Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
O Modriću i Messiju

Slavni srpski trener posjetio kamp Vatrenih u Dohi i izazvao ludnicu: "Za Hrvatsku je ovo normalno"

U kamp hrvatske reprezentacije svratio je poznati srpski trener Bora Milutinović…

Bora Milutinović (Foto: Afp)

Na jučerašnji trening hrvatske reprezentacije u Dohi banuo je poznati gost - proslavljeni srpski trener Bora Milutinović, izbornik koji je vodio pet različitih reprezentacija na svjetskim prvenstvima i po tome je rekorder zajedno sa slavnim Brazilcem Carlosom Albertom Parreirom.

gol expired Jeste li svjesni kakav rasplet prijeti Hrvatskoj ovaj tjedan? Nevjerojatno divider

Milutinović je bio izbornik Meksika na Svjetskom prvenstvu 1986., Kostarike 1990., SAD-a 1994., Nigerije 1998. i Kine 2002.

"Ma, to uopće nije važno tko me pozvao. Došao sam jer sam u nogometu i volim vidjeti što se radi, uvijek se može nešto naučiti. Najčešće dolazim sam, nemam neku posebnu pratnju", skromno nam je kazao 78-godišnji Milutinović, čije je prisustvo na treningu izazvalo velik interes hrvatskih i svjetskih medija, koji su u velikom broju svjedočili treningu Vatrenih.

Bora Milutinović posjetio hrvatski kamp u Dohi

Prava bi riječ bila da je nastala velika strka, prava ludnica. Milutinović je poznato nogometno ime, velika je zvijezda u nekim dijelovima svijeta, poznaju ga na svim stranama. U tili čas oko njega se okupilo mnoštvo kamera i novinara.

Usporedno je razgovarao s novinarima na nekoliko jezika, najviše su ga "napadali" latinoamerički novinari, pa Hrvati, a u prikrajku su stajali i Kinezi, koji su čekali da svi završe da mogu u miru popričati sa srpskim trenerom.

gol expired Modrić otkrio da je pomogao Livakoviću prije raspucavanja penala: "Znao sam kamo će pucati" divider

"Još sam uvijek jako popularan u Kini, tamo me zovu Milu", usput nam je kazao Milutinović, čija su dva starija brata Miloš i Milorad također bili poznati nogometaši i treneri. Čuvena braća Milutinović. Sva trojica igrala su u Partizanu, a Miloš je po mnogima jedan od najboljih igrača beogradskog kluba svih vremena. Sredinom 80-ih bio je trener Partizana i izbornik jugoslavenske reprezentacije.

Milutinović je došao u plavoj trenirci i sa šalom oko vrata. Vukao je na bijelo, a bijeli šal proslavio je Ćiru Blaževića, starog poznanika Bore Milutinovića.

"Ovo nije baš bijeli šal, više je sivi, s nekim plavim motivima", šalio se Milutinović, koji je još uvijek vitalan i iznimno oštrouman.

"Argentina poštuje Hrvatsku"

Hrvatsku očekuje polufinale Svjetskog prvenstva s Argentinom. Kakve su procjene velikog stručnjaka?

"Teško je davati bilo kakve procjene. Znam jedno: Argentina sigurno poštuje Hrvatsku, kao što Hrvatska poštuje Argentinu."

Je li za vas iznenađenje što se Hrvatska plasirala ovako daleko?

"Kako daleko?"

Argentina Evo što čeka Vatrene u polufinalu: Argentina priprema tri formacije, imaju dvije dvojbe divider

Pa, dovoljno daleko, do polufinala?

"Daleko je kada je prvak. Ovo je za Hrvatsku normalno. Imate odlično vodstvo, izvanredan sastav, da ne pričam o igračima. Ako kažem samo Modrić ili vratar, to nije korektno. Tu je cijela momčad, koja je izvanredna. Kažem, nije ovo nikakvo iznenađenje."

Je li Argentina favorit u polufinalu ili je to 50:50?

"Uopće nije važno tko je favorit, važno je tko pobijedi u utakmici."

Što predviđate?

"Ne predviđam ništa. Imam prijatelje na obje strane, ali ja sam presretan što je Hrvatska došla do polufinala i što je usrećila svoje navijače, kojima su potrebni ti rezultati."

"Ne biste vjerovali što mi je Ćiro rekao prije Nizozemske"

Kakav pozdrav šaljete Ćiri?

"Ah, Ćiro", uzviknuo je Milutinović i podigao ruke u znak pozdrava.

"O Ćiri mogu toliko pričati… Kad bih vam samo otkrio što mi je rekao prije utakmice s Nizozemskom za treće mjesto 1998., vi ne biste vjerovali."

Pa, što je rekao?
"Ma, kaže: 'Nema problema.' Rekao je što je rekao, ali ne mogu to ponoviti iz pristojnosti. A Ćiri pozdrav i poljubac", poljubio je dlan ruke i pustio poljubac u eter.

Argentinski navijači Nevjerojatan učinak pobjede Vatrenih nad Brazilom: Argentinci su do jučer bili zabezeknuti, a sada... divider

Što kažete o Zlatku Daliću?

"Super je trener. Sve je ovo rezultat mnogočega. Zlatko je vrlo sposoban i talentiran. I inteligentan, što je jako važno. Ne bi momčad mogla igrati ovako da nema takvog trenera", kazao nam je Milutinović, a onda su se opet ubacili Latinosi.

Malo Kostarikanci, malo više Argentinci, pa Meksikanci i Brazilci, pa opet Argentinci, koji su Milutinovića ispitivali o svemu i svačemu, a Lionel Messi bio je najčešća tema. Usporedba Messija i Modrića, što znače za svoje momčadi.

"Došli su mi Maradona i Pele"

"Svaki je na svoj način važan. To su glavni igrači i lideri Argentine i Hrvatske. Njih dvojica daju ton igri obaju momčadi, njih se najviše pita", govorio je Milutinović.

Naravno da nije izostalo ni pitanje o Diegu Maradoni, kojeg je Milutinović vrlo dobro poznavao.

"Čekajte da vam nešto pokažem", kazao je Milutinović i izvadio mobitel iz džepa.

Pokazao je video na kojem Maradona i on žongliraju i dodaju se glavama. Zna se što je Maradona mogao s loptom, ali i Milutinović je bio vrhunski nogometaš i zna podosta trikova.

Ide li Hrvatska u novo finale?

Ukupno glasova:

"Ovo je snimljeno prije 17 godina, na otvaranju nogometne akademije AspireFC ovdje u Dohi. Ja sam jedan od pokretača akademije. Bio je tada i Pele", ponosno je kazao Milutinović i pokazao na znak na trenirci.

"Eh, Diego, Diego… Bio je čudesan nogometaš. Bili smo si dobri, jako mi je žao što nas je naputio", pričao je Milutinović i raznježio argentinske novinare.

"Oba trenera moraju biti presretna što imaju Messija i Modrića"

Možete li još malo o Messiju i Modriću, nismo baš sve razumjeli.

"Malo je teško mijenjati jezike, izgubim nit. Oba trenera moraju biti presretna što imaju takve igrače. Modrić je odigrao zaista izvanrednu utakmicu protiv Brazila. Baš izvanrednu", ponovio je Milutinović i dodao:

"Šteta što nema više takvih igrača."

Jeste li očekivali da Hrvatska izbaci Brazil?

"Znate što, kada imate takve igrače, sve je moguće. Hrvatska je primila samo dva gola prije utakmice s Brazilom. Protiv Kanade je gubila, ali uspjela je okrenuti. I protiv Japana je uspjela izjednačiti, pa je, eto, uspjela to ponoviti i protiv Brazila. A na penale je riješila sve što se treba riješiti", kazao je Milutinović i istakao:

"Mislim da je ambijent jedna od najvećih kvaliteta hrvatske momčadi. Ta atmosfera vidi se na treningu, vidi se posvuda da vlada jedno veliko drugarstvo, momčadski duh. Svi ti igrači igraju u inozemstvu uglavnom, ali jedan od najvažnijih protagonista – vratar - igra u Hrvatskoj. To su stvari koje se događaju."

Kako ste vidjeli Dominika Livakovića?

"To kako je on branio, jednostavno…" zamislio se i onda se vratio u prošlost.

"Livaković kao Škorić"

"Ako vam kažem Škorić, hoće li vam biti jasno? Vi znate tko je Škorić, ali niste ga gledali. Jednostavno, postoje takvi izvanredni vratari, a to je velika vrijednost za svaku momčad. Imate talentirane i pametne igrače. Imaju sve što trebaju imati za veliki uspjeh. Da nemaju te kvalitete, ne bi bili tu gdje jesu. Naravno da je tu i trener koji to sve sklapa", kazao je Milutinović.

Tko će pobijediti, Hrvatska ili Argentina? Vodili ste pet reprezentacija, imate li neki osjećaj?

"Pobijedit će ona momčad koja postigne više golova, ha-ha-ha… Ma, gledajte, toliko toga utječe na konačni rezultat. Svašta se može dogoditi. Vidjeli ste utakmicu Francuske i Engleske. Tko je trebao pobijediti, nije pobijedio.

Dakle, mislite da Hrvatska ima šanse?

"Kad imaš takve igrače, ne govori se imaju li šanse, nego hoće li ih realizirati. Ne bi bili tu da nemaju šansu. Već su ostvarili rezultat, a mogu i veći."

Kazali ste da niste iznenađeni da je Hrvatska u polufinalu. Doista tako mislite?

"Da vam kažem, kada imaš takve, to nije iznenađenje. Ja stojim kod toga. Dobiješ, izgubiš, to je dio igre. Međutim, vrijednost momčadi je taj odnos prema igri. To je najvažnije."

"Owen mi je bio u gostima"

Argentinci vas ispituju je li to Messijevo prvenstvo.

"To je normalno, zna se tko je Messi, kakvu strast imaju Argentinci prema nogometu. Ali ja mislim da ga ne bi trebali toliko opterećivati. Toliko je sjajnih partija odigrao, toliko je dao za nogomet da moraju biti sretni što imaju takvog igrača", kazao je Milutinović i otkrio čime se trenutačno bavi.

"Pa, još uvijek sam u nogometu, pratim sve. Imam i jednu emisiju za kinesku televiziju. Vodim talk-show, u Dohi je studio, u jednom apartmanu. Ma, mala televizija, gleda je samo pedesetak milijuna Kineza", našalio se i zaključio u istom tonu.

"Dolaze mi dosta poznati gosti. Evo, zadnji je bio Michael Owen. Prilično poznata osoba", kazao je sa širokim osmijehom na licu i potom se posvetio kineskim novinarima, koji su konačno dočekali svoj trenutak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider