Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Vatreni pod pritiskom

Što će i koga Dalić promijeniti protiv Kanade? Senator daleko od prave forme, tri pozicije pod upitnikom

Hrvatska je protiv Maroka odustala od napadačke igre koju je pokazala u Ligi nacija, a protiv Kanade mora ići na pobjedu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dan poslije remija s Marokom u hrvatskom taboru prividno vlada podjednaki mir kao i prije utakmice. Ipak se osjeti napetost, što je i normalno jer nije ostvaren priželjkivani rezultat.

gol expired Novosti s treninga Vatrenih: Neki su trenirali odvojeno, poznata i situacija s Brozovićem divider

Prvotimci su imali lakši osvježavajući trening. Modrić, Kovačić, Lovren i Livaković u laganom su ritmu nizali krugove, dok su igrači koji nisu igrali ili su ušli u drugom poluvremenu haklali na skraćenom terenu.

Dalić nije zadovoljan 

Prema onom što smo mogli čuti na press-konferenciji, izbornik Zlatko Dalić nije zadovoljan izdanjem nekih prvotimaca, a to bi moglo značiti da će doći do promjena za utakmicu s Kanadom, koja je protiv Belgije pokazala da je vrlo opasna momčad.

Može se reći da su Kanađani nezasluženo izgubili tu utakmicu, čak su ih i suci oštetili, mogli su im dosuditi još jedan ili dva jedanaesterca.

Dalić nije htio praviti dramu od izjava kanadskog izbornika koje su vjerojatno izrečene pod dojmom nakon nezasluženog poraza od Belgije, ali ipak je istakao:

gol expired VIDEO Srpski novinar htio postaviti pitanje Modriću, pogledajte reakciju neraspoloženog Luke divider

„To nas može samo motivirati“, kazao je izbornik.

Dalić je rekao da je zadovoljan igrom u obrani, ali ne i prema naprijed. Izrijekom je spomenuo bokove i kazao da su premalo probijali. Sosa je jednom ili dvaput otišao naprijed, a u jednom od tih izleta kreirana je i najbolja šansa na utakmici, kada je odigrao prizemni pas za Vlašića, koji je iz prve pucao, ali mu je marokanski vratar refleksnom reakcijom obranio udarac.

Igra bez rizika

S druge strane, ne sjećamo se da je Juranović ijednom prošao do kraja, a isto tako nije bilo njegovih centaršutova. Gotovo svaki put loptu je vraćao unazad.

Za igru bez rizika ipak postoje logični razlozi. Teško je bekovima na vrijeme ići naprijed ako stoperi ne izlaze visoko na centar. Ako pojure prema golu suparnika, ostavit će rupu iza sebe, a to je vrlo opasno. Pogotovo ako su dobili naputke da odveć ne riskiraju. Ako odete naprijed, a po vašoj strani sijevne kontra, bit ćete krivi za pogodak.

Milan Borjan Milan Borjan: Tko je kanadski Srbin rođen u Kninu koji igra protiv Hrvatske? divider

Hrvatska je protiv Maroka odustala od stila igre koji je prezentirala u Ligi nacija, kada je zadnja linija izlazila visoko i tjerala cijelu momčad naprijed.

U tom slučaju stvara se plitka formacija, pa se vezni igrači ne moraju previše vraćati nazad po loptu. Osim toga, i Gvardiol i Šutalo više riskiraju i vičniji su iznošenju lopte od Lovrena. On je odigrao dobro u obrani, ali on nije sklon visokom izlaženju, više se povlači prema nazad i tako povlači bekove i cijelu momčad za sobom. Jednostavno, geometrija igre je poremećena.

Zadnji red povučen, linije previše rastegnute  

Stoga su se Modrić i Kovačić morali vraćati odveć unazad kako bi iznijeli loptu i kreirali igru. To je dovelo do toga da se udaljavaju od suparničkih vrata i moraju više trčati, a kada još uz to Brozović nije na svojoj uobičajenoj razini, kada se čak vidi da je još uvijek fizički nespreman, onda je jako teško razviti napadačku igru.

U tom slučaju linije su previše rastegnute, pa je najteže napadu koji je odsječen i ne dobiva kvalitetne lopte. Kramarić nije odigrao bogzna što, no teško mu je bilo nešto napraviti jer je dobiva premalo kvalitetnih pasova.

Hrvatska će protiv Kanade...

Ukupno glasova:

Zbog toga se nerijetko vraćao duboko po loptu, pokušao je izvući svoje čuvare da bi napravio rupe za igrače iz drugog plana, no to nije donijelo ništa opipljivo. Livajinim ulaskom nije se puno toga promijenilo, a teško da se i moglo nešto promijeniti kada se nastavilo s istom igrom.

Sve ovisi o tome što izbornik želi u taktičkom smislu. Ako je osnovni taktički plan bio da se ne primi gol i ne izgubi utakmica, onda je cilj ispunjen. Drugo je pitanje koliko je to pametno i treba li se Hrvatska toliko bojati Maroka, reprezentacije koja je u kvalitativnom smislu ipak ispod hrvatske razine.

Vatreni odustali od napadačkog stila igre 

Vatreni se u Ligi nacija nisu bojali ni Francuske, a ni Danske, a sada odjednom civakaju od Maroka. U skupini morate nekoga pobijediti da biste prošli dalje. Dakle, prije ili kasnije morate se otvoriti, morate pokušati napadati. Nismo sigurni da je to pametnije napraviti protiv Kanade nego protiv Maroka.

Logičnije bi bilo napasti oba ta protivnika, veća je šansa da ćete pobijediti u dvije utakmice barem jednu ako tako igrate, pogotovo ako se svi složimo da je Hrvatska kvalitetnija od obje reprezentacije.

Dakako da ništa nije izgubljeno i da Hrvatska ima još jako dobre šanse, no jasno je da mora nešto promijeniti, da ne može nastaviti igrati kao protiv Maroka.

Nazire se da bi Dalić mogao promijeniti Juranovića i staviti u prvi sastav Stanišića. Vjerojatno će doći i do promjenu u vršku napada. Livaja ili možda Petković mogli bi zamijeniti Kramarića.

Brozović daleko od prave forme

Izbornik je spomenuo Brozovića, svjestan je da nije odigrao dobro.

„Na Brozoviću se vidjelo da nema utakmica, rijetko sam ga gledao da ima toliko problema, no kvalitetno ga je blokirao En Nesyri“, prokomentirao je Dalić.

Problem je taj što Brozović nije bio malo udaljen od svoje najviše razine, nego ga je od toga dijelila manja provalija. E, sad, je li dobro stavljati ga od prve minute u nadi da će tako podizati formu, što će se vjerojatno i dogoditi ako Vatreni odu daleko, ali pitanje što će biti u međuvremenu?

Pierluigi Collina Kamere ulovile Collinin izraz lica: Ovako je reagirao na kontroverzno suđenje divider

Treba prvo proći skupinu pa tek onda dalje razmišljati. Možda ne bi bilo loše razmisliti o tome da Brozović ulazi u drugom poluvremenu i da tako hvata formu, ali onda se postavlja pitanje koga ubaciti umjesto njega?

Kako god okrenuli, pobjeda je imperativ, ići s dva remija na Belgiju nije baš uputno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider