Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Kramarić: Na život i na smrt

Gvardiol otkrio što mu je Livaja rekao: ''Marko i ja smo jako dobri prijatelji, pogodilo me''

Joško Gvardiol i Andrej Kramarić najavili su utakmicu protiv Maroka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu igra utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Katru, a razlika između trećeg i četvrtog mjesta na ovakvom je turniru drastična.

U subotu s početkom od 16 sati sastat će se Hrvatska i Maroko, drugi put na ovom turniru, nakon što je prvi susret završio bez pogodaka, ali izuzev prilike Nikole Vlašića, i bez pravih prigoda za postizanje gola.

Gvardiol o suzama nakon Argentine

Točno 24 dana nakon prvog susreta situacija će ipak biti nešto drugačija. Obje momčadi odigrale su još pet susreta nakon toga, puno je toga otkriveno, ali također su prisutni i problemi s kojima se izbornici Dalić i Regragui moraju nositi.

Gvardiolove suze nakon utakmice s Argentinom obišle su cijeli svijet, tješio ga je Marko Livaja, s kojim je Joško u odličnim odnosima.

''Marko i ja smo jako dobri prijatelji. Svi se ovdje dobro slažemo, atmosfera je super i da nije ovakve atmosfere, tko zna kako bismo završili ovaj turnir. Suze? Pogodilo me je jer sam znao da smo završili put prema svjetskom naslovu. Livaja mi je rekao da je to tek moje prvo Svjetsko prvenstvo i da će ih biti još'', rekao je Joško na početku konferencije za medije.

Kako Gvardiol gleda na svoj proces odrastanja i igrački razvoj unutar Vatrenih?

"To je dio odrastanja, ali suze nisu bile zbog pogreške, bilo je nekih drugih stvari. Ja ne znam postoji li igrač koji ne griješi, pogotovo na poziciji stopera. Imam jako važnu ulogu i rekao bih da je to sastavni dio sporta, ali siguran sam da će ih biti još. Pokušavam da ih bude što manje, ali bit će ih."

Joško bi mogao biti spreman za subotu

Izbornik je rekao nakon utakmice s Argentinom da je Gvardiol igrao pod injekcijom. Je li sad sve u redu?

"Pa, moje je stanje bolje nego što je bilo prije. Imamo još danas i sutra da poradimo na tome i mislim da ću biti zdrav i da ću biti u sastavu."

Gvardiolove sjajne igre na ovom Svjetskom prvenstvu dovele su ga do toga da je jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu namijenjenu najboljem mladom igraču Svjetskog prvenstva.

"Iskren da budem, bilo bi lijepo dobiti to priznanje, ali bilo bi mi još draže i ljepše da se vratimo kući s brončanom medaljom."

Krama upozorio na Marokance

Kramarić je najavio sraz s Marokancima za treće mjesto.

"Mene uopće ne iznenađuje što je Maroko tako daleko dogurao. Poslije te prve grupe osjetili smo o kakvoj se momčadi radi - tvrda ekipa, dobro organizirani defenzivno, uvijek mogu iznenaditi. Nalaze se u situaciji u kakvoj je Hrvatska bila 1998., oni će dati život da osvoje te medalju. Bit će to utakmica i borbe i strpljenja, neće biti puno prilike i prava na grešku. Vidjeli smo da se mogu nositi s pravim ekipama poput Francuske. Bit će jako slična utakmica kao u prvom kolu skupine F, možda individualna kvaliteta odluči."

Doček na Trgu

Gvardiolovo prvo Svjetsko prvenstvo i odmah doček koji se priprema na Trgu bana Jelačića.

"Naravno da nastojim na terenu biti totalno drugačiji tip nego što sam izvan terena. Jednostavno, kad dođeš na teren, moraš znati pokazati tu neku dozu drskosti, bez toga teško danas i možeš napraviti neke stvari. Što se tiče dočeka, imao sam 16 godina, sve utakmice Svjetskog prvenstva gledao sam u Novigradu na Moru, a onda sam se morao vratiti u Zagreb jer su mi počinjale pripreme s Dinamom. Bio sam na dočeku, svi znamo kako je to bilo, nadam se da ćemo imati prilike to ponoviti."

Hoće li Hrvatska uzeti broncu?

Ukupno glasova:

Marokanski novinar pitao je Kramarića o borbi za broncu i što misli o tome kako će se Maroko postaviti.

"Ako pitate igrače Maroka je li ovo prijateljska utakmica za njih, već sam odgovorio da je ovo utakmica njima na život. Bacat će se na glavu jer će s tom broncom postati heroji u svojoj zemlji za cijeli život. No i za nas je također ovo utakmica koju ćemo moći prepričavati svojoj djeci i nešto što ćemo pamtiti cijeli život."

Kako je Gvardiolu bilo igrati protiv Messija?

''Lijepo iskustvo iako sam već prošle sezone igrao u klubu protiv Messija. Totalno je drugačiji tip igrača u klubu i reprezentaciji. Drago mi je, iako se radi o porazu, ali kad znaš protiv kakvog si igrača igrao, jednog dana ću djeci moći pričati da sam ga čuvao 90 minuta. Nadam se da ćemo idućom prilikom uspjeti pobijediti Argentince.''

Kramarić se dobro sjeća 2018. godine.

''Prva uspomena na 2018. je doček, to je nešto nestvarno, toliko ljudi, cijela nacija. To je oslikalo cijelo prvenstvo i ostaje ti za cijeli život. Otići kući kao pobjednik ili gubitnik nije isto, zato već treći put govorim da ovo nije nikakva prijateljska utakmica, nego borba za život."

Ovo je vjerojatno posljednja utakmica Luke Modrića na svjetskim prvenstvima. Koliko to daje motiva?

"Svi znamo toliko lijepih riječi o Luki, hvala mu na svemu što je napravio za Hrvatsku i općenito za nogomet. Poznavajući njega, nisam baš siguran da mu je zadnje. Nažalost, godine rade ono što rade svima nama, još nitko nije izmislio nikakvu injekciju protiv toga. On na terenu nogomet čini puno jednostavnijim i lakšim, nadam se da će što sporije prolaziti ovi dani", rekao je Kramarić, a Gvardiol se nadovezao:

"Ako se sjećate, na početku sam rekao da bih volio iskoristiti to i nešto ostvariti."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider