Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Treba prvo proći Japan

Ovo se već dugo nije dogodilo na Svjetskom prvenstvu: Hrvatska ide na Brazil u najboljem trenutku

Natjecanje po skupinama Svjetskog prvenstva 2022. završilo je bez da je ijedna reprezentacija imala stopostotni učinak…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi put otkako se svjetska prvenstva igraju u trenutačnom formatu, dakle s 32 reprezentacije, dogodilo se da natjecanje po skupinama završi, a da nijedna momčad nije ostvarila sve tri pobjede u skupini.

gol expired Moguće promjene u sastavu Vatrenih: Standardni prvotimac iscrpljen do krajnjih granica! divider

Ako uzmemo prethodni format, dakle kada su igrale 24 reprezentacije, posljednji put to se dogodilo na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u.

Tada je prvak bio Brazil. Selecao je u skupini upisao dvije pobjede protiv Rusije i Kameruna te jedan remi sa Švedskom u zadnjem kolu, što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini.

Švicarskoj nedostajao još samo jedan gol protiv Srbije

Ovaj put Brazil je izgubio u zadnjem kolu od Kameruna, no opet je osvojio prvo mjesto. Da je Švicarska postigla još jedan gol protiv Srbije, a mogla je jer je imala šansi u završnici utakmice, Brazil bi zbog gol-razlike završio na drugom mjestu.

To bi fantastično sjelo hrvatskoj reprezentaciji jer bi na taj način izbjegla križanje s Brazilom u četvrtfinalu, no ipak se nije dogodilo i kako stvari stoje, Hrvatska i Brazil imaju velike šanse odmjeriti snage u četvrtfinalu.

Yuto Nagatomo i Ritsu Doan Japanski reprezentativac u euforiji: "Možemo biti prvaci svijeta! Nimalo se ne šalim" divider

Naravno, prije toga morat će u osmini pobijediti azijske tigrove, Japan i Južnu Koreje. Brazil je ogroman favorit protiv Južne Koreje, to sugeriraju koeficijenti u kladionicama. Na pobjedu Brazila vrti se oko 1,30, a na Južnu Koreju oko 10. Vatreni su također favoriti protiv Japana, ali ipak dosta manji. Na Hrvatsku je oko 2,10, a na Japan 4.

Težak put do finala

Od favorita prije početka turnira, u istom dijelu ždrijeba su Argentina i Nizozemska, koje će se sudariti u četvrtfinalu ako u osmini pobijede SAD i Australiju. Dakle, Hrvatsku do hipotetskog finala čeka jako težak put.

Što nam govori podatak da nijedna momčad nije ostvarila sve tri pobjede u skupini, a u kontekstu konačnog pobjednika? Ako pogledamo prethodna svjetska prvenstva, onda ništa posebno.

Francuska je u Rusiji bila prvak, a u skupini je osvojila sedam bodova. U Brazilu 2014. Njemačka je na kraju slavila, a u skupini je također osvojila sedam bodova. Španjolska je 2010. krenula u prvenstvo s iznenađujućim porazom od Švicarske, a onda je do kraja sve pobijedila.

gol expired Odlično raspoloženi Juranović i Majer najavili utakmicu s Japanom: "Atmosfera u reprezentaciji je sjajna" divider

Ni Italija 2006. u Njemačkoj nije osvojila svih devet bodova u skupini. Azzurri su bili prvi u skupini sa sedam bodova. Posljednja momčad koja je osvojila svih devet bodova i na kraju je bila prvak jest reprezentacija Brazila 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Francuska 1998. također je krenula silovito sa svih devet bodova i na kraju je slavila.

Svjetski prvak obično ne pobjeđuje sve u skupini

Na SP 1990. tada brutalno moćna Njemačka također nije imala sve tri pobjede u skupini. Zadovoljili su s remijem u zadnjem kolu s Kolumbijom. Ni Maradonina Argentina 1986. nije ostvarila sve tri pobjede u skupini, a Italija 1982. nije nijednom pobijedila u skupini, pa je na kraju ipak bila prvak.

Hrvatskoj je ovo treći puta da prolazi skupinu na svjetskim prvenstvima. U Francuskoj 1998. prošla je dalje s dvije pobjede i jednim porazom te je naposljetku osvojila broncu, dok je 2018. u Rusiji upisala sve tri pobjede i na kraju je dogurala do finala i postala viceprvak svijeta.

Hoće li Hrvatska proći Japan?

Ukupno glasova:

Ako ćemo izvlačiti neki zaključak iz svih navedenih podataka, vidljivo je reprezentacije koje su postajale svjetski prvaci od 1982. najčešće nisu pobjeđivale u sve tri utakmice u skupini.

Uglavnom su upisivale pobjede u prve dvije utakmice i onda bi u trećoj spustile nogu s gasa i uglavnom bi igrale s rezervnim sastavima. To je napravio i Brazil protiv Kameruna. Naravno da Brazilci nisu htjeli izgubiti, ali tako je ispalo i zamalo ih stajalo prvog mjesta u skupini.

Brazil ima problema 

To nam govori da čak ni Brazil nema adekvatne zamjene na svim pozicijama za igrače iz udarne postave. Primjerice, protiv Kameruna je u momčadi Brazila igrao vremešni Dani Alves, čije je samo uključenje u reprezentaciju izazvalo veliku buru u Brazilu, a, evo, sada je čak dobio i minutažu.

Brazil ima puno problema s ozljedama. Još uvijek se ne zna hoće li Neymar i Alex Sandro biti spremni do utakmice s Južnom Korejom, dok su Gabriel Jesus i Alex Telles otpali s turnira nakon što su se ozlijedili protiv Kameruna. Danilo je na putu povratka i trebao bi biti u kadru protiv Južne Koreje.

Tko zna što će biti s Brazilcima do utakmice s Hrvatskom, ako do nje dođe, naravno. Ako Neymar bude igrao protiv Južne Koreje, vidjet ćemo koliko se i kako oporavio, te koliko je to utjecalo na njegovu formu.

Šansa za Hrvatsku

Poanta je priče da Brazil u četvrtfinale možda i neće ući s najboljim sastavom i u top formi, a to bi mogla biti velika šansa za Vatrene ako prođu Japan. Naravno da je medijima zanimljivo baciti jedno oko na tu veliku hipotetsku utakmicu, no igrači moraju biti koncentrirani isključivo na prvu sljedeću prepreku. Vatreni to i jesu, nitko od njih ne priča o Brazilu, u mislima im je samo Japan.

Vatrenima sigurno neće biti lako, ali neće biti ni Japancima. Nema sumnje da će obje momčadi dati sve od sebe, a u takvim uvjetima logično je zaključiti da bi trebala presuditi veća hrvatska kvaliteta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider