Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
JOŠ JEDNO RAZOČARANJE

Orlovi rano lete: Srbija još uvijek čeka da prvi put zaigra drugu fazu velikog natjecanja

Nogometna reprezentacija koja u sebi ima ime Srbija još nikad nije zaigrala nokaut fazu velikog natjecanja.

Srbi pozdravljaju navijače (Foto: Afp)

Još jedno veliko razočaranje doživjeli su svi koji prate nogometnu reprezentaciju Srbije. Svjetsko prvenstvo u Katru bilo je još jedno natjecanje na koje su otišli s velikim nadama, a na kraju ga napuštaju sa samo jednim osvojenim bodom te osam primljenih pogodaka.

Više pogodaka od njih primila je tek Kostarika, koju su Španjolci počastili sa sedam, a Nijemci s četiri komada u njihovoj mreži. S takvim obrambenim učinkom, čak niti s pet postignutih pogodaka nisu mogli očekivati puno.

Svako slijetanje orlova sve je bolnije

Tako je ovo postalo još jedno natjecanje s kojeg se Srbija vraća razočarana. Posebno jer su vjerovali da je ovo napokon ono natjecanje na koje odlaze pravi. Nerijetko je Srbija i ranije imala jak sastav igrača, ali nedostajala im je kemija i sloga.

Kroz kvalifikacije i Ligu nacija to su pokazali pa je vjera u njih bila ogromna. Uistinu se činilo da napokon imaju sve što je potrebno za dobar rezultat. A onda su isplivali novi problemi, kemija je nestala i dogodilo se što se dogodilo.

Srbija - Švicarska FOTO Utakmica umalo prerasla u masovni fizički obračun: Jedan Srbin odgurnuo Xhaku, drugi ga uhvatio za vrat! divider

Orlovi su ponovno rano poletjeli, a slijetanje je svaki put sve bolnije. 

Posljednji uspjeh još kao Jugoslavija

Uistinu porazno zvuči činjenica da Srbija još nikad nije nastupila u drugoj fazi nekog velikog natjecanja. Posljednji put kad su to napravili bilo je na Europskom prvenstvu 2000. godine, kao Jugoslavija. 

Drugu fazu su pod istim imenom igrali i na SP 1998. godine, ali pod imenom Srbijom, odnosno kao samostalna država nisu još nikad. Zbog toga im ne možemo kao takve navesti niti ove gore rezultate, jer su neki Crnogorci odigrali vrlo bitne uloge pri ostvarenju istih.

Pod imenom Srbija i Crna Gora također su ispali i to na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj, a onda je krenuo niz katastrofalnih rezultata otkako su postali današnji Orlovi.

Dušan Vlahović FOTO Vlahović se pri slavlju gola uhvatio za spolovilo, Xhaka na isti način provocirao klupu Srbije divider

Na posljednja četiri europska prvenstva, čak i na ova dva gdje je sudjelovalo 24 reprezentacije, nisu se niti kvalificirali, dok su sa SP 2010. i 2018. godine kući otišli s tri, odnosno s četiri osvojena boda. U oba slučaja nedovoljno.

Katastrofom u Katru neugodni niz samo se nastavio. Što je najgore, Srbija uistinu ima sjajne igrače, ali još uvijek nisu uspjeli dijagnosticirati koji je to pravi problem koji se ukaže kad se nađu na velikom natjecanju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider