Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Treba izvući pouke

Vatreni mnoge iznenadili, osjeti se nešto u zraku: Zašto je Hrvatska odustala od igre iz Lige nacija?

Mnogi Hrvatsku vide kao jednog od pritajenih favorita Svjetskog prvenstva i stoga su očekivali hrabriju i ofenzivniju igru protiv Maroka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"I, što kažeš? Ja sam bio napola zainteresiran za utakmicu jer sam marokanskog podrijetla. Dobro smo vas ukočili", nasmijao se stari poznanik, engleski novinar Nizaar Kinsella, kojeg sam sreo u glavnom press-centru tri-četiri sata nakon utakmice Hrvatske i Maroka na SP-u 2022.

gol expired Lovren se oglasio poslije remija s Marokom, poslao je prilično znakovitu poruku divider

Sreo sam nekoliko inozemnih novinara koje dugo poznajem i svi su bili neugodno iznenađeni hrvatskom igrom. Hrvatsku percipiraju kao jednog od pritajenih favorita i stoga su očekivali furiozniju igru. Kinsella je na sličnom tragu.

Hrvatska mnoge neugodno iznenadila   

"Očekivao sam više od Hrvatske, puno više. Pomalo me je i razočarala. Niste pokazali pobjednički gard koji vas je dugo krasio. Čini se da nešto nedostaje ovoj vašoj momčadi. Slabo su odigrali prema naprijed, a nije bilo ni uobičajenog žara. Igrači vam izgledaju dosta suzdržano, kao da ih nešto koči", kazivao nam je kolega, koji je jako dobro informiran.

"Naravno da sam čuo što je bilo s Lovrenom i onom presicom. Došlo je do engleskih novinara. Je li to pokvarilo atmosferu?" upitao nas je kolega.

Na to pitanje nisam mogao dati precizan odgovor, informacije kapaju nasitno, ali kao da u redovima Vatrenih nešto lebdi u zraku. To se moglo osjetiti i u miks-zoni. Kolege kažu da se osjetila napetost. Nije silenzio stampa, ali distanca između većine igrača i novinara vidljiva je prostim okom.

Napeta atmosfera

Razlozi nisu baš jasni, moguće da je to samo pogrešan dojam hrvatskih reportera. Možda se igrači ljute na nekog drugog. Kako god, možda je sve to skupa dobar znak.

Talijani su inaugurirali silenzio na Svjetskom prvenstvu 1982., to je bio pravi rat s medijima, pa su na kraju osvojili naslov prvaka svijeta, a također su krenuli remijem, odigrali su 0:0 s Poljskom.

Ousmane Dembele VIDEO Ovako je reagirao francuski reprezentativac kad su mu rekli da je Njemačka izgubila od Japana divider

"Hrvatska je protiv Maroka odustala od igre koju je prezentirala u Ligi nacija. Ne znam zašto, to nas je sve skupa iznenadilo. Zadnji red nije izlazio tako visoko, previše se mislilo na kontru Maroka, pa se i nije mogao stvoriti kvalitetan pritisak. Ne znam je li se ciljano išlo na to samo da se ne izgubi i misle li u hrvatskom stožeru da će to biti dovoljno za prolazak dalje ili se to jednostavno tako dogodilo. To će pokazati sljedeće utakmice", pojasnio sam kolegi.

"Vi ste barem osvojili bod. Jesi li vidio kako je prošla Njemačka?" nastavio je Kinsella sa širokim osmijehom i prisjetio se o čemu smo pričali prilikom posljednjeg susreta u Zagrebu, kada je Dinamo dočekivao i pobijedio Chelsea.

Sad ili nikad za Englesku

"Zasad izgleda da smo pogodili kako je njemačka reprezentacija potpuno razbijena, a i da Argentina nije baš tako dobra kako se trubilo. Ali mi Englezi krenuli smo furiozno, no stignemo još sve zeznuti", našalio se.

"Potvrđuje se naše razmišljanje da više nema velikih favorita. Možda je Brazil nešto bolji od ostalih, ali i to ćemo tek vidjeti. Tko zna, možda je doista stiglo englesko vrijeme, možda ovaj put iskoristimo situaciju", kazao je kolega, a ja sam dodao u šaljivom tonu:

"Ako Engleska ovaj put ne osvoji, neće nikada."

Jeste li zadovoljni bodom protiv Maroka?

Ukupno glasova:

Kinsella je potvrdno klimnuo glavom.

"Apsolutno se slažem. Konkurencija je takva da nemamo izliku. Šalu na stranu, izgledamo dobro, dobro smo krenuli, a dojam je da možemo još bolje. Možda nam se ovaj put zvijezde poklope, no još uvijek je prerana faza natjecanja za konkretnije zaključke", zaključio je.

Kritike stimuliraju Vatrene

S tim se zaključkom u potpunosti slažem. Nije se jednom dogodilo da reprezentacija koja loše krene ode daleko, pa čak i do kraja. U tom kontekstu hrvatski remi s Marokom ne mora značiti puno, ali samo ako se izvuku prave pouke. A pouka je da se bez hrabrije igre teško postižu rezultati za pamćenje.

Povijest nam kazuje da kritike poticajno djeluju na Vatrene. Obično izazovu pozitivnu reakciju, isuču inat iz njih. Kada ih se obasipa lovorikama i panegirikom, u pravilu se opuste i onda to ne završi dobro.

Vatreni imaju kvalitetu, već su to dokazali, to je najvažnije. Trebaju se samo opustiti i igrati svoju igru, a to nije plašljiva suzdržanost, barem ne protiv momčadi od kojih su igrački sigurno kvalitetniji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider