Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Komentar Ivice Mede

Obrana je plivala, ali Vatreni su poput velesile odigrali "na dosta": Riješeno pitanje centarfora!?

Hrvatska je s pola snage pobijedila Saudijsku Arabiju 1:0 u Rijadu u posljednjoj prijateljskoj utakmici pred početak Svjetskog prvenstva u Katru…

Uspavanka u suncem obasjanom Rijadu poslužila je svrsi. U posljednjoj pripremnoj utakmici uoči početka Svjetskog prvenstva hrvatski reprezentativci imali su šansu aklimatizirati se na vruće arapskog podneblje.

Zlatko Dalić Izbornik Dalić otkrio kad se vraća Livaja i najavio što će biti ključno u Katru: "Bilo je teško, ali sad smo spremni za to" divider

Nije to bila fiesta, već prava siesta. Mali popodnevni odmor, kratki sanak koji vraća energiju i dobro raspoloženje. Fiestu očekujemo  protiv Maroka na otvorenju Mundijala.

Siesta u Rijadu, fiesta protiv Maroka

Izbornik Dalić isprobao je neke igrače koji su manje igrali, glavne vedete zadržao je na klupi, izuzev Marcela Brozovića, kojem je ova utakmica sjajno došla da vidi gdje se nalazi u pogledu fizičke pripremljenosti i forme.

Čini se da je Broz fit, stoga za fiziku nema zime, dok je logično da forma nije na vrhunskoj razini. Ima vremena i da namjesti nišanske sprave. Turnir je dugačak, a Hrvatska puca na visoke pozicije. Brozovićeva forma trebala bi rasti zajedno s formom momčadi.

gol expired Pretrpio grozan prekršaj pa razveselio: "Sve je u redu, mislim da je i Erlić dobro" divider

Igra nije bila bajna, to se mora priznati, ali nije se mogla očekivati neka rapsodija. Da je Hrvatska i izgubila, što je realno mogla jer su Saudijci veći dio utakmice bili bolji i stvorili više izglednih šansi, atmosfera ne bi bila narušena jer je svima jasno da je rezultat u ovakvim utakmicama u drugom planu, no uvijek je bolje kada se pobijedi.

Kad su ušli glavni igrači...

Prvo poluvrijeme za debeli zaborav, drugo je ipak bilo bolje. Očigledno je zašto je bilo bolje - ušli su glavni igrači i onda je to već druga priča, iako je obrana i u drugom dijelu znala zaplivati. Međutim, bljesak genijalnosti Andreja Kramarića riješio je pitanje pobjednika. Krama je zabio baš u svom stilu.

Nanizao je Saudijce, istrzao ih lažnjacima i plasirano pogodio. Realizacija je ono što saudijskim nogometašima nedostaje. Ali ne kaže se uzalud da je u nogometu najteže postići gol.

Vatreni su lijepo iznijeli loptu, odigrali sitan vez u sredini, potegli su Saudijce desno, a onda je Modrić okrenuo nalijevo. Stvorila se situacija kakve Kramarić najviše voli.

Cvikanje udesno i prepredeno namještanje na desnu nogu. Postigao je gol u Messijevu stilu kada uđe s desne strane. Svi znaju da će pucati lijevom, ali nitko ne zna kada će i koliko puta fintirati, a kada pucati iz prve.

Riješeno pitanje centarfora

Ako ništa drugo, Kramarić je ovim pogotkom vjerojatno riješio nepoznanicu tko će startati od prve minute protiv Maroka na poziciji centarfora. Ako je kod izbornika uopće bilo kakve dileme ili trileme.

Kad se sve zbroji i oduzme, Kramarić je ipak najbolji realizator Vatrenih posljednjih godina. Igrač koji ne voli odveć igrati na poziciji klasičnog centarfora, ali dojam je da je među Vatrenima ipak najumješniji pred golom suparnika.

Sve u svemu, utakmica sa Saudijcima prošla je sasvim solidno. Iako nisu bogzna kako odigrali, Vatreni su pobijedili i pred bivšim poslodavcima osvjetlali obraz izborniku Daliću. Nisu se odveć umorili i nitko se nije ozlijedio, što je najvažnije.

Jeste li zadovoljni utakmicom Vatrenih protiv S. Arabije?

Ukupno glasova:

Tempiranje forme i igra "na dosta"

Sada slijedi odlazak u katarsku bazu i priprema za Maroko. Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu često zna biti od vitalnog značenja, ali i ne mora biti. Povijest svjetskih prvenstava prilično je bogata neuvjerljivim startovima velesila, koje bi poslije podigle formu pa otišle do kraja ili daleko.

Hrvatska je dosegla taj status ili mu se u najmanju ruku opasno približila. Ne mora biti na maksimumu već na startu, ali preopasno je da forma bude ispod dopuštene razine.

Tempiranje forme ključna je stvar za reprezentacije koje pretendiraju na zlato. Vatreni su i protiv Saudijaca pokazali da su naučili odigrati "na dosta"; tek toliko koliko im treba da pobijede, a da se i ne oznoje. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider