Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Kviki Gric donosi

Kanada nije samo zemlja hokeja, njihove zvijezde sjaje sve jače

Kanada je godinama zemlja s kojom se svi šale. Zato što znaju primiti šalu na svoj račun, zato što su jako pristojni, na sve stavljaju javorov sirup i zima im je veći problem nego u Igri prijestolja.

Jedan od stereotipa je i da svi igraju hokej, ali nogomet ima sve više fanova. Plasman na Svjetsko prvenstvo govori i više nego dovoljno.

Doživjeli su ogroman reprezentativni skok u pravo vrijeme – jer za četiri godine, zajedno sa SAD-om, organiziraju Svjetsko prvenstvo. Nikad nije simpatično vidjeti nemoćnog domaćina kojeg čak ni suci ne mogu previše pogurati (khm, Katar, khm).

Baš kao što Kečkeš u ovoj epizodi Nogoskeča kaže – Kanađani su malo zeleni, ali danas svatko igra nogomet. Vatreni se ne mogu opustiti i trebaju biti na oprezu. No ako budu postavljeni u formaciji kao što su ih složili u Nogoskeču uz pomoć Kviki Grica, neće biti problema. Kao Kviki Gric Pikant, odnosno naši Vatreni, pobrojeni su svi naši glavni aduti u prvoj postavi kako ih naše društvo spremno za navijanje vidi, samo se nadamo da neće tako brzo nestati s terena kao ovi.

U prošlom desetljeću nismo mogli nabrojati mnogo kanadskih igrača – osim Owena Hargreavesa, koji je igrao za Bayen München, Manchester United i Manchester City (jednu utakmicu, doduše) te za Englesku na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj, i Tomasza Radzinskog, Poljaka koji je ponosno nosio javorov list na prsima. Stvari se polako mijenjaju.

Tko će biti prvi Kanađanin koji će zabiti gol na SP-u?

Današnji kapetan Kanade je 39-godišnji Atiba Hutchinson. Od svih igrača, on je jedini bio rođen kada je Kanada posljednji put sudjelovala na SP-u, sada već davne 1986. godine.

Tada nisu zabili niti jedan jedini gol, ali sad bi situacija mogla biti drukčija. U kvalifikacijama je Club Bruggeov Cyle Larin zabio 13 golova, a Lilleov Jonathan David čak devet. Nema nikakve sumnje kako će svaki Kanađanin biti motiviran idejom da postane prvi Kanađanin koji je zabio gol na Svjetskom prvenstvu.

Grupa s Hrvatskom, Belgijom i Marokom svakako će im biti velik zalogaj – Belgijci su polufinalisti prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvati drugi na svijetu s istog natjecanja. Igraju timski i požrtvovno, ali na koga se najviše oslanjaju?

Alphonso Davies Alphonso Davies (Foto: ph.FAB/Shutterstock)

Gdje leži najveća opasnost?

Alphonso Davies je nevjerojatan igrač, uvjerljivo najbolji Kanađanin. Standardan je u Bayernu već godinama, a tek su mu 22. Brz je i snažan, tehnika mu je odlična, a posebnim ga čini njegova nesebičnost. Suigrač iz Bayerna, legendarni Thomas Müller prozvao ga je pticom trkačicom.

 

U reprezentaciji je istureniji nego u Bayernu, što je posve razumljivo ako uzmemo u obzir fond igrača koji Bayern ima u odnosu na Kanadu. Davies se odlično slaže na terenu s Lilleovim Jonathanom Davidom i upravo tu leži najveća opasnost.

 

Hrvatska bi trebala ozbiljno pristupiti utakmici s Kanadom, svaki bod je važan prije susreta s najvećim protivnikom (Belgijom), ne želimo nakon grupne faze poput Cartmana i društva vikati ''Blame Canada''.

Vatreni se ne mogu opustiti, za razliku od nas navijača ispred ekrana u društvu najboljih prijatelja – hrskavog Kviki Grica, Kviki Grica Pikant, a ne zaboravimo i Kviki Gric Pancetu. Nadamo se pobjedi, samo se nadamo da na kraju nećemo govoriti ''Dobri su ovi vatreni!'' misleći samo na Kviki Gric Pikant.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider