Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
KAKAV PREOKRET

Nedavno je kao rezerva ispao u treću ligu i savjetovali su mu kraj karijere: Danas brani za Nizozemsku na SP

Teško ćete pronaći inspirativniju nogometnu priču od one nizozemskog vratara Andriesa Nopperta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još krajem prošle sezone Andries Noppert bio je netko čiji je nastup na Svjetskom prvenstvu u Katru izgledao realan otprilike poput toga da se među Vatrenima nađe neki povremeni prvotimac kluba iz donje polovice hrvatskog prvenstva. 

Ovaj 203 centimetra 28-godišnjak prošlu sezonu završio je kao vratar Go Ahead Eaglesa, momčadi koja se po pravilu grčevito bori za ostanak u nizozemskoj Eredivisie. I prošle sezone završili su s tek dva boda iznad crte.

Do siječnja ove godine imao je tri prvoligaške utakmice

Noppert je na gol momčadi stao 23. siječnja ove godine, u 20. kolo i to  nakon što se razbolio prvi vratar Warner Hahn. Bio je to njegov debi za klub i prvi nastup u bilo kojem prvoligaškom rangu od jeseni 2017. godine, kad je tri puta stao na vrata NAC-a iz Brede

Ukratko, ta tri nastupa za NAC bili su njegov jedini kontakt s prvoligaškim nogometom do siječnja ove godine, a imao je tada već gotovo 28 godina.

Između NEC-a i Go Ahead Eaglesa njegovu karijeru teško možemo opisati bilo kojim drugim riječima osim srednja žalost. Nizozemsku je napustio početkom 2018. godine, a njegova stanica bila je talijanska Foggia, tada član Serie B.

Kao rezerva ispao u treću ligu pa ostao bez kluba

Prve polusezone Noppert je upisao pet nastupa, dok je u sezonu 2018./19. ušao kao pričuvni vratar. Nastupio je te sezone tri puta, a Foggia je ispala u treću ligu. Nekada poznati talijanski prvoligaš tada se ugasio, a Noppert je bio bez kluba.

U tim trenucima dobivao je savjete da završi karijeru i posveti se drugom poslu. Imao je 25 godina i niti malo impresivnu karijeru. Znalo se da svoje mjesto može naći tek u nekom niželigašu, a i tamo bi se morao izboriti za svoje mjesto na vratima.

Taj niželigaš bio je FC Dordrecht, nizozemski drugoligaš gdje je također startao kao rezerva. U sedmom kolu ipak je dobio priliku, nakon toga je odigrao i idući susret, da bi uslijedila teška ozljeda. Noppert je ozlijedio koljeno i za njega je ta sezona završila.

Papiri za policijsku akamediju bili su spremni

Početkom 2020. godine pritisak za završetak karijere bio je još veći, a isto mu je savjetovala i njegova supruga. U ljeto iste godine raskinut mu je ugovor s Dordrechtom, a sve je otišlo toliko daleko da je Noppert već predao papire za upis na policijsku akademiju. 

Uostalom, cijelu sezonu 2020./21. proveo je bez kluba, ali je trenirao. I onda je u ljeto 2021. godine otišao na probu u Go Ahead Eagles. Trenerima se svidjelo ono što su vidjeli i dali su mu ugovor na godinu dana. Primanja nisu vrijedna spomena, a prvi status bio mu je onaj trećeg vratara.

Do početka sezone izborio se za mjesto prve pričuve, a onda je, kao što je navedeno, početkom ove godine stao na vrata momčadi. S Eaglesima je izborio ostanak, a onda je došla sjajna prilika.

Javio mu se Heerenveen, njegov matični klub u kojem je prošao kroz sve mlađe kategorije. Vratio se tamo odakle je 2014. godine otišao kao 20-godišnjak koji nije dobio pravu priliku. Kapetan Mulder napustio je vrata Heerenveena, završivši upravo u Eaglesima, a Noppert je dobio novu priliku.

I onda je zauzeo mjesto jedinice i sjajno krenuo u sezonu. Sjajnim obranama osigurao je to da je Heerenveen u prvim sedam kola doživio tek jedan poraz te da se našao na šestom mjestu ljestvice.

Van Gaal je šokirao pozivom u rujnu

A onda je uslijedio šok, Louis Van Gaal pozvao ga je u reprezentaciju Nizozemske za okupljanje pred posljednja dva susreta Lige nacija. Tamo nije dobio priliku, Van Gaal ju je dao još jednom iznenađenju, Remku Paasweru, vrataru slično impresivne priče, koji je svoje dane slave doživio dok mu peto desetljeće kuca na vrata.

Nastavio je Noppert nakon toga dobro braniti, u nadi da će se naći na popisu za Katar, što mu se ostvarilo. No, nitko nije očekivao ono što se dogodilo 21. studenog.

Van Gaal ga je postavio na gol u prvom utakmici Svjetskog prvenstva, protiv Senegala, a Noppert mu je odgovorio sačuvanom mrežom uz nekoliko sjajnih intervencija. Poziciju je zadržao i za drugo kolo, a Nizozemci se nalazi na korak od prolaska u drugi krug kao pobjednik Skupine A. Treba im tek pobjeda nad domaćinom, Katrom, što bi bilo šok da ne ostvare.

Teško je naći inspirativniju priču

Noppert je na SP-u debitirao za reprezentaciju s 28 godina i sedam mjeseci starosti te samo 32 prvoligaške utakmice u cijeloj karijeri. Zapravo, kao što smo naveli, do siječnja ove godine imao ih je samo tri.

Da, sve to nakon što je gotovo završio kao policajac na ulicama Heerenveena, umjesto na vratima kluba iz istog grada, a onda i ponosa nacije, reprezentacije poznate pod nadimkom Oranje.

Teško je pronaći bolji primjer toga kako nikad ne treba odustati i tražite li neku inspiraciju za nadu kako u sportu ipak možete nešto postići, teško ćete pronaći bolji primjer, posebno u nogometu.

Ono nije Cinderella Story, ovo je nešto još dramatičnije od toga. Ovo možemo slobodno zvati Noppert Story. A ta priča mogla bi tek nakon Svjetskog prvenstva dobiti dobar zaplet. 

Prave stvari za ovog momka su zapravo tek krenule.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider