Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
UŠLI U OSAM VELIČANSTVENIH

Otkad je Hrvatske na svjetskim prvenstvima, samo su dvije države ispred nas

Od 1998. godine do danas odigrano je sedam svjetskih prvenstava, a Hrvatska je na tri osvojila medalju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Teško je opisati veličinu uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, odnosno ono što treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Katru zapravo znači na globalnoj nogometnoj ljestvici.

Srećom, uvijek imamo brojke koje nam to mogu dobro oslikati te koje nam potvrđuju što smo to napravili.

Nastupili na šest od sedam mogućih SP-a

Posebno ako znamo da je Hrvatska prvi put na SP-u mogla nastupiti tek 1998. godine u Francuskoj. Otad je odigrano sedam svjetskih smotra, a naša reprezentacija našla se na njih šest.

Već to je veliki uspjeh, ako znamo da su na svih sedam bili tek Argentina, Brazil, Japan, Meksiko i Južna Koreja te samo četiri europske reprezentacije. To su Engleska, Francuska, Njemačka i Španjolska

Manje puta od Hrvatske nastupili su Italija, Nizozemska, Belgija i Švicarska s po pet nastupa, dok je Portugal nastupio na šest u nizu, no prije Japana i Koreje propustili su tri zaredom. Sve ostale europske reprezentacije na četiri su nastupa ili manje.

Tek Njemačka i Francuska ispred nas

Sad prelazimo na onaj najmoćniji podatak. Od 1998. do danas samo su dvije reprezentacije osvojile više svjetskih medalja od Hrvatske.

To su Njemačka i Francuska s po četiri medalje. Brazil je samo na dvije, no naravno da time ne podcjenjujemo njihov svjetski naslov iz 2002. Na dvije medalje još je i Nizozemska te od sutra Argentina, a jednu su osvojili Turska i Belgije te svjetski prvaci iz 2006. i 2010., Italija i Španjolska.

U istom razdoblju dvije medalje u nizu osvojile su iste te reprezentacije, izuzev Argentine. Brazilci (srebro 1998. i zlato 2002.), Nijemci (srebro 2002. i bronca 2006.), Nizozemci (srebro 2010. i bronca 2014.) te Francuzi (zlato 2018., dok ćemo drugu saznati sutra). 

Postali smo jedni od osam veličanstvenih

I kad ne gledamo samo razdoblje od naše mogućnosti nastupa na svjetskim prvenstvima, Hrvatska je više nego impresivna. Zapravo, ušli smo u osam veličanstvenih, s obzirom na to da samo toliko reprezentacija posjeduje medalju s tri prvenstva.

Pridružila se Hrvatska višestrukim prvacima svijeta, Brazilu, Njemačkoj, Italiji, Argentini i Francuskoj te Nizozemskoj i Švedskoj, koje do titule nisu došle.

Urugvaj, koji je dva puta osvajao svjetsku titulu, te Španjolska i Engleska, koje su titulu osvajale jednom, osim toga nemaju niti jednu medalju.

Što tek reći za Portugal, koji posjeduje tek broncu iz sada davne 1966. godine, ili Belgiju, koja unatoč dvjema "zlatnim generacijama" posjeduje tek broncu iz Rusije.

Sedam reprezentacija s dvije medalje u nizu

Postali smo sedma reprezentacija koja je osvojila medalju na dva natjecanja zaredom. Brazil, Njemačku, Nizozemsku i Francusku već smo spomenuli, a u tom su društvu još Argentina (1986. i 1990.) i naravno Italija (prvaci 1934. i 1938.).

Šest od sedam navedenih reprezentacija, izuzev Nizozemske, također su jedini koji su osvojili tri medalje unutar sedam natjecanja u nizu.

I za kraj, naravno da je tek Urugvaj u povijesti svjetskih prvenstava država s manje stanovnika, a sa svjetskom medaljom. Oni ih imaju dvije zlatne, ali davno osvojene, kad nogomet niti SP nisu bili ono što su danas.

Budimo ponosni, imamo zašto!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider