Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
POBJEDOM U KATAR

VIDEO Hrvatska Kramarićevim golom pobijedila S. Arabiju pred početak Svjetskog prvenstva

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Saudijsku Arabiju s 1:0 u Rijadu golom Andreja Kramarića.

Točno tjedan dana uoči svoje prve utakmice na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je s 1:0 pobijedila Saudijsku Arabiju u Rijadu. Strijelac za pobjedu bio je Andrej Kramarić u 82. minuti.

U sljedeću srijedu prvu utakmicu u grupi F igraju Hrvatska i Maroko već u 11 sati ujutro.

Zlatko Dalić u jedinoj pripremnoj utakmici uoči Svjetskog prvenstva na travnjak je poslao kombiniranu postavu s Dominikom Livakovićem i Marcelom Brozovićem kao jedinim igračima koji bi trebali imati svoje zajamčeno mjesto u udarnom sastavu protiv Maroka.

Teško izborena pobjeda u rezervnom sastavu

S Brunom Petkovićem kao jedinim napadačem, Nikolom Vlašićem i Mariom Pašalićem kao rješenjima na krilnim pozicijama te Lovrom Majerom i Lukom Sučićem u veznom redu, hrvatski reprezentativci u prvom poluvremenu nisu stvorili nijednu akciju kojom bi opasnije zaprijetili domaćoj obrani.

Statistika je pokazala jedan udarac Hrvatske, koji je došao kao produkt pogreške domaće obrane. Uputio ga je u 9. minuti Pašalić s ruba kaznenog prostora, ali je domaći vratar Al-Owais obranio i spriječio pogodak.

Kako su u udarnom sastavu Saudijske Arabije bila čak devetorica igrača njihova najboljeg kluba Al-Hilala, primjetna je bila veća uigranost sastava pod vodstvom Francuza Hervea Renarda.

Za razliku od hrvatskog napada, Saudijci su imali mnogo više izglednih situacija, iako je i od njihovih devet udaraca prema vratima samo jedan natjerao Livakovića na intervenciju. Bilo je to u 28. minuti, kad je Al-Buraikan s desetak metara pucao ravno u hrvatskog vratara.

Kramarićev gol

Saudijci promašivali sjajne prilike

U preostale dvije izgledne situacije glavnu je ulogu imao Saleh Al-Shehri. U 38. minuti na ubačaj Al-Shahranija s lijeve strane neometan je glavom pucao sa sedam-osam metara, ali je lopta otišla preko grede.

Dvije minute poslije po desnoj strani prošao je Abdulhamid, poslao prizemnu loptu na vrh peterca, gdje je uklizao Al-Shehri, ali je domaći napadač ostao za pola koraka prekratak.

Na početku drugog poluvremena Dalić je napravio dvije izmjene: Vlašića je zamijenio Mislavom Oršićem, a umjesto Sučića u sredini terena svoje je mjesto zauzeo Mateo Kovačić.

Novi igrači donijeli su više živosti u napadačkoj igri hrvatske reprezentacije i prve konkretne prijetnje, a u svim je tim akcijama Oršić bio jedna od glavnih figura. Prvo je u 52. minuti Stanišić s desne strane ubacio za Oršića, ali Dinamov napadač nije dobro zahvatio loptu iz voleja, pa nije bilo posla za saudijskog vratara.

U 55. minuti vidjeli smo najbolju hrvatsku akciju koja je išla po lijevom boku. Oršić je u srcu kaznenog prostora uposlio Petkovića, on je vratio na rub kaznenog prostora prema Brozoviću, koji je gađao desni donji kut, ali lopta je otišla metar od vratnice, pa je slavljenik Marcelo ostao bez dara za 30. rođendan.

U 58. minuti Erlić je odličnom loptom pronašao Oršića, koji se pravovremeno ubacio iza leđa domaće obrane. Dinamov napadač primio je loptu na prsa, spustio na nogu, ali kad je trebao uslijediti udarac, loptu mu je izbio domaći branič.

U istoj minuti Zlatko Dalić je umjesto Dejana Lovrena ubacio Domagoja Vidu, koji se tako upisao u "klub 100" i postao deseti hrvatski igrač sa sto ili više nastupa za reprezentaciju. U isto vrijeme Petkovića je zamijenio Andrej Kramarić.

Uvjerljivo najbolju priliku u dotadašnjem dijelu utakmice u 64. minuti propustila je domaća reprezentacija. S nekoliko dobrih dodavanja izbačena je desna strana hrvatske obrane. Nakon efektnog dodavanja petom u kaznenom prostoru sam je, oči u oči s Livakovićem, ostao Salem Al-Dawsari, ali je njegov udarac sa sedam metara otišao preko grede.

Jeste li zadovoljni utakmicom Vatrenih protiv S. Arabije?

Ukupno glasova:

Bilo je bolje kad su ušli najbolji

Minutu kasnije Dalić je uveo Luku Modrića i Ivana Perišića, pa je Hrvatska posljednjih pola sata odigrala u gotovo najjačem sastavu.

U 72. minuti zatresla se lijeva vratnica hrvatskog gola. Nakon što je Erlić izgubio loptu na 25 metara, prihvatio ju je domaći veznjak Mohammed Kanno, prošao do srca kaznenog prostora i pucao, ali je pogodio samo okvir vrata.

Dvije minute kasnije činilo se da je Hrvatska došla do vodećeg pogotka. Visoko postavljenu domaću obranu prebacio je Modrić, Oršić se sjurio po lijevom boku i ubacio za Kramarića, koji je na drugoj vratnici ostao usamljen i bez problema gurnuo loptu u mrežu.

No pomoćni sudac pokazao je da je bilo zaleđe u začetku akcije, a iz VAR sobe su to potvrdili, iako se na snimci to baš i nije jasno vidjelo.

Iako mu je prvi pogodak poništen, Andrej Kramarić u Rijadu je došao do 20. pogotka u reprezentativnom dresu. U 82. minuti dobio je loptu na lijevoj strani kaznenog prostora. S nekoliko lažnjaka napadač Hoffenheima napravio si je dovoljno prostora za čisti udarac i loptom upućenom u donji desni kut svladao Al-Owaisa.

U 87. minuti hrvatski su nogometaši treći put zatresli mrežu domaće reprezentacije, ali rezultat je ostao samo 1:0. Ivan Perišić gotovo se od centra sjurio po lijevoj strani nakon odlične dubinske lopte. Otišao je gotovo do gol-crte, ali je uspio provući loptu između vratnice i vratara.

No ponovno je pomoćni sudac podigao zastavicu, a iz VAR sobe su potvrdili da je njegova odluka bila ispravna. Ako je i bilo zaleđe, radilo se o centimetrima.

U utakmici bez pretjerane žustrine jordanski sudac Makhmed nije morao posezati za kartonima.

SAUDIJSKA ARABIJA - HRVATSKA 0:1 (0:0)

Rijad. Stadion: Prince Faisal bin Fahd. Sudac: Makhamed (Jordan).

S. ARABIJA: Al-Owais - Abdulhamid, Al-Amri, Al-Boleahi (od 46. Tambakti), Al-Shahrani - Kanno (od 80. N. Al-Dawsri), Al-Malki (od 79. Al-Hassan) - Al-Buraikan (od 80. Bahebri), Al-Faraj (od 68. Al-Abed), S. Al-Dawsari - Al-Shehri (od 62. Asiri)

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Lovren (od 58. Vida), Erlić, Barišić - Majer, Brozović (od 65. Modrić), Sučić (od 46. Kovačić) - Vlašić (od 46. Oršić), Petković (od 58. Kramarić), Pašalić (od 65. Perišić)

Strijelac: 0-1 Andrej Kramarić (82)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider