok je u kontroverznim okolnostima Belgija savladala iznenađujuće dobru Kanadu rezultatom 1:0. To je epilog prvih susreta skupine F Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Drugo kolo na rasporedu je u nedjelju, a sastat će se Hrvatska i Kanada te Belgija i Maroko. Pred te susrete, u situaciji u kojoj Belgija ima tri boda, Hrvatska i Maroko po jedan, a Kanada je bez boda, zanimljivo je pogledati moguće rasplete naše skupine.

Već u samom naslovu teksta otkrili smo zanimljivu činjenicu da Hrvatska može dalje sa samo dva boda, ali da isto tako može osvojiti tri boda više, a ranije od očekivanog naći se na zrakoplovu za kući. Kako je to moguće, objasnit ćemo u nastavku teksta, gdje ćemo proći sve opcije.

Naravno da je jasno kako Hrvatska nema šanse proći skupinu ako doživi poraze u iduće dvije utakmice, no moguće je naći se u drugom krugu čak i sa samo bodom protiv Kanade. Kako?

Prolazak dalje s dva osvojena boda

Nakon prvog kola moguća je situacija u kojoj bi Belgija imala svih devet bodova, odnosno da pobijedi u preostale dvije utakmice, protiv Maroka i Hrvatske. 

U toj situaciji otvara se opcija u kojoj bi preostali susreti, odnosno susreti Hrvatske i Maroka protiv Kanade, završili bez pobjednika. Tad bi sve tri momčadi imale po dva boda i prošao bi dalje onaj s najboljom gol-razlikom. 

Hrvatska bi u tom slučaju prošla dalje u slučaju poraza od Belgije s jednim pogotkom razlike te ukupno većim brojem postignutih pogodaka od dva spomenuta konkurenta, ako oni također izgube s jednim pogotkom razlike, odnosno više postignutih pogodaka od Kanade, u slučaju da Belgija savlada Maroko s dva ili više pogotka razlike.

No nemojmo o tome razmišljati, idemo pozitivnije.

Prolazak dalje s tri osvojena boda

Hrvatska može proći dalje i s tri utakmice bez pobjede, ali i bez poraza. To bi bilo u slučaju da Kanada i Maroko remiziraju, a Belgija savlada Marokance. Tad bi našim reprezentativcima u posljednjem susretu bio dovoljan bod, kao i u nedjeljnom susretu protiv Kanade.

U tom bi slučaju Belgija imala sedam bodova, Hrvatska tri, a Kanada i Maroko po dva boda.

Prolazak dalje s četiri osvojena boda

Ovo je situacija u kojoj bi Hrvatska u jednoj od preostalih utakmica slavila, a u drugoj doživjela poraz.

Pobjeda protiv Kanade nikako nas neće odvesti u drugi krug prije posljednjeg zvižduka utakmice protiv Belgije. Svakako će trebati čekati ishod susreta Maroka i Kanade, koji će puno ovisiti i o tada već odigranom susretu Maroka i Belgije.

Hrvatska uz pobjedu protiv Kanade i poraz od Belgije prolazi dalje ako Maroko ne osvoji četiri boda u svoja dva preostala susreta (pobjeda nad Kanadom i bod protiv Belgije) ili ne ostvari bolju ukupnu gol-razliku uz opciju pobjede protiv Kanade i poraza od Belgije.

U slučaju pobjede nad Belgijom i poraza od Kanade situacija je malo kompliciranija. Hrvatski prolazak tada bi ovisio o više faktora, a čak je moguća i situacija u kojoj bi sve četiri momčadi završile s po četiri osvojena boda. Tada se ide na gol-razliku, što nama uz 0:0 iz prvog susreta trenutačno nije draga opcija.

Ispadanje s četiri osvojena boda

Da, moguće je ispasti s četiri osvojena boda i to nije nikakva nerealna situacija.

Najočitiji primjer ovog negativnog ishoda bio bi pobjeda protiv Kanade, uz poraz od Belgije te neodlučeni ishod Belgije i Maroka te pobjedu Maroka nad Kanadom. Tada Belgija osvaja sedam, a Maroko pet bodova.

Druga opcija ispadanja s četiri osvojena boda već je spomenuta gore, ona najmanje realna, kad bi Hrvatska izgubila od Kanade, a savladala Belgiju. Kao što je navedeno, tu se stvara više opcija i zapravo je trenutačno u takvom ishodu možda i veća šansa za ispadanje nego za prolazak skupine. Ali isto tako i previše kalkulacija da bi se sada razlagalo.

Prolazak s pet osvojenih bodova

Pet bodova saldo je s kojim se većinom prolazi skupinu, pa bi tako trebalo biti i ovoga puta.

U slučaju boda protiv Kanade i pobjede nad Belgijom Hrvatska je svakako u osmini finala, odnosno ne postoji šansa u kojoj bi dvije momčadi završile ispred nje.

Također je prolazak siguran u slučaju pobjede protiv Kanade s dva ili više pogotka razlike te boda protiv Belgije.

U slučaju pobjede nad Kanadom s jednim pogotkom razlike i boda protiv Belgije nešto bi ipak ovisilo o drugim susretima. Prolazak je siguran, osim u šokantnom ishodu koji bi se dogodio u slučaju navedenom i odlomku ispod.

Ispadanje s pet osvojenih bodova

Nažalost, moguća je i opcija u kojoj završavamo natjecanje s jednom pobjedom i dva neodlučena rezultata.

To bi se dogodilo kad bismo savladali Kanadu s jednim pogotkom razlike te odigrali neodlučeni susret s Belgijom, dok bi to isto napravili i Marokanci, eventualnu uz njihovu još veću pobjedu nad Kanadom.

Tada bi se zatvorio krug tri momčadi s po pet bodova i gol-razlika bi bila odlučujuća. Trenutačno tu nitko nije u prednosti, iako se čini se najviše gubi Belgija time što je protiv Kanade odigrala 1:0.

Bilo kakva druga pobjeda Maroka ili Hrvatske protiv istog protivnika tu bi ekipu na papiru stavila ispred Belgije, no i dalje bi Belgija i Maroko imali priliku napraviti dobar posao u eventualnom međusobnom neodlučenom ogledu (recimo rezultat 3:3 obje bi reprezentacije doveo na prag drugoga kruga).

Ipak, nadamo se da do toga neće doći jer to bi bila prava tragedija. Ostvariti pobjedu, ne doživjeti poraz, a otići kući. To se do sada na svjetskom prvenstvu nikome nikad nije dogodilo pa valjda neće ni nama.

Dogodilo se onim nesretnim Talijanima na Europskom prvenstvu 2004. godine, no nećemo sad ići tako daleko. Pet bodova trebalo bi biti dovoljno, i gledajmo na to na taj način.

Svoje prognoze dajte u Golmaniji

Naravno, dvije pobjede u svakom slučaju donose prvo mjesto u skupini i vjerojatno lakši ždrijeb drugog kruga. 

Hrvatska nogometna reprezentacija sposobna je takvo što ostvariti!

Još tijekom četvrtka imate priliku dati svoje prognoze prolaska skupina i raspleta nokaut-faze u Golmaniji. Oni koji su već upisali svoje prognoze imaju još neko vrijeme za ispravke. 

Ludo je ovo 1. kolo SP-a, baš nas zanima tko će najtočnije prognoze upisati prije zaključavanja koje će se dogoditi večeras nakon posljednje utakmice prvog kruga.

Provjerite pravila, načine bodovanja te koje vrijedne nagrade čekaju najbolje u Golmaniji!

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider