Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
PUNO ZLIH JEZIKA

Španjolska pustila utakmicu? Postoje dva čvrsta razloga zbog kojih ta tvrdnja ne drži vodu

Španjolski nogometaši prozvani su nakon utakmice protiv Japana za "kuhinju" kojom su si olakšali nastavak natjecanja.

Reprezentativci Španjolske (Foto: Afp)

Nogometaši Japana kreirali su još jednu veliku senzaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, savladavši Španjolsku rezultatom 2:1. 

Tim rezultatom izborili su prvo mjesto u skupini E te susret Japana i Hrvatske u osmini finala, dok će se Španjolska sučeliti s Marokancima. 

No, odmah nakon susreta krenule su optužbe iz svijeta nogometa kako su Španjolci planirano pustili utakmicu, da bi se našli u lakšem dijelu ždrijeba, odnosno da bi izbjegli Hrvatsku u osmini finala te Brazil u četvrtfinalu prvenstva.

Iako su Španjolci poznati po kalkuliranju u raznim sportovima, posebno u košarci i rukometu, ovdje tako nešto nije bio slučaj, odnosno utakmica sigurno nije puštena Japancima, a za to postoje dva jako dobra razloga. 

U nastavku teksta ćemo se osvrnuti na njih, odnosno objasniti na što se točno misli.

1. Španjolci su gotovo do samog kraja utakmice "visili"

Furija nikako nije imala sigurno mjesto u osmini finala sve do samog kraja susreta. S porazom od Japana te pobjedom Kostarike protiv Njemačke, oni bi danas spremali svoje kofere i putovali kući, a mi bismo imali još veću senzaciju.

Zapravo, po pitanju "live" poretka, Španjolci su tri minute bili izvan nastavka natjecanja, odnosno nakon što je Kostarika u 70. minuti došla do vodstva protiv Njemačke, prije nego je Havertz u 73. pogodio za 2:2.

Nakon toga su Kostarikanci sve do 85. minute i novog pogotka Havertza, bili na jedan gol udaljeni od izbacivanja Španjolaca. S druge strane, svatko tko je gledao utakmicu Španjolske i Japana vidio je da je Furija konstantno tražila put prema golu.

Držati rezultat u kojem gube, uvjereni da Nijemci neće izgubiti od Kostarike? Vjerujte, nitko se s time ne bi išao igrati pa tako niti Španjolci. U situaciji kakvu smo gledali, nitko lud ne bi išao kalkulirati i puštati utakmicu. 

2. Japanski vratar dva puta je u završnici fenomenalnim intervencijama sačuvao pobjedu

Španjolska je i nakon vodstva Njemačke nastavljala napadati, a pri isteku regularnog dijela vremena imali su dvije fantastične prilike u jednom napadu.

Tu se junakom pokazao japanski vratar Shuichi Gonda, koji je prvo fantastično obranio udarac Asensia, nakon čega je Yoshida počistio u posljednji trenutak ispred Torresa, a onda je jednako sjajno obranio i 1 na 1 priliku Danija Olma nakon duplog pasa s Torresom.

Jesu li Španjolci toliko dobri u kalkuliranju i puštanju utakmica da su znali da će japanski vratar obraniti njihove udarce? Budimo realni!

Jesu li na kraju ipak stali na kočnicu? Vjerojatno!

No, čini se kako su Španjolci sudačku nadoknadu odradili s manjom inicijativom, iako su i dalje napadali. 

To nam se ne čini i to se vrlo lako moguće dogodilo. Španjolci su saznali da Njemačka u tom trenutku vodi 4:2 pa su jednostavno mogli stati na kočnicu, svjesni da imaju rezultat koji im odgovara. Iako, ne možemo tvrditi da su to uistinu napravili.

No, bi li to napravila apsolutno svaka reprezentacija u tom trenutku? Budite sigurni da bi! 

Uostalom, sjetite se što radili Japanci i Poljaci u susretu na prošlom Svjetskom prvenstvu. Poljaci su imali pobjedu za oproštaj od natjecanja, a Japan rezultat koji ih vodi dalje. Sama završnica donijela je dodavanja na sredini igrališta.

To sve naravno nema nikakvog utjecaja na preko 90 minuta utakmice u kojoj se igralo apsolutno pošteno i gdje su Japanci zahvaljujući onome na terenu vodili 2:1, nikako zahvaljujući nekom fantomskom puštanju utakmice.

Optužbe na račun Španjolske, dakle,  nemaju nikakvog smisla. Napravili su ono što bi u takvoj završnici utakmice vjerojatno napravili svi.

Puštanje utakmice značilo bi puštanje golova, odnosno ne pružanje otpora protivniku. Pustili utakmicu ni u kom slučaju nisu!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider